Egy nagyon vidám és mosolygós zöldség
A sütőtök őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik.
A szó angol megfelelője „pumpkin”, amelynek gyökere a görög „pepon” (jelentése: nagy dinnye) kifejezés. Európába az első sütőtökmagokat a spanyol hódítók hozták a 16. században. A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, mint pl. a főzőtök, a laskatök, a cukkini, a patisszon, a görögdinnye.
Vásárláskor célszerű a tök kocsányát megvizsgálni: az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés. Egyszerű módja az ellenőrzésnek, ha körmünket a tök héjába próbáljuk belenyomni. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen. Ha a tököt szeletelve vesszük, árulkodó a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen.
Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtökben nagyon sok értékes anyag van, mint például a kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav és folsav. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamok gyakoriságát.
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
Összegezve: egészséges, finom és nagyon jó áron kapható. Most van a szezonja.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók: 1 közepes méretű sütőtök, szegfűbors vagy sima fekete bors, tört fokhagyma, só, húsleves vagy húsleves kocka, tejszín.
Elkészítés módja: A sütőtököt meghámozzuk és kockára vágjuk, majd húsleves alappal vagy egy húsleves kockával feltesszük főni. Beleszórunk szegfűborsból. Pár perc főzés után még foghagymát is törünk bele. Ha megpuhult a tök és már pürésíthető, akkor levesszük a főzőlapról, és ha kihűlt, akkor botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerinti mennyiségben tejszínt öntünk hozzá. A végén megsózzuk.
Tálalásnál tökmagolajat is lehet a tetejére önteni vagy esetleg pirított tökmaggal megszórni. A leves gyorsan megvan és nagyon finom. Sok elkészítési módja van, például mézzel és fahéjjal is lehet ízesíteni.
Fotók: www.kepguru.hu
Vélemény, hozzászólás?