728 X 90

Kisokos: vitaminok, ásványi anyagok és étrend-kiegészítők

By Frizura & Szépség

Az Internetpatika jóvoltából hoztunk egy kisokost Nektek!

kep-2-masolat-magazinba

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet számára jótékony bacilusokat tartalmaznak. Ezek a bacilusok a természetes bélflóra helyreállítását segítik.

A prebiotikumok természetes élelmiszer-összetevők, melyekre a gyomor és a bélrendszer enzimei nem hatnak, így változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol serkentik a probiotikumok szaporodását.

Az omega-3 zsírsavak tengeri halakban és növényi olajokban találhatóak. Többszörösen telítetlen zsírsavak, jótékony hatásúak, létfontosságúak a normális anyagcseréhez. Kimutatások szerint a depresszióra jótékony hatással bírnak. Gyermekek számára (14 éves korig) fontos az optimális bevitele, mert az omega-3 zsírsavak az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációt erősítve serkentik a gondolkodásért és az értelmi képességért felelős agy területek működését.

A Q10 egy enzim, ami alapvető fontosságú a sejt energiatermelésének folyamatában. Csökkenésekor energiahiány lép fel, amely a sejt működési zavarát okozza vagy teljesen leállítja azt. Ez az antioxidáns növeli az állóképességet, felgyorsítja a biokémiai folyamatokat, szervezetünket energiával látja el. Fő Q10-források: szardínia, lazac, tojás.

Az étrend-kiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják. Olyan élelmiszerek ezek, melyek koncentrált formában tartalmazzák a tápanyagokat. Könnyen adagolható formában kerülnek forgalomba, például kapszula, pasztilla, tabletta, por vagy cseppek formájában. A gyógyteák nem tartoznak ebbe a csoportba!

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, szerves vegyületek. Az ember a vitaminokat általában nem képes előállítani, így azokat táplálékkal kell bevinni. Vitaminban hiányos táplálkozáskor az életfolyamatok zavara miatt kóros tünetek jelentkeznek. Enyhébb esetben vitaminszegénység, súlyos esetben vitaminhiány lép fel. A vitaminok túlzott szedése is káros, ilyenkor toxikus tünetek alakulhatnak ki.

Egyik fontos vitaminunk a K-vitamin, mely a természetben két formában fordul elő: a K1-vitamint a zöld növények, a K2-vitamin a baktériumok állítják elő.

Fontos a megfelelő C-vitamin bevitele is. A C-vitamin az immunrendszer munkáját támogató védelmi rendszer első alappillére. Legfontosabb immunizáló tulajdonsága hogy nem csak támogatja, hanem fokozza is az immunrendszer működését. Hiánya fáradtságérzetet idézhet elő, és megnő a szervezet fertőzésekre való hajlama. Fő forrásai a téli hónapokban: mélyhűtött gyümölcsök, káposzta, csipkebogyó, citrom, narancs, alma, káposzta, burgonya. A zöldségeket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, esetleg párolva célszerű fogyasztani. Napi szükséglet: 60-65 mg

Az ásványi anyagok is nélkülözhetetlen alkotói (4-5%) szervezetünknek. Felét a kalcium, negyedét a foszfor teszi ki, a fennmaradó hányadon az egyéb ásványi anyagok osztoznak. Ne feledkezzünk meg tehát a megfelelő kalcium és magnézium beviteléről sem! A felnőtt ember szervezetében 20-28 gramm magnézium van, melynek fele a csontrendszerben, a többi zömében a sejtekben található. Az ideg- és izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében játszik szerepet. A kalcium élettani szerepe a csontok keménységének, nyomási szilárdságának fenntartása. A kalcium hasznosulását többek között a D-vitamin ellátottság szabja meg.

Vitaminok gyerekeknek

Fontos, hogy minél korábban hozzászoktassuk gyermekeinket a megfelelő vitaminbevitelhez. A D-vitamin és a kalcium például hozzájárul az egészséges csontok fenntartásához. A C-vitamin védi a kicsik immunrendszerét, így nagyobb eséllyel kerülik el őket a betegségek a téli hónapokban.

Vitaminok várandósság idején

Létfontosságú kismama-vitaminok: folsav, vas, C-vitamin, D-vitamin. Ahhoz, hogy a kismama szervezete elérje az ideális folsavszintet, az egészséges felnőtt számára szükséges mennyiség duplájára, azaz napi 400 mikrogrammra van szükség a terhesség 12. hetéig.

A terhesség alatt az anya szervezete, a méhlepény és a magzat is elegendő oxigénhez kell, hogy jusson, így a korábbinál több vasra van szükség. A D-vitamin jelentőségéhez nem fér kétség. A terhesség alatti megfelelő D-vitamin-pótlás jelentősen csökkenti a babánál a 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A terhesség ideje alatt folyamatosan nő a kismama C-vitamin iránti igénye is, amelynek nagy szerepe van az új szövetek kialakulásában, de csökkenti a vetélés és a vérzések kockázatát.

Kárpátiné Boross Nóra

Ajánljuk Mindenki figyelmébe az Internetpatika kínálatát! A képre kattintva meg is lehet nézni, hogy ebben hónapban milyen ajánlatokkal várnak Mindenkit!

Fotó és forrás: Internetpatika


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble