Töltött káposzta és beigli recept kicsit könnyedebben
Töltött káposzta és beigli, két olyan karácsonyi étel, amely sok családnál mindig az ünnepi menü részei. Most kicsit egészségesebb változatban is elkészíthetjük Dr. Farkas Kitti receptje alapján.
Az egészséges változat ugyanolyan finom!
Köles a „szent” töltött káposztában fehér rizs helyett? Teljes kiőrlésű karácsonyi süti? Sokan talán hátrahőkölnek, de évről évre többen jönnek rá, hogy a szokásos receptek könnyebb, egészségesebb változatai ugyanolyan finomak, mint hagyományos társaik. Ami külön jó hír, hogy rendszerint elég egy vagy legfeljebb két összetevőt lecserélni, a recept elkészítése pedig semmivel sem bonyolultabb.
Az egészséges változat ugyanolyan finom!
Töltött káposzta light
Hozzávalók (6 adag):
- 300 g darált pulykamell
- 200 g darált sertés lapocka
- 150 g barna rizs vagy köles
- 10 db savanyú káposzta levél
- 1 kg savanyú káposzta
- 3 dl paradicsomkonzerv (elhagyható)
- 2 ek füstölt szalonna zsír kisütve
- 1 ek növényi olaj
- 3 fej vöröshagyma
- 2 ek pirospaprika
- 6 gerezd fokhagyma
- só, bors, fűszerkömény, borsikafű
- 5 db babérlevél
- 6 púpos evőkanál görög joghurt a tálaláshoz
A barna rizst 2,5-3-szoros/a kölest 2-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. A töltelékhez összekeverjük a húst, a zúzott fokhagyma felét (3 db), a pirospaprikát, sót, borsot egy tálban és hozzáadjuk a főtt barna rizst/kölest. Ezzel megtöltjük a káposztaleveleket. Egy nagy lábasban a szalonnazsíron és olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát és lehúzzuk a tűzről, ezt is pirospaprikázzuk, fűszerezzük köménnyel, 1-2 babérlevéllel, zúzott fokhagymával és kevés vízzel felöntjük. Rétegezzük: egy sor vágott – kimosott savanyú káposzta, kevés fűszer, majd 2-3 db töltött levél következik, ezután ismételjük a rétegezési folyamatot, a tetejét mindegy, mivel zárjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem elfedje (ha paradicsomlevet használunk, azt is ekkor adjuk hozzá) és lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük puhára kb. 2-2,5 óra alatt. Mivel az alapanyag sós, így rétegezés közben csak keveset sózzunk!
Teljes kiőrlésű bejgli sütőtökös diós töltelékkel
Hozzávalók (1 rúd -12 adag):
A tésztához
- 75 g teljes kiőrlésű liszt (rozs vagy graham)
- 75 g zabpehelyliszt
- 1 tk útifű maghéj
- 60 g margarin
- 2,5 dl tej + 1 mk kristálycukor (ehhez mindenképp hagyományos cukrot kell használnunk)
- 15 g porrá őrölt eritrit
- 1 kis csipet só
- 0,5 db tojás
- 2,5 g instant élesztő (1/3 kis tasak kb1 tk) vagy 1 g friss élesztő
A töltelékhez
- 400 g sütőtök sütve, pürésítve
- 100 g darált dió
- 130 g eritrit
- ¼ kupak folyékony édesítő (ízlés szerint elhagyható)
- 1 narancs héja és leve
- 2-3 cm darabka friss gyömbér
- 3 ek narancslekvár (kiváltható 2 ek tejjel + 2 tk útifű maghéjjal vagy +60 g sütőtökkel)
- fahéj, zöld kardamom, őrölt szegfűszeg
Langyos tej és cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket összekeverjük egy csipet sóval, útifű maghéjjal, eritrittel, citromhéjjal, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd összegyúrjuk. 1 órát kelesztjük picit nedves konyharuhával. Ezalatt egy kis edényben kb 10-15 perc alatt sűrűre főzzük a tölteléket, a gyömbért reszelve adjuk hozzá. Megvárjuk, míg kihűl, és úgy töltjük a tésztába. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra (nem kell nagyon rányomni a sodrófát). Erre kenjük a hideg tölteléket, úgy, hogy a széleken kb. 1 cm-t kihagyunk, és ezt a töltelékre hajtva hosszanti irányban feltekerjük. A rudat sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába tesszük vagy kisebb tepsibe, tetejét tojássárgájával lekenjük, 1 órát pihentetjük, utána tojásfehérjével kenjük és 2-3 órára hűvös helyre tesszük. Megszurkáljuk a tetejüket villával és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Dr Farkas Kitti
Fotó: Képguru
Cikkajánló:
Mézeskalácsrecept, ahogy mi szeretjük Gretas Kitchen módra
Fehércsokoládés mandulás kekszrecept Gretas Kitchen módra
Naja Forest Mushroom Shakek – egészséges táplálkozás a gyógygombák erejével
Vélemény, hozzászólás?