728 X 90

Tippek a tökéletes utazáshoz nyaralási aranyszabályok

By Frizura & Szépség

Vége az iskolának és a szünidő beköszöntével a nyaralási szezon is kezdetét veszi. A legtöbb család már előre megtervezte, hogy merre lesz az útirány és izgatottan készülődik az év legszebb heteire. A nyaralás megtervezéséhez azonban mindig hozzátartozik, hogy előre tájékozódjunk az adott úti célra vonatkozó egészségügyi tanácsokról. Ahhoz, hogy a nyaralást egészségesen élvezhető legyen az alábbi dolgokat alaposan meg kell szívlelni és be is kell tartani.

Védőoltás

Amennyiben egzotikus ország az úticél, mielőbb tájékozódni kell a kötelező és ajánlott védőoltásokról. Éppen ezért időben fel kell keresni a háziorvost, de az illetékes külügyi képviseleteknél szintén lehet érdeklődni. Ha a hazai tájakat válasszuk, akkor is számtalan veszély leselkedhet ránk. Elég csak a fűben hancúrozni, vagy éppen a fák alatt hűsölni, ahol éppen a kullancsok az áldozatukat keresik. Ilyenkor is megelőzés a legjobb védelem. Éppen ezért időben be kell oltatni magunkat! E mellett azonban kullancs csipesz mindig legyen nálunk, melynek segítségével a vérszívót azonnal távolítsuk el.

Útipatika

Egy hasmenés, napallergia vagy különféle fertőzések alaposan tönkretehetik a nyaralást. Hogy gyorsan segíthessünk magunkon, gondosan állítsunk össze egy útipatikát, amiben az alábbiak okvetlen legyenek benne:

Lázcsillapító gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Fájdalomcsillapító – vény nélkül is számos jó minőségű és hatásos tabletta kapható.

Hasmenés esetére széntablettaHosszabb utazásnál, gyermekeknél és felnőtteknél is előfordulhat tartósabb hányinger. Ilyenkor a B-6 vitamin bevétele csökkentheti a panaszokat. Recept nélkül is számos kiváló készítmény beszerezhető gyógyszertárakban. Előtte azonban mindig ki kell kérni a szakember véleményét.

Az erős napsugárzás hatására herpesz is könnyen kialakulhat, főleg az erre hajlamos egyéneknél. éppen ezért a herpesz elleni krém sem hiányozhat a házipatikánkból.

A rovarcsípésekre szintén fel kell készülnünk! Ha a csípés helye feldagad célszerű 500 mg-os kalcium pezsgőtabletta alkalmazása is.

Az esetleges sérülések ellátására szintén gondolnunk kell, amihez sebfertőtlenítő, steril gézlapok, mull-pólya, gyorstapaszok, sebgyógyulást elősegítő krémek egyaránt nélkülözhetetlenek. Amennyiben a szerzett sérülés földdel szennyezett, orvoshoz kell fordulni, mert ilyenkor kötelező a tetanus-anatoxin védőoltás beadása.

Ha enyhe megfázás előfordul, vény nélküli szerekkel, torokfertőtlenítővel kezeljük. Súlyosabb esetben azonban szakorvoshoz kell fordulni.

A vízparti nyaralás egyik legfontosabb kelléke a naptej. Az alapos bőrvédelemhez megfelelően magas faktorszámú naptejre van szükség, és azt is újra kell kenni 2-3 óránként, hiszen a magas hőmérséklet és a fürdőzés gyengíti a hatást. E mellett azonban legyen velünk dexpanthenol tartalmú spray is, amely megnyugtatja és hűsíti a felégett bőrt. A napszúrás elkerülésére a fentiek mellett fontos a kalap, sapka vagy- kendő és napernyő használata.

Megfelelő ruházat

A pólók, rövidnadrágok, fürdőruhák beletartoznak a szokványos csomagba, ám nem árt az óvatosság sem. A leégés mellett a nedves, meleg klímán olyan betegségek is fenyegetnek, melyeket rovarcsípések terjesztenek. Ilyen helyeken ajánlott a hosszú ujjú pamut felsők, hosszúnadrágok, zárt cipők és sapkák viselete.

Kisebb kiszerelésű szépségápoló csomag

Nyaraláskor a bőrünk nagyobb igénybe vétele miatt jóval táplálóbb krémekre van szükségünk, melyeket nemcsak az arcra, hanem a nyakra is alaposan vigyük fel. A jó minőségű tonik szintén nélkülözhetetlen, melynek segítségével tökéletesen eltávolíthatjuk az arcon lévő szennyeződéseket és a napvédő krémek maradékát, amelyek különben a pórusok eltömődéséhez és a pattanások kialakulásához vezethetnek. Ne használjunk szappant, mert az kiszárítja a bőrt, és ez a nyári napsütésben a legrosszabb, ami történhet. Használjunk krémesebb tusfürdőket, amelyek szintén védelmet nyújtanak a bőr kiszáradása ellen. A hajápolásáról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a tenger sója, a homok vagy a klór makacs szennyeződés, amelyet jó minél előbb eltávolítani. A balzsam pedig a következő hajmosásig védi a hajszálakat.

Biztosítás

Külföldi utazáshoz fontos, hogy mindenre kiterjedt betegbiztosítást kössünk, mivel az orvosi ellátás csak akkor kerül 100 százalékban átvállalásra az adott országban. Ezen kívül gondolni kell az utazás visszamondásának a biztosítására is.

Élelmiszerek 

Ha kisgyermekkel utazunk a kész bébi ételek kiváló segítséget nyújtanak.  A gyerekekre és a felnőttekre pedig, ha délvidéki nyaralóhelyre megyünk, az ősi étkezési szabály érvényes: Főzd, meg, süsd meg, hámozd meg vagy felejtsd el! Vagyis mindig jól megfőzött és átsütött ételeket együnk, mivel ígyelkerülhetjük, vagy legalábbis minimálisra csökkenthetjük a kórokozók fenyegetését.

Egészséges és gondtalan nyaralást kívánunk!

Kovács M. Dóra

Fotók és forrás: Internetpatika www.internetpatika.hu

promóció

 

 

 


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség