728 X 90

Szépítkezés a halacskákkal – Halpedikűr és -manikűr

By Frizura & Szépség

másolat vízhal

Itthon még eddig nem figyeltem fel rá, de Görögországban minden sarkon egy Fish Spa szalonnal találkoztam, ahol felnőttek és gyerekek is lábukat vagy kezüket akváriumokba lógatva ücsörögtek.Végül rászántam magam, én is és bedugtam a lábacskáimat a kishalaktól nyüzsgő akváriumba. Fura csiklandós érzés, amikor ellepik a lábadat, de aztán pár perc múlva megszokja az ember és egész kellemes a lábnak. A gyerekek kifejezettem élvezik, mert közben játszanak is a kis halakkal.

másolat dr-fish-halpedikur-nagy_470

De mi is ez a halpedikűr vagy -manikűr?

A kezelés és fürdő során a kicsi halacskák eltávolítják az elhalt hámsejteket a lábról és a kézről.

A garra rufa halat az 1800-as évek elején fedezték fel Jordániában az Orontos, a Tigris és Eufrátesz folyók vízgyűjtő területén valamint Dél-Törökország és Észak-Szíria partmenti folyóiban. Gyakorlatilag egyetlen halfajként tűrték a gyakran igen meleg hőmérsékletű vizet. Szívesen rejtőzködnek és „tapadnak” a kövek és a vízi aljnövényzet közé, illetve alá – a helyiek „alsó lakóknak” nevezik őket. Algával és planktonokkal táplálkoznak, ám ezek a tápanyagok viszonylag ritkán fordulnak elő természetes élőhelyükön a magas vízhőmérséklet (35-43 fok) miatt. Az elégtelen tápanyag szoktatta rá őket a vízben fürdőzők elhalt bőrének fogyasztására. A halak az egészséges bőrt soha sem érintik vagy fogyasztják el; a szájukon található bajusz a kezelés létfontosságú eleme.

A legenda szerint két török testvér egy 19. század eleji napon a meleg folyóhoz ért. Ahogy betették lábukat a vízbe, seregnyi kis hal vette „kezelésbe” őket, gyengéd bizsergő, masszírozó volt az érzés későbbi megfogalmazásuk szerint. Annyira megtetszett nekik, hogy ezután mindennap eljártak a folyóhoz, szinte a hobbijukká vált a halakkal való találkozás. Egyikőjük, aki bőrbetegségben szenvedett, észrevette, hogy az úszó barátaival való találkozások után a betegség tünetei egyre gyengébbek, szinte már láthatatlanok. A jelenség tulajdonképpen csupán annyi volt, hogy a garra rufa halak minden elhalt bőrsejtjét „lerágcsálták”, ekként a betegsége is gyógyulásnak indult.

Amikor híre ment az új gyógymódnak, egyre több és több ember érkezett közeli és távoli helyekről, hogy az egyedülálló felfedezést kipróbálja. A legtöbb bőrbetegséggel küszködő ember problémáit a halak többszöri kezelések után megszüntették. Azóta a török Kangal város a nemhivatalos szülőhelye a melegvízi halaknak, évente látogatók millióit idevonzva a világ minden részéről, a garra rufákat világhírűvé téve.

A halak átlagos mennyisége egy kezelésre előkészített akváriumban 100-200 darab között van – függően a halak méretétől és az akváriumban található víz mennyiségétől.

Mennyire higiénikus a dolog?

másplat ikrekA kezelés előtt megvizsgálják a bőrt, mert csak egészséges lábbal, kézzel szabad igénybe venni a kényeztetést. Előtte fertőtleníteni kell a testrészt. A víz sterilizált és a halak folyamatosan cserélődnek, ezzel biztosítva a legmagasabb higiéniát. Minden akvárium elkülönített, saját szűrőberendezéssel. Az akváriumok vize 10 percenként cserélődik, így minden vendég új, tisztított vízzel veheti igénybe a kezelést.

 Egyes halpedikűr-rajongók úgy vélik, a halak a láb akupunktúrás pontjait izgatják, szabályozva ezzel az idegrendszert, ami így ellazítja a testet, csökkenti a fáradtság érzetét és puhábbá varázsolja a bőrt. Mások azt állítják, hogy a halak segítenek eltávolítani a pórusok eltömődését és elősegítik a jobb vérkeringést. A kezelés után a láb és kéz bőre puhább és simább lesz.

MG

Fotók: drfish.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble