728 X 90

Tippek Bogitól – Hogyan ne legyél mindig farkaséhes!

By Frizura & Szépség

 

Az egyik lány – aki az edzéseimre jár – érdekes problémával fordult hozzám. Állandóan éhes szegénykém… Azt állítja, sokszor még étkezés után közvetlenül is úgy érzi, hogy azért még be tudna kapni valami finomságot. Egyszerűen egész nap éhes és sokszor korog a gyomra, ami kicsit zavarja is. Ez az éhségérzet nyilván amiatt is van, mert rendszeresen edz és ehhez sok energiára van szüksége – ennek ellenére nem a legjobb dolog folyamatosan éhesnek lenni. Kikérdeztem, mit eszik, mikor, mennyit, és találtam egy-két olyan tényezőt az étkezési szokásaiban, amelyek önmagukban is éhségérzetet okoznak. Na lássuk!

 

Ági minden nap rágózik, egy átlagos napon 4-5 rágót is „elfogyaszt”. Nos, van egy rossz hírem: a rágózástól bizony éhesebbek leszünk. Ennek nagyon logikus a magyarázata: ha rágsz valamit, automatikusan beindul a nyáltermelés, azt az üzenetet küldve a gyomrodnak, hogy „hé, haver, mindjárt dolgod lesz, hiszen elkezdtem enni”. Az emésztést így elindítod, de mivel igazából nem is eszel semmit, csak a rágó hatására termelődő nyál kerül a gyomrodba, még éhesebb leszel.

 

Az is kiderült, hogy Ági kétnaponta péksütiket reggelizik, mert nincs ideje otthon leülni és lassan, komótosan megreggelizni, ezért munkába menet megáll a metróaluljáróban és bevásárol a gyönyörűnek kinéző péksüteményekből. Ez a szokása – azon felül, hogy teljesen egészségtelen – még tovább növeli az éhségét, hiszen a péksütikben lévő fehér liszt és finomított cukor nem tartalmaz rostokat és valódi, értékes tápanyagokat – nagyon gyorsan felszívódnak és utána még jobban kopog a szemünk az éhségtől, mint előtte… Ehelyett én inkább azt tanácsolom, hogy magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut válasszunk, amiben nincs cukor vagy csak minimális mennyiségben. Ha gyümölcsöket és zöldségeket eszel, bőven elég cukor kerül be a szervezetedbe, semmi szükséged nincs a fehér cukorra.

Végül beszéljünk egy kicsit a diétás üdítőitalokról… Na, ezeknek aztán tényleg semmi értelmük nincs! A napi szintű fogyasztásukat kifejezetten nem ajánlom, mert tele vannak káros anyagokkal (színezékekkel, tartósítószerekkel stb.), az édesítőszerekről pedig kimutatták, hogy növelhetik az étvágyat! És mivel a normál cukroktól eltérően a mesterséges édesítőszerek nem szolgáltatnak energiát, ott vagy, ahol a part szakad: ugyan nem vittél be cukrot a szervezetedbe, ami persze jó, mégis tök éhes vagy és még mérgezted is magad. Ha szomjas vagy, igyál vizet, Bogi fizet! ☺

 

Kapin Bogi személyi edző – www.kapinbogi.hu

További hasznos cikkek a témában:

Tudatosabb odafigyelés, könnyedebb élet

A téli hónapok természetes tisztítószerei

 

Fotó: www.kepguru.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble