728 X 90

Tévhitek a napozással kapcsolatosan

By Frizura & Szépség

Tény, hogy a napfény növeli vitalitásunkat és javítja a hangulatunkat. Mindazonáltal, a Nap hatásaival kapcsolatos néhány mítosz képes elrontani a jókedvünket. Csak azok élvezhetik teljes mértékben a nap energetizáló sugarait, akik ismerik az igazságot a nap pozitív és negatív hatásaival kapcsolatosan.

0203_SUN_03_Deck_1359_r1_rgb(1)

A szolárium a legjobb mód arra, hogy felkészítsük bőrünket a napozásra.

A szoláriumban a bőr főként UV-A-sugárnak van kitéve. A bőr saját védelmi mechanizmusait – a szaruréteg megvastagodását és a melanin szintézist – viszont az UV-B-sugarak aktiválják. Az UV-A-sugarak gyorsabb ideiglenes pigmentációt okoznak. Ez a bőr mélyebb rétegeiben alakul ki, és a bőr öregedését eredményezi, szabadgyökök kialakulásához vezet, és növeli a napallergia kialakulásának kockázatát.

Ezért egészségesebb választás az, ha a bőrünket fokozatosan szoktatjuk hozzá a napfényhez a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő-faktorú napvédő krém használatával.

A kellően napbarnított bőrű emberek elég védelemmel rendelkeznek az UV-sugarak ellen, így számukra nem szükséges a napvédő termékek használata.

A napbarnított bőr által nyújtott védelem mindössze 4-es, de maximum 6-os fényvédő faktornak megfelelő védelmet jelent. Ez az oka annak, amiért a lebarnult bőrű embereknek is ajánlatos a kisebb faktorszámú termékek használata – az érzékeny bőrűeknek pedig továbbra is maximális faktorszámú termék javasolt. Az UV-sugárzás erőssége változó a különböző napszakokban és a földrajzi hely szerint is, ezért ajánlott napvédő krém használata a nyaralás során.

A ruházat száz százalékos védelmet nyújt.

Az attól függ, hogy milyen anyagból készült. A pamut ruházat nem nyújt olyan erős védelmet, mint a high-tech anyagok. A világos színű textilek több UV-sugarat engednek át, mint a sötét színűek. A száraz pamut póló 8-12 fényvédő faktornak megfelelő védelmet nyújt, a színtől és az anyag lazaságától függően. A nedves póló csak 2-es fényvédő faktorú, és gyakorlatilag szűrés nélkül engedi át az UV-sugarakat.

Ha 20-as fényvédő faktorú krémet használunk, hússzor annyi ideig maradhatunk a napon.

Ez elméletileg igaz. Mindazonáltal a terméken feltüntetett fényvédelem csak akkor garantált, ha elég mennyiségű krémet, naptejet vagy permetet viszünk fel a bőrünkre, és ezt rendszeresen, legalább kétóránként megismételjük, különösen fürdés és törölközés után. Alapszabályként elmondható: egy kiskanálnyi az arcra, és hat a testre. Gyengéden dolgozzuk el a krémet vagy a naptejet a bőrön, amíg az egy vékony réteget nem képez a bőr felszínén. Figyeljünk, hogy ne masszírozzuk be túl erőteljesen, mivel az csökkenti a védelmet. A pumpás kiszerelésű termékek esetén a felnőttek számára 15 fújásnyira van szükség a test minden egyes területén: 15 fújásnyi mindkét karra, lábra, a felsőtestre és a hátra. Gyerekeknél ez 5-10 fújást jelent minden egyes területen, a kortól és a mérettől függően.

1316 napozástörténelem témához Seychelles-szigetek 1

A napvédő krém ismételt alkalmazása megnöveli az időt, ameddig a napon tartózkodhatunk.

Az ismételt alkalmazással mindössze megőrizzük az izzadással, ledörzsöléssel vagy törölközéssel lekopó védőanyagok hatékonyságát. A termék által biztosított védelem tényleges hosszát nem befolyásolja a napvédő krém ismételt alkalmazása. Ennek ellenére a kezdeti védelmi szint fenntartása érdekében nagyon fontos, hogy időről időre újra használjuk a napvédő krémet. Még ha vízálló is a termék, ne felejtsük el újra bekenni magunkat, ha kijövünk a vízből, mivel a törölközőnkkel ledörzsöljük a védőréteget.

Nem barnulunk le, ha magas fényvédő faktorú terméket használunk.

De igen! Csak egy kicsit tovább tart. A magasabb fényvédő faktor a leégés ellen véd – és hozzájárul ahhoz, hogy a barnaság hosszabb ideig megmaradjon. Ha olyan UV-védő naptejet használunk, amely serkenti a bőr melanin termelését, akkor az még szebb barna színt eredményez (pl. NIVEA Protect & Bronze).

Nincs szükség napvédő krémre az árnyékban, és akkor, ha felhős az ég.

Az emberek sokszor alábecsülik az árnyékban vagy felhős napon az őket érő UV-sugárzás erősségét. A napsugarak 85 százaléka visszaverődik a homokról, a vízről és az épületekről. Még a napernyők és a felhők sem védenek teljesen a napsugaraktól. Ezért a napvédő termékek használata kötelező, még akkor is, ha inkább az árnyékban szeretünk ücsörögni nyáron.

Hamarabb lebarnulunk, ha mozgunk.

Hamarabb ugyan nem, de egyenletesebben. Akik csak a hasukon vagy a hátukon fekszenek, azok egyszerre csak egyik oldalukat süttetik. Ha viszont sétálunk a strandon, vagy strandröplabdázunk, akkor a nap minden oldalunkat éri.

A túró és a joghurt enyhíti a leégést.

Ellenkezőleg! Gyógyászati szempontból a leégés a bőr gyulladását jelenti, amelyet az UV-fénynek való fokozott kitettség okoz. A túróban és a joghurtban lévő baktériumok inkább csak súlyosbítják ezt a gyulladást. A legjobb, ha speciális, az aloe verához és az avokádóolajhoz hasonló összetevőket tartalmazó napozás utáni termékekkel hűtjük, nyugtatjuk és hidratáljuk a leégett bőrt.

Fotó: Nivea, Kepguru


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble