728 X 90

Szerkesztőségi kedvenc: Prósza, avagy joghurtos gyümölcsös süti mama módra

By Frizura & Szépség

Az egyik kedvenc receptem ez a joghurtos gyümölcsös sütemény, amelyet még a nagymamámtól tanultam és ő prószának hívott. Azóta persze utánaolvastam és a prósza kukoricalisztből készül a leírások alapján, de nekem akkor is prósza marad ez a verzió is, mert a nagyimtól így ragadt meg bennem. Nagyon sokat sütöttünk együtt, azaz mondhatni, hogy tőle tanultam meg sütni és a sütés iránti szenvedély is ezáltal alakult ki. Emlékszem, hogy kb. 9 éves voltam, amikor először megsütöttem első rácsos sütimet egyedül. Nagy izgalomban voltam, reggel korán keltem és mire a család felébredt már kész is volt az első saját sütim. Hamarosan ezt is hozom, de addig is íme a joghurtos gyümölcsös süti mama módra. Nagyon egyszerű kimérni a dolgokat, mivel csak egy joghurtos pohár kell hozzá.

Előkészületek:

Előmelegített sütő 220 fokon (sütés 180 fokon, sütés 30 percig).

Hozzávalók:

4 tojás (egész)

2 doboz joghurt

4 pohár liszt (joghurtospohár, amiben a joghurt volt). Itt lehet bármilyen lisztet használni kedvünk szerint. Én legutoljára 1 pohár kókuszlisztet, 2 pohár teljes kiőrlésű tönkölylisztet és egy pohár fehér tönkölylisztet használtam hozzá. Eddig még a kókuszliszttel ehhez a sütihez nem próbálkoztam, de nagyon jó ötlet volt.

1 joghurtospohár cukor vagy édesítő, pl. Erithritol (nem mindig szoktam ennyi cukrot vagy édesítőt beletenni, inkább vaníliás cukorból teszek többet, ezt ízlés szerint ajánlom).

2 joghurtospohár olaj vagy vaj (az alapreceptet olajjal kaptam, de én inkább vajat használok hozzá az íze miatt, mert az olaj íze azért picit érződik benne, ha azzal készítjük).

1 csomag sütőpor

2–3 vaníliás cukor bele és a tetejére. A végén, amikor kiveszem a sütőből, megszórom vaníliás cukorral.

Gyümölcs a sütibe: lehet sárgabarack vagy sárgabaracklekvár is, szilva és egyéb gyümölcs is. Lehet próbálgatni, kinek melyik ízlik a legjobban. A szilvát felvágom fahéjjal és cukorral/édesítővel/mézzel megszórva hagyom állni egy kicsit, mert így lesz egy kis leve. Ha nagyon kemény a gyümölcs és nincs egy kis leve, akkor szárazabb lesz a végén a süti. Ilyenkor kis lekvárral lehet segíteni rajta, azaz a gyümölcs mellett kis lekvárt is beleteszek a tésztába.

Mandula, szeletelt: én nagyon szeretem a mandulát, így a tésztába is szoktam szórni egy kicsit és a tészta tetejére is, mielőtt beteszem a sütőbe.

Az alapanyagokat összekeverjük és a végén sütőpapírral kibélelt tálba öntjük a tésztarészt. Majd ezután beleszórjuk a gyümölcsöt. Eloszlatjuk úgy, hogy az alján is legyen gyümölcs, ne csak a tetején. A végén rászórjuk a szeletelt mandulát.

Előmelegített sütőben 30 percig kell sütni 180 fokon.

Amikor kisült, akkor még vaníliacukrot szórunk rá.

Extra ötlet: az én nagyfiam, aki nagyon ínyenc, a múltkor még egy gombóc vanília fagylaltot is szedett hozzá magának a tálaláskor. Tökéletes kompozíció lett belőle. J

Jó étvágyat hozzá!

Gréta

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ne maradj le cikkeinkről

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás