728 X 90

Ujjgimnasztika

By Frizura & Szépség

A kezeknek a mindennapos fáradozás után nem csak az ápoló kozmetikai kezelésre van szükségük, hanem tornára, lazításra és nyújtásra is.

ujjgimnasztika 4

A kor előrehaladtával ujjaink izmai elveszítik erejüket és rugalmasságukat. Barbara Barsham, az amerikai fitneszedző összeállított egy tornasort, amely fürgén tartja az ujjakat, segíti megőrizni mozgékonyságukat és vitalitással teli biztos szorítást tart fenn. Az ujjgimnasztika specifikus mozdulatai első ránézésre nagyon szokatlannak, és egyúttal nehéznek tűnhetnek, de kis gyakorlással biztosan elsajátíthatóak.

ujjgimnasztika 1

Pihenés

Kezdjük kézlazítással. Tegyük keresztbe az ellazított karjainkat a mellkasunk előtt és akasszuk egymásba a kisujjakat. A többi ujjat szélesen húzzuk szét. Ötször vegyünk mély levegőt és leheljük ki. Lazítsuk el az ujjainkat és fordítsuk a tenyerünket felfelé.

Most akasszuk egymásba a hüvelykujjainkat és ismét vegyünk lassan levegőt, majd kilégzés ötször. Az ázsiaiak ezt a kézösszekapcsolást „Garuda-Mudra”-nak nevezik. A Mudrák olyan ujjgyakorlatok, amelyeknek hasonló hatásuk van a testre, mint a jógának. Az indiai mitológiában a Garuda a levegő ura. A Garuda-Mudra gyakorlatnak energiát kell felszabadítania, ösztönöznie a keringést és jó a kimerültség ellen.

ujjgimnasztika 2

Bemelegítés

Az elején egyszerűen görgessük két üveggolyót (gyöngyöt) a két tenyerünk között (egy idő után változtassunk az irányt). A tornánál a kezek bemelegednek. Ha a golyókat probléma nélkül kezeljük, térjünk rá a következő gyakorlatra.

A kisebb golyók ingerelhetik a kezek reflexzónáit, és így energiát sugároznak az egész testbe. Közvetlenül az ujjak alatt vannak a szemek és fülek reflexzónái, az agy reflexzónája a mutatóujj alsó harmadában fekszik (a jobb mutatóujj az agy jobb, kreatív felére hat, míg a bal a bal, logikai felére hat). A memóriát a mutatóujj utolsó perce által tudjuk aktiválni, a térbeli érzékelést a kisujj utolsó perce révén.

ujjgimnasztika 3

Egészen az ujjvégekhez

Két golyóval az ujjaink között számos gyakorlatot végezhetünk. Görgessük az ujjvégektől az ujjtövekig és próbáljuk hagyni, hogy a két golyó szabadon vándoroljon. Az egyik golyót görgessük a mutatóujjról a középsőujjra, a másikat a középsőujjról a gyűrűsujjra, és vissza.

További lehetőségek: Próbáljuk ki ugyanezt egy golyóval, vagy két különböző nagyságú golyóval.

ujjgimnasztika 4

Legfontosabb a hüvelykujj

Görgessük egy golyót a mutatóujj és hüvelykujj között, majd a középsőujj és hüvelykujj, gyűrűsujj és hüvelykujj, kisujj és hüvelykujj között, azután ismét visszafelé.

További lehetőségek: Próbáljunk tornázni mindkét kezünkkel egyszerre, és a golyókat görgessük ellenkező irányba a jobb és bal kezünkben.

ujjgimnasztika 5

Pöckölés

Minden ujjon nyomjuk a körmöt a hüvelykujj utolsó percéhez majd gyorsan engedjük fel. Haladjunk úgy, mint a körömlakkozásnál – mutatóujj, középsőujj, gyűrűsujj, kisujj és vissza. Ismételjük meg tízszer a jobb kézen, tízszer a bal kézen és tízszer mindkét kézzel egyszerre.

Az ügyesebbek képesek mozgatni mindkét kezük ujjait különböző irányba – ez azonban nagy összpontosítást és kézügyességet igényel.

ujjgimnasztika 6

Ujjhajlítás

Feszítsük ki minden ujjunkat és utána egymás után hajlítsuk le a tenyerünk felé, de ne hajlítsuk be a felső perceket. Kezdjük a hüvelykujjal, és haladjunk a kisujj felé, majd visszafelé. Ismételjük meg tízszer a jobb kézen, tízszer a bal kézen és tízszer mindkét kézzel egyszerre.

ujjgimnasztika 7

Zongorázás

Képzeljük el, hogy a fejünk felett egy zongorabillentyűzet lebeg, és ha felnyújtjuk a kezünket, éppen elérjük. Nyújtózzunk fel, és minden ujjunkkal „zongorázzunk” a képzeletbeli klaviatúrán kb. 30 másodpercig.

Eresszük le a karjainkat és játsszunk további 30 másodpercet derékmagasságban. Ismételjük ezt az ujjgyakorlatot 10-szer felváltva fej felett és derékmagasságban.

ujjgimnasztika 8

Kéznyújtás

Nyújtsuk mindkét kezünket a fejünk fölé. Húzzuk szét az ujjainkat egymástól, amennyire csak lehetséges. Ezután az egyik kezünket zárjuk ökölbe, miközben a másik szélesen kitárt marad. Számoljunk tízig és nyissuk ki az öklüket. Ismételjük tízszer, váltogassuk a kezeinket.

Végezetül!

Tapsoljuk meg magunkat! Tegyük össze a tenyerünket és a két kéz ujjvégeit egymással szembe. Utána erősen zárjuk ökölbe a kezünket, majd nyissuk ki. A torna végén rázzuk meg kezeinket, mintha vizet szeretnénk róluk lerázni.

Forrás és fotók: NIVEA

Kulcsszavak: , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications