728 X 90

Tudatos gondoskodás babától a mamáig

By Frizura & Szépség

A családtervezés és a babavárás idején, de még friss anyukaként is ijesztő azzal szembesülni, hogy a leendő vagy már cseperedő gyerkőc egészségét mennyi apróságnak tűnő dolog is befolyásolja. De nincs ok az aggodalomra – néhány tudatosan kialakított szokás már elég ahhoz, hogy a baba és a mama is kiegyensúlyozottan vágjon bele a közös kalandokba!

Tudatos gondoskodás babától a mamáig

Az első gondolattól

Sokszor mondják, hogy már a kisbaba fogantatása előtt érdemes a baba és leendő anyuka közös egészségének érdekében átgondolni a szokásos tevékenységeket. A dohányzásról való leszokás, és az ideális testsúly kialakítása mellet ilyenkor az egyik legfőbb feladat az immunrendszer és a szervezet felkészítése a terhességre. Érdemes feltölteni a vitaminraktárakat, az egészségtelen alapanyagokat fokozatosan minőségibbre cserélni a konyhában, hogy a váltás majd ne legyen olyan éles, ha már úton lesz a baba. Ilyenkor van itt az ideje a párkapcsolatok még szorosabbra fűzésének is! Jelöljünk ki például randinapokat, amit a bébi érkezése után is megtarthatunk – heti 1-2 óra „szabi” biztosan belefér majd, a férfi-nő kapcsolat szempontjából viszont felbecsülhetetlen értéke lesz ezeknek a lopott perceknek.

A babavárás alatt

Amint biztossá válik, hogy úton van a kisbaba, még fokozottabb figyelemre van szükség, hiszen innentől kezdve az édesanyát érő külső vagy belső hatások is befolyásolhatják a gyermek fejlődését. Gondoljunk csak a takarításra – hiába a gumikesztyűt, ha a rengeteg levegőbe permetezett kemikáliát belélegezve az ember tüdejében landolnak a káros részecskék. Legalább ilyenkor érdemes leváltani a hagyományos tisztítószereket természetes összetevőkkel rendelkezőkre (pl. ecetet, tejsavat tartalmazó vagy probiotikus készítményekre), esetleg bevetni a mosódió-szódabikarbóna-mosószóda mesterhármasát. A szépségápolási szereinket is meg kell alaposan vizsgálni, nehogy olyan összetevőket tartalmazzanak, amelyek káros hatással lehetnek a pocaklakóra. Érdemes ilyenkor lecserélni természetesebb összetevőket tartalmazó termékekre az arckrémeinket, testápolószereinket és egyéb szépítőinket, mint a napozószerek, szőrtelenítő krémek stb.

És persze a lelki kényeztetésről se feledkezzünk el! Egy nyugtató masszázs isteni olajjal, vagy kellemes bőrápoló-szeánsz pillanatok alatt pihentebbé tesz.

A babavárás alatt a listánkat is érdemes összeírni, mert ebből gyorsan kiderül, hogy mi van már meg és mit kell még beszereznünk, intéznünk.

Ha megérkezett a gyerkőc

Ilyenkor még nagyon sérülékeny a gyerekek immunrendszere, de azért nem kell túlzásba esni a folyamatos fertőtlenítéssel – egy praktikus kézfertőtlenítőt elég a babatáskába rendszeresíteni, a legtöbb helyzetben kisegíti ez a szülőket, ráadásul a kicsik kezére is alkalmazható. Fontos, hogy a baba bőrével érintkező termékekből (sampon, pelenka, törlőkendő) minőségi készítményre essen a választás, de mindig figyeljünk a „közönség” ítéletére is – a bébi úgyis kifejezi, ha nem kedveli a fürdető illatát, kényelmetlen a pelus, esetleg a bőre érzékenyebb ápolást kíván.

A masszázst akárcsak a mamák, a babák, de még a papák is imádják, úgyhogy érdemes közösen relaxálni – a gyakori testi kontaktus egyébként is csak még szorosabb és intimebb légkört alakít ki a családban.

Csapó Bea

IP_babamama_470x470fb

Fotók és forrás: www.internetpatika.hu

Kulcsszavak: , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble