Töltődjön fel a Q10 energiájával
A Q10-et tartalmazó termékek hozzájárulhatnak a szép bőr kialakulásához, a Q10-ben gazdag, egészséges ételek pedig jótékony hatással bírnak az emberi szervezetre. A Q10 elősegíti a sejtek energia előállítását, valamint erősíti védelmi rendszerüket a negatív hatásokkal és a szabadgyökökkel szemben.
Fiatal korban a testünk elég Q10-et termel ahhoz, hogy természetes védelmet nyújtson a sejtek számára. Az életkor előrehaladtával azonban a Q10 koenzim termelése folyamatosan csökken. A hiányzó Q10-et pótolhatjuk többek között olyan állati és növényi eredetű ételekkel, melyek természetes formában tartalmaznak ilyen koenzimet. A koenzim kémiai neve, az ubiquinon is erre utal: az ubique jelentése mindenütt jelenlevő, a quinon (magyarul kinon) pedig egy koenzim-típus.
A Q10 egy zsírban oldódó tápanyag, ami hasonló a vitaminokhoz. Mint a legtöbb vitamin, ez is egy koenzim. A világ minden táján végzett kutatások bizonyítják, hogy milyen fontosak ezek a kicsi molekulák a szépség és egészség megőrzésében. Mára már biztosan tudjuk, hogy a sejtek „energiaraktáraként” működnek, azaz a sejtek nem képesek előállítani az életben maradásunkhoz elegendő energiát, ha nincs megfelelő mennyiségű Q10 a szervezetben. A sejtenergia 90 százaléka ugyanis a Q10 segítségével termelődik.
A szívnek sok Q10-re van szüksége
A korábbi kutatások a Q10 szívre gyakorolt hatására összpontosultak. A szív természetesen nagyobb mennyiségű Q10 koenzimet igényel, mert éjjel-nappal működnie kell.
A vérplazmákban a Q10 szint csökkenése a ronthatja a fizikai teljesítőképességet, és szívbetegségek kialakulásában is fontos szerepet játszhat. A krónikus stressz, a magas vérnyomás és az allergia szintén csökkentik a vér Q10 szintjét, mert testünk több Q10-et használ fel, amikor ki van téve ezeknek a negatív tényezőknek.
Bizonyított tény, hogy a Q10 koenzim elengedhetetlen az emberi test működéséhez, mivel minden sejtünkben megtalálható. Aki megfelelő mennyiségben fogyaszt Q10-et, sokkal egészségesebbnek érezheti magát: növekszik az energiaszintje, javul a memóriája, és hatékonyabban működik az immunrendszere. Ezen kívül a Q10 csökkenti a magas vérnyomást is.
Mi történik, amikor a test Q10-termelése csökkenni kezd?
Ahogy idősödünk, testünknek egyre több Q10-re van szüksége a megfelelő, egészséges működéshez. A szervezet saját Q10 termelése már a 20-as évektől csökken, így a testszövetek Q10 tartalma is egyre alacsonyabb. A kutatók megállapították, hogy az agy Q10-szintje a kor előrehaladtával 33 és 92 éves életkor között egyre kisebb.
A Q10-termelés stimulálása ételekkel
A Q10-bevitel növelésével testünk tovább maradhat egészséges. Az olyan állati eredetű szervek, mint a szív, a máj, a vese és a tüdők Q10-ben gazdag ételek. A vörös húsok, az olajos halak, mint a szardínia, a makréla, vagy éppen a mogyoróolaj, szintén nagyobb mennyiségben tartalmaznak Q10-et mint a többi étel.
Dán kutatók megállapították, hogy a főzési módnak is fontos szerepe van az ideális Q10-szint elérésében. Megdöbbenten tapasztalták, hogy az idősebb eszkimók Q10-szintje magasabb, mint a fiataloké:
Eszkimók 40 éves korosztály: 1,25 mg/ml
Fiatalabb 26 éves korosztály: 0,90 mg/ml
Kutatások kimutatták, hogy a fiatalabb eszkimók az európai főzési stílust, míg az idősebbek a tradicionális ételeket részesítik előnyben. Nem esznek zöldségeket, gyümölcsöket, hanem a hagyományos étkezési kultúra szerint, a sarki tájakon fellelhető állatokat, halat, fókát főzés, sütés nélkül fogyasztják el. A nyersen elfogyasztott ételek Q10 koenzim-tartalma pedig tovább megmarad a szervezetben.
A rendszeres testmozgás is segíti a Q10-termelését
A kutatók a Q10-termelés növelésének egy újabb módszerére is rámutattak: a rendszeres, heti két-három alkalommal végzett testmozgás (kocogás, séta, torna) emeli energiaszintünket. Izmaink rendszeres használatával pedig egészségesebbnek érezhetjük magunkat. Azok az emberek, akik egészségesnek és energikusnak érzik magukat, magasabb Q10-szinttel rendelkeznek, mint azok, akik egyáltalán nem mozognak.
1998-ban a Beiersdorf kutatói voltak az elsők, akik felhasználták a Q10-et bőrápoló termékek összetevőiként a szépségápolási piacon, például NIVEA Q10plus ránctalanító termékcsalád, mely most még hatékonyabb a ráncok megelőzésében, és egy új formulát is tartalmaz kifejezetten a kombinált bőr ápolására.
Fotó: Nivea
Vélemény, hozzászólás?