728 X 90

Tavaszi nagytakarítás testünkben és otthonunkban

By Frizura & Szépség

A hosszú és hideg tél után úgy vágyunk egy icipici napfényre, mint szomjazó a vízre a sivatagban. Bármit megadnánk érte. Ha megérezzük enyhe melegét, már fordítjuk is arcukat sugarai felé, engedjük, hogy bőrünk töltekezzen, magába szívja az értékes D-vitamint.

A szürke, vitaminhiányos hónapok alatt testünk különböző mérgeket is elraktározott, melyektől gyorsan meg kell szabadulnunk! Első és legfontosabb a megfelelő folyadék pótlása, hiszen a felhalmozott salakanyagokat a folyadék hajtja ki szervezetünkből a leghatékonyabban. Mindenképpen vizet vagy zöld teát igyunk, kerüljük a cukros üdítőket, hiszen ezekkel a készítményekkel még több salakanyagot viszünk be testünkbe. Méregtelenítés idején érdemes kerülni az alkoholt és a kávét is. Utóbbit elsősorban azért, mert vizet von el a szervezettől és lerakódásokat okoz a kötőszövetekben. A zöld tea ugyanolyan élénkítő hatással bír, mint a kávé, így célszerű beiktatni napi 1-2 csészével. Csökkentsük az étkezések során elfogyasztott adagokat, kerüljön több nyers zöldség és gyümölcs a tányérunkra! Ha igazán elszántak vagyunk, elvégezhetünk egy többnapos léböjt kúrát is, de előtte mindenképpen konzultáljunk szakemberrel!

Szervezetünk akkor is hálás lesz, ha kicsit többet mozgunk a friss levegőn.  A kellemes, tavaszi délutánokba iktassunk be egy-egy nagyobb sétát, biciklizést, kocogást, túrázást. A téli, mozgásszegény hónapok után izmaink is megérdemelnek egy kis átmozgatást.Szaunázással is fokozhatjuk a méregtelenítési folyamatokat! Heti 1-2 szaunázást engedjünk meg magunknak, és az is nagyon jó, ha utána hideg zuhanyt tudunk venni, hiszen nemcsak az izzadás távolít el mérgeket a bőrön át, hanem a melegben kitágult hajszálerek a hideg vízben hirtelen összehúzódnak, és belepumpálják a vérkeringésbe a lerakódásokat, amik aztán onnan a vesén át távoznak.

Ha belül tiszták vagyunk, jöhet az otthonunk felfrissítése. A tavaszi nagytakarítás sok háziasszony mumusa, de ha kicsit tudatosabban készülünk fel a nagy műveletre, talán könnyebben fog menni. Célszerű egy-egy helyiséggel kezdeni, nem kell egy nap alatt végezni az egész lakással.  Szerezzünk be néhány hatékony és természetbarát tisztítószert, gumikesztyűt, szivacsokat, tegyük fel a kedvenc lemezünket, és indulhat is!

Első nap tisztítsuk meg a szobanövényeket! A poros leveleket töröljük át nedves ronggyal, vagy zuhanyozzuk le őket, majd hagyjuk a kádban megszáradni! Majd mossuk le a csempét a fürdőszobában, mossuk ki a kádat/zuhanykabint, a mosdót és a vécét. Ezekre a területekre használjunk ecetet vagy bolti ecetes tisztítót. Hatékonyan távolítja el a vízkövet, fertőtlenít, és csillogóvá varázsolja a csempét.

Tegyünk be egy mosást: függönyök, párnahuzatok, terítők, ágyneműk, stb.Második nap jöhet a konyha! Csempe, gáztűzhely, polcok, szekrények kívül-belül, hűtőszekrény, mikró.

Dobjuk ki a lejárt élelmiszereket! A lefolyót is frissítsük fel egy kicsit!

Másnap a nappalit vegyük célba. Szedjük le a pókhálókat, húzzuk el az alaposan áttörölt szekrényeket, és mögöttük is porszívózzunk össze! Mossuk meg az ablakokat! Az ajtókról se feledkezzünk meg! A könyveket is pakoljuk le, és száraz ruhával törölgessük át őket! A szőnyegeket is tisztítsuk meg alaposan!

A kanapéról és a fotelekről se feledkezzünk meg! Rengeteg morzsát el tudnak nyelni! Porszívózzuk ki minden apró zugát! A lámpaburák is megérdemlik a tisztítást!

Következő nap jöhet a hálószoba! Húzzuk le az ágyneműt, a paplanokat és a párnákat tegyük ki az ablakba vagy egyenesen a teraszra. A legjobb akkor, amikor süt a nap, hiszen a poratkák nem nagyon szeretik a tűző napot! Töröljük le a port az éjjeli szekrényekről és a polcokról, rakjunk rendet és selejtezzünk a ruhásszekrényben!Ha úgy érezzük, hogy mindennel készen vagyunk, még egyszer porszívózzunk össze az egész lakásban, majd ecetes-citromos vízzel frissítsük fel a padlót minden helyiségben!

Kárpátiné Boross Nóra

Válogassunk kedvünkre az Internetpatika tavaszi kínálatából!

Fotó és forrás: Internetpatika

www.internetpatika.hu

 

 


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség