728 X 90

Tiramisu recept Gretas Kitchen módra

By Darók Ramóna

A tiramisu szó hallatán mindenkinek a legismertebb olasz édesség, krémes finomság jut az eszébe. Kicsit utánanéztem, hogy honnan is ered. A tirare szó olaszul feldobnit jelent fizikai és átvitt értelemben is. A tira pedig az ige egyes szám harmadik személyű felszólító alakja. A mi szócska azt jelenti, hogy engem és a su pedig hogy fel. Vagyis a tiramisu azt jelenti: dobjál fel!

Tiramisu recept Gretas Kitchen módra

A desszert isteni, ha valaki már kóstolta, akkor biztosan feldobódik. Bár én sajnos már találkoztam tiramisu  néven futó desszerttel, aminek köze sem volt hozzá. Például mascarponesajt biztos nem volt benne, hanem inkább felvert tojássárgával próbálták megoldani a dolgot. Ilyenkor reklamáljunk bátran.

Eredetét tekintve több variáció is létezik.  A legenda szerint a Toscana tartományban fekvő Siennában készült az első tiramisu- vagy más néven a toscanai sütemény, amelyet az odaérkező III. Cosimo herceg tiszteletére készítettek. A hercegnek annyira ízlett, hogy magával is vitte Firenzébe a receptet.

A másik verzió szerint a velencei kurtizánok kedvence volt, akiknek sokszor szükségük volt egy kis tira mi sura, azaz hogy feldobódjanak két szerelmi légyott között és újra erőre kapjanak. A harmadik eredettörténet összemossa a két sztorit és eszerint Trevisóban Le Beccherie nevű étteremben készítettek először tiramisut. A kurtizánok pedig úgy jönnek képbe, hogy az étterem felett lévő piros lámpás ház lányai nagyon kedvelték az édességet.

Hogy kinek melyik tetszik jobban, azt rátok bízom, az biztos, hogy ez a krémes édesség meghódította a világot.

Íme a receptje

Hozzávalók:

500 g mascarponesajt, 4 tojás, 6 evőkanál cukor vagy ízlés szerint több és kevesebb, feketekávé, 2 dl tejszín, 3–4 csomag vaníliás cukor, 2–3 csomag babapiskóta. Ízlés szerint mandulalikőr és végül kakaópor. Van, aki nem mandulalikőrrel készíti, de szerintem akkor nem lesz az igazi az ízhatás.

Amennyiben kisebb vagy  nagyobb adagot szeretnénk, akkor mindenből felezni vagy duplázni kell értelemszerűen.

Az elkészítés módja:

A mascarponesajthoz hozzáadjuk a tojássárgát (én mostanában már csak 2 tojás sárgáját adom hozzá), a cukrot és a vaníliás cukrot. Én inkább kevesebb cukrot és helyette több vaníliás cukrot szoktam beletenni. Jöhet a mandulalikőr, ízlés szerinti mennyiségben. Például ha gyerekek is kapnak belőle, akkor csak nagyon kicsit vagy inkább sütéshez kapható esszenciát teszek bele. Persze így nem lesz az igazi. Ezeket csomómentesre keverjük. Külön felverjük a tojásfehérjét és külön felverjük a habtejszínt. Ha habtejszínt is felverek, akkor kevesebbet teszek bele a felvert tojásfehérjéből. A tojásfehérjét ki is lehet hagyni (én mostanában ki is szoktam hagyni belőle). Végül a mascarponekrémhez keverem finomam a felvert tejszínt és végül a tojásfehérjét.

A piskótát tálba helyezzük és langyos kávéval meglocsoljuk. A kávét is szoktam ízesíteni vaníliás cukorral és mandulalikőrrel is. Erre öntjük a krémet, amit már elkészítettünk. Én itt a rétegek közé is szoktam kakaóport tenni, mert így még finomabb, majd jöhet a következő réteg piskóta, amit megint kávéval meglocsolunk és majd rá ismét a krém, ezt a műveletet addig végezzük, amíg az alapanyag vagy a tálunk magassága engedi. A tetejét végül kakaóporral beborítom. Mindenki ki tudja kísérletezni, hogyan szereti több vagy kevesebb kakaóporral meghintve.

Azzal számoljunk, hogy az elkészítés után pár órát, de akár egy éjszakát is jó ha áll és összeér. Ha elkészítés után tálaljuk, akkor a piskóta még nem szívta be a kávét és nem áll össze az édesség. Az sem megoldás, ha túllocsoljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Lasagne recept

Csokis brownie recept

Fehércsokoládés mandulás kekszrecept

Prósza, avagy joghurtos gyümölcsös süti mama módra

Fotó 1: Kepguru

Kép 2: Frizura & Szépség

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség