728 X 90

Űzzük el a tavaszi fáradtság jeleit!

By Frizura & Szépség

Ébredezik a természet, ám ennek ellenére sokan legszívesebben egyre többet lustálkodnának és aludnának. A tavaszi fáradtság kivétel nélkül lassan mindenkit megtámad. Ez a jelenség azonban minden kellemetlen tünet ellenére sem betegség, csupán a test normális reakciója, amikor a téli üzemmódról tavaszira vált. Ez az átállás azonban alaposan igénybe veszi a télen már egyébként is megfogyatkozott energiai tartalékainkat.

A tavaszi fáradtság kialakulásában a hormonháztartás mellett az életmód is jelentős szerepet játszik. A fáradtságérzetünk fő okozói az „alvási hormon” a melatonin, és „boldogsághormon”, a szerotonin szezonális ingadozása. Télen jóval kevesebb napfényhez jut a szervezetünk, ilyenkor fokozódik a melatoninképződés, és ezáltal nő az alvásigény is. A tavasz beköszöntével a nappalok hosszabbodnak, ezáltal jóval több fény éri a testünket, csökken a melatonin, és ez átmeneti zavart okoz a bioritmusunkban. A hideg hónapokban általában zsírosabban és kalóriadúsabban táplálkozunk, kevesebb zöldségfélét és friss gyümölcsöt fogyasztunk, ami alapos vitamin-és ásványi só hiányt okoz.

A tavaszi fáradtság azonban nem tart sokáig, és függőségben sem kell élnünk tőle. Egy kis életmód változtatással máris tehetünk ellene.

A legjobb 16. tipp, amelyek segítségével hamar lendületbe jöhetünk

Vágjunk neki mozgékonyan a napnak! Ébredés után nyújtózkodjunk nagyokat, feszítsük, majd utána lazítsuk el a testünket. Néhány láb-és karemelés után keljünk fel és 5 perc tornát iktassunk be.

Irány a fürdő! A váltóvizes zuhanyozás és a rozmaringos fürdők kellőképpen lendületbe hozzák a keringést és az anyagcserét.

Tárjuk szélesre az ablakokat és alaposan szellőztessük ki a lakást. A friss oxigénnel lényegesen könnyebb a testnek az átállás.

Hagyjuk a szürke téli ruhákat a szekrényben. A világos színek felizgatják az érzékeket és a test jókedvhormont, szerotonint kezd el termelni.

Kényeztessük a testünket sok-sok vitaminnal, reggelire együnk friss salátákat és gyümölcsöket müzlivel.

Hagyjuk pihenni a liftet. Helyette a lépcsőjárást részesítsük előnyben.

Mozogjunk sokat a friss levegőn. A levegő és a fény jótétemény a testnek és jól erősíti az immunrendszert. A mozgás jókedvre derít és elűzi a fáradtságot.

Csábítsuk el az orrunkat és szippantsunk bele a tavaszi virágok friss illatába, amelyek jókedvre derítenek és pozitív hangulatról gondoskodnak.

Vigyünk üde színeket az otthonunkba!  A sárga virágok, mint például a nárcisz úgy hatnak a lakásban, mint a napsugarak és ezzel serkentik a kreativitást is.

Tartsunk munka közben kényeztető szüneteket. A rövidke pihenők gyorsan újratöltik a lemerült „akkumulátorokat” és friss erőről gondoskodnak. Ilyenkor egyszerűen azt tegyük, amihez kedvünk van.

Hörpintsük fel a fáradtságunkat! Bőségesen igyunk vizet és gyógyteákat, és máris frissebbnek érezzük majd magunkat.

A mély belégzések új életerőt adnak. Álljunk fel lazán, lélegezzük be a levegőt, amíg a testünk megfeszül, majd utána lassan eresszük ki.

Járjunk gyakran szaunába! Így a testünk megtanul könnyebben boldogulni a hőmérséklet ingadozásokkal.

Adjuk meg a testünknek, amit megkövetel! Ajándékozzuk meg elegendő, éjszakánként legalább nyolc óra alvással.

Nassolni szabad! Alkalmanként lepjük meg magunkat egy-egy falatka étcsokoládéval vagy csokis brownieval. A magas kakaótartalom bársonyos balzsamként hat a testre, lélekre egyaránt.

Gondolkozzunk pozitívan! Legyen bennünk erős hit és elkötelezettség a jó és szép dolgok iránt. Töltsünk több időt családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a feléjük áradó szeretetünkből. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, – a művészet befogadása gyógyítóan hat a lélekre.

Fotók és forrás: Internetpatika 

 

Divat fotó: Schwarzkopf Professionnal

Virág és tea fotók: kepguru.hu

Brownie fotó: Frizura & Szépség

Kulcsszavak: , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications