728 X 90

Tavaszi felfrissülés – otthon is!

By Frizura & Szépség

Ha túl vagyunk a tavaszköszöntő méregtelenítésen, és testünket már felfrissítettük, akkor itt az ideje, hogy az otthonunkat is áthangoljuk! Hogy a nagytakarítás, rendrakás, átrendezés ne legyen nagy teher, ehhez adunk most néhány hatékony tippet!

fotó alap

Tervezzünk előre!

Első lépésben gondoljuk át, honnan hová szeretnénk eljutni nagytakarítás ügyben – így sokkal egyszerűbb lesz elosztani a munkafolyamatokat egyéb tevékenységeink mellé, de azért belátható időn belül végig érhetünk az egész lakáson. Lehet, hogy kifizetődőbbnek tűnik egyetlen hétvége alatt túlesni az egészen, de kényelmesebb apránként elvégezni a kitűzött feladatokat, így a családra, barátokra is marad időnk. Írjuk le, mit szeretnénk feltétlenül megcsinálni – ha szembesülünk a takarítanivalóval, lehet, hogy gyorsan kiesik majd néhány tétel a listáról, amit pont olyan jó lesz később, mondjuk ősszel is elvégezni. Ha ráadásul alvóvendégek érkeznek nemsokára, eszünkbe se jusson felforgatni a lakást lomtalanítás címén – készítsük inkább elő az ágyneműket, a szekrény alján porosodó törölközőket és így tovább.

Környezetbarát tisztítás

A legtöbb tisztítószert általában a fényes felületek, szaniterek, konyhai- és hidegburkolatok emésztik fel, hiszen mindegyikre mást használunk – fertőtlenítőt, súrolót, zsír- és vízkőoldót. Pedig néhány egyszerű, olcsó és abszolút természetbarát alapanyag önmagában, mindenféle boszorkányos kevergetés és receptúra nélkül is tökéletesen elég lenne a problémák kezelésére, a mosószóda, ecet és szódabikarbóna mesterhármasa például csodákra képes. Ha azonban nem bízunk ezekben az egyszerű anyagokban, kész tisztítószereket is bevethetünk persze, de figyeljünk rá, hogy a biológiai úton lebomló kifejezés lehetőleg szerepeljen a terméken! A bio és öko kifejezés is jó jel, de azért legyünk résen, hogy nem csak hangzatos szlogenként szerepel-e a csomagoláson, hanem valóban óvja a környezet mellett a mi egészségünket is. Emellett érdemes kipróbálni az egyre népszerűbb probiotikus készítményeket is – bizony, már ilyen is létezik, a tejsavbaktériumok csodát művelnek a kosszal, és teljesen ártalmatlanok a környezetre, illetve ránk nézve is.

A lényeg láthatatlan

A por nagy része a lakástextíliákban gyűlik össze, így, bár kevésbé látványos, de ha valódi felfrissülést szeretnénk eszközölni otthonunkban érdemes következetesen áttakarítani ezeket. Ebben az esetben is igaz, hogy ne akarjunk minden textilt egy nap alatt kitisztítani, mert biztosan nem lesz elég felület, hogy megszárítsuk őket, a kapkodás vége pedig lehet, hogy tiszta, de kellemetlen szagú anyag lesz. Pár nap alatt viszont szerencsés végighaladni mindenhol, mert hiába takarítjuk ki a párnahuzatokat, ha a kanapéból továbbra is száll a por – kezdjük a nagy felületekkel, mint például a szőnyeg vagy a függöny, és haladjunk a kisebb darabok felé! És ha már csillog-villog minden, érdemes feltenni azt a bizonyos koronát munkákra egy kis aromaterápiával – ahogyan reggel parfümöt választunk magunknak, keressünk egy illatot otthonunk számára is! Mindegy, hogy illatgyertyát vagy illóolajat használunk-e, a lényeg, hogy passzoljon habitusunkhoz – ha a lakás számunkra a nyugalom szigete, a levendula tökéletes választás, de ha épp akkor kapunk új erőre, amikor a munkából hazatérünk, a narancs, fahéj, eukaliptusz olajtól tovább pezseg majd a levegő is!

 

Csapó Bea

 

Forrás és fotó: www.internetpatika.hu

 


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble