728 X 90

 A biztonságos nyaralás titka

By Frizura & Szépség

Ahhoz, hogy felhőtlenül élvezhessük a nyaralás nyújtotta örömeket, fontos, hogy előre megtervezzük, hogy mi az, amire feltétlenül szükségünk lesz. Egyik legfontosabb tennivalónk, hogy alaposan felkészüljük a vízparti napfürdőzésekre.

Védelem a nappal szemben

A napozás simogatja a lelket és barnítja a bőrt. A testnek egyébként szüksége van a napfényre, hogy életben maradjon. Nap nélkül ugyanis a szervezet nem lenne képes D-vitamint termelni, ami elengedhetetlen a csontok felépítéséhez. Az immunrendszer szintén igényli a napfényt, de mindent csak mértékkel, mivel a napnak is két oldala van. Akár el is égetheti a bőrt vagy hosszú távon maradandó károsodást okozhat. Minél világosabb a bőr, annál rövidebb a napfürdőzés képessége. A bőrünk alapos védelmet igényel, hogy egészséges maradjon. A szokatlan erőteljes napsugárzás miatt könnyen kialakulhat a fájós, erőteljes bőrgyulladás. A világos bőrűek tíz, maximum húsz percig viselik el a napot. A mediterrán bőrtípusúak 40 percig élvezhetik a napfürdőzést. A megfelelő napozókrémekkel és védelemmel azonban meghosszabbítható a napon tartózkodás időtartalma.

Az alábbi tippek segítenek, hogy megelőzzük a kellemetlen leégést:

1. A napozás előtt 20 perccel krémezzük be magukat, mindenki a bőrtípusának megfelelő fényvédő krémmel! Naponta ezt a műveletet többször is meg kell ismételni, főleg a fürdések után.

2. Ne menjünk a tűző napra napernyő és sapka nélkül, mert könnyen napszúrást vagy hőgutát kaphatunk! Ezenkívül célszerű a vállakat, karokat és a lábakat is befedni könnyű szellős, lehetőleg tiszta pamutból készült ruhadarabokkal.

3. Vigyázzunk a rossz minőségű arckrémekkel! Nem ritka, hogy egy-egy kozmetikai szer vagy krém az erős napsütés hatására átalakul és mérgezővé válik, és ez még tovább fokozza a leégés okozta bőrgyulladás következményeit. Az is előfordulhat, hogya napfény hatására a krémből felszabaduló mérgező anyagok foltokat hagynak a bőrön.

4. Nagyon fontos, hogy napozás után alaposan zuhanyozzunk le, jó minőségű tisztálkodószerekkel alaposan tisztítsuk meg az arcbőrünket is! Utána pedig használjunk napozás utáni bőrápoló termékeket!

Az utazó patika fontossága

Ne feledjük az utazó patikát magunkkal vinni, ami szintén nélkülözhetetlen a biztonságos nyaraláshoz! Az úti patikát az alábbiak figyelembevételével állítsuk össze: láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés, hányás, rovarcsípés, napégés, napszúrás, herpesz, sebek ellátása, enyhén megfázásos tünetek. 

A kis kiszerelésű termékeknek itt különös jelentőségük van, hiszen segítenek abban, hogy minél nagyobb helyünk maradjon a pakolásnál egyéb dolgainknak is.

Pezsdítően friss jó tanács a tökéletes közérzethez

1. Inni, inni, inni! Ásványvizet vagy főleg gyümölcs- és zöldségleveket! A forró napokon a testnek napi 3–4 liter folyadékra van szüksége.

2. Fogyasszunk könnyű ételeket, melyek frissen tartsák a testünket (sok zöldséget, salátát, halat, pulyka- vagy csirkehúst, gyümölcsöket)!

3. Hordjunk világos ruhákat, lehetőleg pamutból, selyemből vagy lenvászonból!

4. Tökéletes felfrissítést nyújt a vízparti fürdőzés mellett egy-egy frissítő langyos zuhany. Főleg ha narancs- vagy citrusillatú zuhanyozógéleket használunk.

5. A Kneipp-módszer szintén kiváló hatású. Amikor rekkenő a hőség, tartsuk a csuklónkat a vízcsap alá és engedjünk rá jó hideg vizet! Felfrissíti a testet és pillanatok alatt kitisztítja a fejet.

6. Amikor szinte már gőzölög a fejünk, a mentolos vagy eukaliptuszos samponok pompásan stimulálják a fejbőr hőreceptorait. Még jobb, ha utána szabad levegőn hagyjuk a hajunkat megszáradni.

7. Ha azonnali gyors felfrissülést szeretnénk, akkor használjunk arcpermeteket pl. Nu Skin, The Body shop. A finom vízcseppecskék friss páraként ülnek meg a bőrünkön és így keltik életre az érzéseinket.

8. A nyári hőségben a gazdag hatóanyag-tartalmú krémek helyett inkább légiesen könnyű lotionöket vagy frissítő géleket használjunk! A hűtőszekrényből kivéve már a bőrre kenve is hűtenek és remek szomjoltók a bőrnek.

Kovács M. Dóra

 

Forrás: Internetpatika

Fotó 1 Internetpatika, Fotó 2 Eucerin, Fotó 3, 5, 6 Frizura & Szépség

Promóció


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség