728 X 90

Hidroterápia – Vizes kezelések a szép bőrért

By Frizura & Szépség

Bőrünk szépségének megőrzése és egészségünk védelmének érdekében fontos, hogy méregtelenítsük a szervezetünket, és ennek egyik jó módszere a hidroterápia. A „hydro” szó görög eredetű és vizet jelent. A víz orvosi célokra történő felhasználása régóta ismert. A hidro- vagy vízterápia is a Sebastian Kneipp plébános nevéhez fűződő klasszikus természetgyógyászati eljárás „öt alappilléréhez” tartozik.

 

A hidroterápia a különféle vízzel történő kezeléseket jelenti, beleértve a gőzfürdőt, a szaunát és más, otthoni módszereket. A hidroterápia során a víznek a bőrre gyakorolt mechanikus ingerlésén kívül mindenekelőtt ideális hőhordozó, -közvetítő tulajdonságát használják ki.

 Hidroterápiával elérhető a bőr mélytisztítása, a kezelés fokozza a vérkeringést és a nyirokrendszer működését. Ez sokszor szélsőséges hőmérséklettel érhető el. Ez a módszer hosszú távon megerősíti az immunrendszert, valamint hatására jobban ellenállunk a fertőzéseknek is.

 A szauna és gőzfürdő nagyon hatékony, de nézzünk pár otthon is alkalmazható módszert, hiszen nem mindennap jutunk el wellness-központba, s sajnos szaunánk sincs otthon!

Lépegetés hideg vízben

Töltsük fel a kádat vagy egy nagy lavórt nagyon hideg vízzel! Mindezt felöltözve tegyük, csak az alsó lábszárunkat csupaszítsuk le! Lépjünk bele a kádba, és óvatosan sétálgassunk (járjunk helyben) benne egy percen át úgy, hogy a lábunkat minden egyes lépés után kivesszük a vízből! Ez után jöjjünk ki a kádból, töröljük meg a lábunkat, majd vegyünk fel meleg zoknit, azután pedig pihenjünk le 10 percre! Később pedig jó alaposan kenjük be a lábunkat testápolóval vagy lábápolókrémmel (Lásd lábápolási cikkünket.)

Zuhany

Kezdjük a zuhanyozást meleg vízzel körülbelül 1 percig, majd állítsuk forróra a csapot még egy percre! Ezután állítsuk hidegre a zuhanyt, fél percig zuhanyozzunk így! Figyeljünk rá: mind a forró, mind a hideg zuhanynál minden testrészünket érje a víz! Az arcunkat se hagyjuk ki, mert jót tesz az arcvonásoknak is! Ne tartsuk vissza a lélegzetünket, mert ez megzavarhatja a hideghez való alkalmazkodást!

Ezután ismét 2 perc forró és fél perc hideg vizes rész következik – kétszer egymás után. A zuhanyozást mindenképpen a hideg vizes zuhannyal fejezzük be! Megszárítkozás után vegyünk fel egy kényelmes melegítőt és pihenjünk le 10 percre. Majd ezt követően használjunk testápolót! Az egész testünk bizseregni fog az életerőről és nagyon jó hatással lesz az egész napunkra.

Ülőfürdő

Itt is a hideg–meleg víz váltakozásának jótékony hatását használjuk ki. Itt már bele is kell ülni egy nagyobb lavórba. Kettő lavórra lesz szükségünk – egyikbe a nagyon hideg vizet készítjük be. Tehetünk bele jégkockákat is. A másikba pedig forró vizet engedünk. Nem árt az óvatosság, nehogy megégessük magunkat! A megfázás elkerülése érdekében felülre vegyünk egy topot!

Először a forró vízbe üljünk bele, a lábunkat pedig tegyük a hideg vízbe! Öt perc elteltével pedig üljünk bele a hideg vízbe, miközben a lábunkat tegyük bele a forró vízbe! A végén megszárítkozunk, majd kényelmes ruhában pihenünk.

 A hidroterápia alkalmazása hetente egyszer ajánlott.

A hideg fürdő jótékony hatásai:

• 3-5 perc közötti hideg vízben való ülés hatására a vérkeringés négyszeresére gyorsul,

• a nyirokrendszer megélénkül,

• az artériák kitágulnak,

• a fehérvérsejtek termelése megnő, elpusztítva a keringésben található méreganyagokat,

• az anyagcsere fokozódik, gyorsabban égetünk el több kalóriát, és energikusabbak leszünk.

Fotó: www.kepguru.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble