728 X 90

Húsvéti finomságok egészségesen

By Frizura & Szépség

A húsvéti ünnep jó alkalom a családi összejövetelekre és lakomázásokra. Fontos azonban, hogy óvjuk egészségünket és alaposan figyeljünk arra, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Változtassunk a régi hagyományos ételeken és könnyű, egészséges finomságokkal vágjunk neki a tavasznak. Az immunrendszerünk megerősítése is sokkal könnyebben megy, ha ínyenc módon tesszük.

A húsvéti sonka, vagy éppen a báránysült mellé a tartalmas köret helyett inkább válasszuk a magas rozstartalmú bulgurt, kölest, hajdinát vagy barna rizst, de fogyaszthatunk hozzá friss ropogós salátákat is.  Ezek a színpompás zöldek egytől egyig biztosítják a szervezetünknek azokat a vitaminokat, amik segítenek legyőzni a baktériumokat és vírusokat. A saláta félék közül a sima fejes saláta helyett készítsünk inkább galambbegysalátát, mert általa a testünk bőségesen jut C-vitaminhoz, folsavhoz valamint vérképző vashoz. A friss tavaszi vékony zöldhagyma, amelyben a vitaminok teljes ABC- je meglelhető, szintén nem hiányozhat a salátatálakról.  A kora tavaszi levélzöldség, a medvehagyma friss ízeket hoz be a konyhába. Ez az enyhén fokhagyma illatú levél C-vitaminban gazdag és kiváló méregtelenítő hatású is. Fogyaszthatjuk krémlevesként lazaccal, gnocchihoz keverve apróra vágva vajban és olívaolajban megforgatva, vagy éppen hústekercsbe beletöltve. A gnocchi készítéséhez válasszunk inkább Graham lisztet, melynek a nagyobb szemcsemérete miatt lassabb a felszívódása, így jóval később lehet tőle megéhezni. Mivel a vércukorszintet is csak lassan emeli meg, így cukorbetegek és inzulin rezisztensek is nyugodtan fogyaszthatják. A glutén érzékenyeknek sem kell lemondani a kulináris élvezetekről, mivel a gluténmentes lisztek és tészták gazdag választékából próbálhatják ki a számukra legmegfelelőbbet. A finom falatok készítése mellett, ne feledkezzünk el a húsvéti nyusziról sem. Egy kedves, praktikus ajándék még jobban emeli az ünnep szépségét és örömét. És ha már szépségről beszélünk, sok hasznos szépségápolási termék közül választhatunk hölgyeknek és uraknak egyaránt.

Kellemes Húsvéti ünnepeket!

Recept tipp: Húsvéti báránygerinc

Hozzávalók 4 személyre1000g bordacsontos báránygerinc20 g színes bors keverék 8-10 szál mentalevél1 dl. extra szűz olívaolaj, só 1., Az előkészített báránygerinceket forgassuk bele az enyhén megtört bors keverékébe, sózzuk és serpenyőben, kevés olívaolajban süssük elő a húst.2., Tegyük jó forró sütőbe, kb. 10-15 perc sütés elegendő a gerinc nagyságának függvényében. Vigyázzunk, nehogy túl süssük, mert akkor rágóssá és szárazzá válik, és a hús elveszíti igazi élvezeti értékét.3., A sütőből kivéve szeleteljük a bordacsontok mentén és helyezzük a mentalevéllel dekorált tányérokra. Néhány csepp pecsenye olajjal fényezhetjük.4., Díszítésnek citromot használjunk, mivel ezzel fokozhatjuk az ízeket, e mellett pedig élettani szerepe is jelentős, mert a citromsavak könnyítik a nehéz húsok emésztését.

Kovács M. Dóra

Fotó és forrás: www.internetpatika.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség