728 X 90

Tippek a téli sportoláshoz

By Darók Ramóna

Attól, hogy az év utolsó heteiben járunk, és a csípős hideg miatt a négy fal közé kényszerülünk, nem kell, sőt, nem is szabad lemondanunk a mozgás öröméről. Mert legyen akármilyen kemény a tél, sok más jó dolog mellett a sport és a szabad levegő is kulcsszerepet fog játszani abban, hogy átvészeljük azt és életkedvvel, energiával teli nézzünk elébe a legzordabb napoknak is. Csak okosan kell felöltöznünk, akár bent, akár kint hódolunk kedvenc aktív hobbinknak. 

Tippek a téli sportoláshoz

Kint tágasabb

Hiába van sötét és fagy odakint, érdemes mégis rendszeres időközönként kimerészkednünk sportolni egy kicsit. Válasszunk olyan sportágat, amelyet tényleg szívesen űzünk, hogy ne vegye el kedvünket a barátságtalanabb időjárás. Legyen akár futás, akár korcsolya, sí, snowboard, vagy épp a kedvenc csapatsportunk, nem árt hőszigetelt lábbelit viselnünk, hogy elkerüljük a felfázást. A legtöbb sportruházati üzletben kaphatók szélvédős, termál nadrágok és pulóverek, kabátok – legfelső rétegnek. Aláöltözetnek pedig érdemes szellőző és gyorsan száradó anyagból készült ruhadarabokat választanunk. Plusz vegyünk magunkra mindent, szó szerint. Jöhet a sapka, a kapucni, a fülvédő, a fejpánt, az arcvédő, a sál, a kesztyű és a lábszármelegítő is… Csak tudjunk benne mozogni!

Tippek a téli sportoláshoz

Bent szelídebb

Fázósaknak már nagyobb kihívást jelenthetnek a szabadtéri sportok, ha igazán beköszönt a hideg. De legyen bármilyen teremsport a választott mozgásformánk, télen ebben az esetben is jobban oda kell figyelnünk. Például arra, hogy mit kapunk magunkra, hogy elkerüljük a megfázást. Ha ablakhoz közel sportolunk, ha túlfűtik a levegőt, ha épp elromlott a fűtés, és lehűlt a benti hőmérséklet is – kiemelten fontos a réteges öltözködés. A hosszú nadrág inkább legyen nálunk, hogy ha kell, tudjuk felgyűrni a szárát. A térdzokni is jó, ha elérhető végszükség esetén. És a téli kötelező: a derekunknál feszes, hosszított fazonú felső. Például a hűvös padlón fekve különösen hálásak leszünk, ha ilyet viselünk!

Tippek a téli sportoláshoz

Legyünk rugalmasak

Bármilyen mozgásforma mellett döntünk, ne feledkezzünk meg az alapos bemelegítésről és nyújtásról sem – de most még körültekintőbben, mint az év több többi időszakában! Izmaink, ízületeink is lassabban melegszenek be a téli hidegben, így a hirtelen, rossz mozdulatokból adódó sérülések, húzódások elkerülésére különösen ilyenkor ügyelni kell. A sportolást követően pedig a lehető leghamarabb vegyünk egy meleg zuhanyt, bújjunk meleg, száraz ruhákba, majd pótoljuk a mozgás során elvesztett folyadékot.

Tippek a téli sportoláshoz

Engedni ér

Ha mégsem fűlik a fogunk a téli sportoláshoz, azért valamilyen formában mindenképpen érdemes mozognunk. Egy rövid kocogással a szürke hétköznapokat is könnyebb elengedni. Ha a lift, mozgólépcső helyett a lépcsőt választjuk, már azzal is teszünk frissességünkért. Az utcai ruházat sem jelenthet kifogást, hiszen gyorsan gyalogolni, egy kiadós sétára menni, jégen csúszkálni, hógolyózni hétköznapi szabadidős öltözékben is lehet, és még jól is fog esni! Pár kellemes, lazító, relaxáló mozdulatsor pedig sport előtt, után, vagy épp helyett, akár tévénézés vagy telefonálás közben is elvégezhető… Már ha nem pont azzal a céllal végezzük, hogy magunkra és befelé figyeljünk.

Tippek a téli sportoláshoz

Hidratálni kell

Persze a megfelelő vitaminbevitelre is érdemes ügyelni, de a hidegben gyakran figyelmen kívül hagyjuk a hidratálás fontosságát. A fűtés miatti száraz levegő, az enyhe, de nyirkos évvégi idő éppúgy próbára teszi a szervezetünket, mint a kinti masszív mínuszok. Legyen nálunk például smartwater víz sportolás és pihenés közben is, hogy üdén búcsúztathassuk az évet és frissen, készen várhassuk a jövőt és az új kihívásokat.

Fotók és Forrás : Coca-Cola Journey

Cikkajánló:  Gyógyító teapercek a hideg téli napokra

Testi-lelki egyensúly az ünnepekre

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble