728 X 90

Több mint hajhosszabbítás: önbizalom, nőiesség és boldogság – interjú Jenser Sofiával  

By Frizura & Szépség

A fodrászat egy kicsit varázslat is

Valójában nem csak fodrászként tevékenykedem, a szakma iránti elkötelezettségem egészen pici gyermekkoromra nyúlik vissza. A szalonban tevékenykedő édesanyám profizmusát csodálva már gyerekként tudtam; én is varázsolni szeretnék. Hálás vagyok azért, hogy a szakmai alázat mellett sok mindent megtanított nekem, amely tudás és ismeret nélkül ma egészen biztosan nem tartanék itt. Hatalmas öröm számomra, hogy a szakma szeretete tovább öröklődött, hiszen nagyobbik lányom szintén az általunk megkezdett útra lépve sikeres felvételit nyert az ország legkiemeltebb fodrászképző intézményébe.

A hajhosszabbítás attól a perctől kezdve szerelem lett, amikor először találkoztam a technikájával. Csodáltam azt, hogy valaki, aki régóta vágyott hosszú hajra, de bármilyen okból kifolyólag ezt a természettől nem kaphatta meg, pár óra elteltével az általa megálmodott hajkoronával léphetett ki a szalonból. Sokkal több ez, mint egy egyszerű fodrászati szolgáltatás. Azon túl, hogy a nők a régóta áhított hajhosszhoz és tömeghez juthatnak, a hajhosszabbítás ad valami kézzel nem megfogható dolgot, ez pedig az önbizalom, a nőiesség és az a nem elhanyagolható plusz, amitől minden vendég boldogabban távozik.

Kleopátra is rajongott a hosszú és egyenes hajzuhatagért

A hajhosszabbítás gondolata a történelem során mindig is foglalkoztatott bennünket, nőket. Ha az eredetét keressük, akkor egészen az ókori Egyiptomig vissza kell utaznunk az időben. Az eljárás első gyökerei Kleopátrához és a korabeli nemességhez köthetők. Parókakészítők dolgoztak azon, hogy a fáraóknak és a tehetős nemeseknek hajpótlása lehessen, hiszen a hosszú egyenes haj akkoriban az előkelőség szimbóluma volt.

Később világszerte elterjedt a póthaj viselése. Ennek második népszerűségi hulláma az 1700-as évekre tehető, amikor a divat és a társadalmi-politikai változások szoros kölcsönhatásba kerültek egymással. A nemességhez tartozó frizurák egyre terebélyesedtek, már-már groteszkké váltak. Az aránytalanul nagyméretű, fehér paróka viselete a francia és az angol nemesség elengedhetetlen öltözéke lett.

Az újkori nagy hullám Tyra Banks nevével együtt tört utat magának a 90-es években; modell-pályafutása egyik legmeghatározóbb eleme a haja lett, így rajongói közül sokan próbálták ebben is követni kedvencüket.

Gyakorlat teszi a mestert

A különböző hajhosszabbítási technikák között óriási a választék: ahogy teltek az évek, folyamatosan jelentek meg egyre kifinomultabb, egyre kényelmesebb, egyre természetesebb hatást nyújtó megoldások. A fodrász felelőssége egy kicsit abban is rejlik, hogy kövesse ezeket a változásokat, így ügyfeleinek is a lehető legkorszerűbb megoldást tudja nyújtani.

Első találkozásom a hajhosszabbítási technikákkal azonnal szerelem lett; abban a pillanatban döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni és szeretnék sokkal többet adni egy trendi hajszínnél vagy új frizuránál, méghozzá a teljes megújulás, a hatalmas változás lehetőségét. Elkezdtem ezzel kapcsolatos tanfolyamokra járni és igyekeztem minél átfogóbb képet kapni a különböző technikákról. Tudtam, hogy ez egy magas gyakorlati tudást igénylő szakma, hiszen minél többet látok és tanulok, annál szélesebb körben szolgálhatom ki a vendégeim igényeit és elképzeléseit.

A kapcsolódó tanfolyamok nagy többsége általában 1–2 napos. Kétélű dolog ez, sok esetben az ilyen rövid képzéseket elvégző kollégák zöme már másnap neki is lát a hajhosszabbításnak. Valójában amit egy tanfolyamon el lehet mondani, illetve meg lehet mutatni, az pár órára korlátozódik, ez azonban arra elég, hogy ott állhassunk egy hosszú, kihívásokkal, sok-sok munkaórával és millió tapasztalatszerzéssel teli út előtt, ami elvezethet odáig, hogy profi hajhoszabbítók lehessünk. Maximalista vagyok, ha jól emlékszem, 2–3 év telt el, mire az internet adta lehetőségekkel elkezdtem élni és ki mertem tenni az első előtte-utána fotókat a munkáimról.

Egyénhez igazodó hajhosszabbítási technikák

Manapság elmondható, hogy mindenki megtalálhatja a saját hajtípusához és igényeihez leginkább igazodó eljárást, technikát. Nem mindegy, hogy egyalkalmas viseletben gondolkozunk, vagy tartós, hosszabb távú megoldást szeretnénk. Egyáltalán nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mekkora a saját hajunk tömege, hajszálvastagsága, minősége és még sok egyéb kérdés. Ez egy rendkívül innovatív világ, folyamatosan fejlődő, megújuló technikák sokaságával és mindig alkalmazkodva a mainstreamdivat és az egyedi igények elvárásaihoz.

A különböző technikák aszerint is csoportosíthatók, hogy milyen eljárással dolgozunk. Van, amelyikhez hőhatást, van, amelyikhez egy speciális ragasztót és van, hogy fizikai „szorítást” alkalmazunk. Ez utóbbihoz sem vegyszer, sem hő nem szükséges a stabil és tartós illesztés eléréséhez, ezért én e mellett a technika mellett teszem le a voksomat, mert a szép és látványos eredménnyel párhuzamosan legalább ugyanolyan fontos a saját hajunk védelme. Léteznek tincses technikák, amelynél minden egyes póthajtincs külön-külön illeszkedik a leválasztott saját tincsekhez. De létezik egy úgynevezett varrott technika is, ahol egy szoros, a saját hajunkból készített fonathoz varrjuk hozzá a teljes sornyi – előre feltresszelt – póthajat. A legújabb megoldások között tartjuk számon a tape-in, azaz ragasztócsíkos lehetőséget, ahol párcentis panelekben ragasztjuk a saját leválasztott tincshez az előre előkészített póthajat. Látható, hogy a lehetőségek tárháza szinte végtelen, éppen ezért kiemelten fontos, hogy jól járjuk körbe az egyes megoldásokat, tájékozódjunk szakemberektől, hogy a kiválasztott technológia számunkra milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal járhat.

Választásnál vegyük figyelembe a kiinduló állapotot!

Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy milyen minőségű póthajat választunk, hiszen nem kizárólag a technikán és a jól elvégzett, szakszerű hosszabbításon múlik a vágyott végeredmény. Legalább olyan fontos, hogy a saját hajunkhoz tökéletesen illeszkedő vendéghajat válasszunk: vegyük figyelembe a saját hajunk szálvastagságát, textúráját és minden olyan tényezőt, amely elengedhetetlen feltétele a gyönyörű természetes hatás elérésének. Választhatunk a haj származása szerint is, de fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ez egy prémiumszolgáltatás, így csakis egy magas minőségű vendéghajjal lesz szép a végeredmény.

Ki kell azt is emelni, hogy a jól megválasztott, optimális tömeg is fontos tényező. Gondoljunk csak bele! Várakozik a szalonban 2 lány, akiknek vállig ér a hajuk, de egyikük csak hátközépig, másikuk pedig derék alá érő hajat szeretne, vajon ugyanúgy mutat-e 100 gramm haj mindkettőjüknél? Persze, hogy nem! Fontos szempont tehát az is, hogy mekkora a kiindulási hossz és milyen hosszú hajat szeretnénk. A köztes hosszt ki kell töltenünk, hogy ne azt kapjuk végeredményként, amivel sajnos sokszor szembefuthatunk az utcán: amikor szabad szemmel jól látható, hogy meddig ér a saját hossz, tehát ameddig van tömege a hajnak, ez alatt pedig lóg pár szál póthaj.

A hüvelyes technika esetén nem alkalmazunk károsító hőt, sem vegyszert

Sokféle technikával dolgoztam az évek során és mindig nyitott voltam az újításokra, de a legfontosabb szempont számomra mindig is az volt, hogy a vendégem saját haja biztonságban legyen, ne károsodjon a választott technika miatt. Ezért évek óta az eredeti hüvelyes technikát alkalmazom és csak nagyon kevés esetben, főképp speciális igények miatt teszek kivételt. Ennél a technikánál nincs szükségünk hőre az illesztéshez, mint a közismert keratinos hőillesztésnél, amikor a hőillesztő gép tartósan magas, 160–170 Celsius-fokon dolgozik a saját hajon, ráadásul egy speciális vegyszerrel oldható csak le. A hüvelyes technika másik nagy előnye az, hogy stabil, láthatatlan és kényelmes viseletet nyújt, ezért imádják a vendégeim is. 10–12 hetente következik az ismételt leszedés és visszaillesztés, hiszen a vendégtincsek a saját haj növekedésének köszönhetően egyre távolodnak a hajtőtől.

Kellő alapossággal segítjük a vendéget a választásban

Akinek még sosem volt póthaja, azoknak a legnehezebb a számukra megfelelő technika kiválasztása. Az internet eláraszt minket a sok lehetőséggel, mindenki az általa tanult technikát preferálja, ettől a vendég úgy érezheti, mint akit kitettek a dzsungel közepén, hogy akkor most irány haza! Éppen ezért, egy jó, széles látókörű szakember saját felelőssége is, hogy megmutassa vendége számára a kiutat és tanácsot és segítséget nyújtson a választásban.

Mindenképpen jól járjuk körbe a kérdést, kizárólag olyan szakemberhez menjünk, akinek régóta követjük munkásságát! Tudjuk és lássuk azt, hogy nemcsak alkalomszerűen hosszabbít, hanem folyamatosan dolgozik és pozitív visszajelzéseket kap a vendégeitől. Olvassuk az ajánlásokat, valamint nézzük meg a munkáit! Használjuk ki az internet adta lehetőségeinket! Mindenképp érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki ismeri a különböző technikákat, azok összes előnyét és hátrányát is, így széles látókörrel rendelkezik a témában, nem csak kizárólag egyetlen technikával dolgozik.

Póthajvásárlásnál elengedhetetlen, hogy kellően leinformálható helyről válasszunk. Olyan eladóhoz érdemes menni, ahol személyesen is van lehetőségünk megszemlélni, megtapogatni a választékot, ahol folyamatos a hajak értékesítése, van választék és ahová, probléma esetén, bármikor vissza tudunk menni.

Az első vagy az új helyen történő első hajhosszabbítást mindenképp előzzön meg egy ingyenes személyes konzultáció. Ez mindössze 10–15 percet vesz el az életünkből, de rengeteg csalódástól és későbbi esetleges problémáktól óvhat meg minket. Ekkor érdemes átbeszélni az összes olyan elvárásunkat, amely merőben meghatározza majd a végeredményt.

Te is szeretnél csodaszép, hosszú tincseket, de tanácstalan vagy a neked leginkább megfelelő technikát illetően? Szeretettel várlak egy ingyenes konzultációra, ahol minden kérdésedet felteheted nekem!

Infinity Hair & Beauty – Jenser Sofia

Cím: 1094 Budapest, Márton u. 28.

Telefonszám: (+36-30) 626-5323

Facebook: Sofia Hajhosszabbítás Fodrászat

Instagram: infinity_sofia

Cikkajánló:

Beleszülettem a fodrászkodásba, interjú Jenser Sofival

Gondoskodjunk a fényvédelemről!

5+1 tipp a babalábakért

Megjelent Schlovicskó Kata Álom-szivárvány című könyve a sminkek szerelmeseinek

Nyári szépítőújdonság csokor tőlünk nektek

A női szépség ősi indiai hagyománya és szerepe a lelki kultúrában

Tudj meg többet a dermokozmetikumokról!

Olyan lett, mint amilyenre vágytam. Szemöldöktetoválás mesterfokon Mathisz Helgánál

Hozzuk egyensúlyba az arcbőrünket az új Epoch Yin and Yang Mask arcpakolással!

Kulcsszavak: , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble