728 X 90

Interjú Horváth Grétával

By Frizura & Szépség

Szenvedélyesen szeretek táncolni és már régóta hiányoltam, hogy egy olyan óratípust taníthassak a Pilates és az aerobik mellett, ami kicsit táncosabb. Nagyon jó volt rátalálni Horváth Grétára, aki a Bailar aerobik egyik megalkotója. Gréta egy sportoktató iskola aerobik és Pilates oktatója, versenytáncos múlttal rendelkezik, és most készül versenytáncosi visszatérésére. A sport és a tánc az élete. A Szépítkezőben a Bailar aerobik és a tervei mellett szépségápolási praktikáiról kérdezgetem Grétát.

Fantasztikus ez a Bailar aerobik. Nagyon jól és profin felépített a rendszer. Miként pattant ki a fejedből?

Gyerekként 10 évig voltam versenytáncos, elsősorban standard kategóriában. Székesfehérváron kezdtem, majd Budapesten képeztem magam tovább.

A versenytáncot show-tánc követte: egy évig színpadi táncosként a Király Béla vezette Gold Musical Tánccsoport tagja voltam, a Budapesti Operettszínház művészeivel léptünk fel. Azóta is rendszeresen továbbképzem magam különböző salsa tanfolyamokon és szakmai aerobik kongresszusokon. Évek óta versenytáncosok segítségével képezem magam latin táncokból, korábban Gáti Miklós, Mészáros Máté és Szögi Szilvia volt a tanárom. 2012 szeptembere óta pedig a profi magyar latin bajnok, Markó Róbert tanít.

Közben elkezdtem aerobik edzőként is dolgozni. Hamar észrevettem, hogy az aerobik koreografált óráim kicsit mások, mint a többi edzőnél. Valahogy mindig belekerültek a táncosabb elemek. A siófoki vendégeim egyre lelkesebbek voltak és ez engem is elkezdett motiválni. Ekkor kezdtem el rajta gondolkodni, hogy milyen jó lenne egy a latin versenytáncokra épülő táncos aerobik óra kifejlesztése.

Gáti Miklóssal kezdtem el dolgozni ezen az új koncepción, a Bailar nevet is ő találta ki rá.

Később Mészáros Mátéval folytattam a munkát, amihez az első években Kiss Noel versenytáncos, táncpedagógus is csatlakozott. 2011 óta Mátéval ketten fejlesztjük a Bailar koncepciót. A Bailar mellett sokat edzünk együtt és közös táncos fellépéseink is vannak.

A Bailar aerobik kapcsán nekem elsőnek a Zumba ugrik be, mint hasonló mozgásforma. Tudnál valamit mondani Zumba és Bailar aerobik közötti különbségről?

Egyrészről mindkettő latinos és táncos hangulatú, azonos irányba haladnak. Az egyik különbség, hogy a Bailar kizárólag a latin-amerikai versenytáncokkal foglalkozik, azon belül is a csacsacsával, jive-val és a szambával. Az óra végi nyújtásnál kap szerepet a rumba. A Zumba óra egy táncos egyveleg, sokkal több típusú tánccal foglalkozik, többek között latin street táncokkal és egyéb stílusokkal pl. flamenco, rocky, country stb.

A másik különbség a Bailar órán, hogy konkrét koreográfia készül az óra végére. Az óravégi fináléban ezt táncoljuk el többször egymás után. A Bailar az aerobikra épül. Mindig megtanulunk egy alap aerobik vázat, amit lépésről lépésre táncossá alakítunk – az óra végére pedig összeáll a Bailar. Szintről szintre halad, mindig figyelembe véve a vendégek tudását. A cél, hogy önfeledten élvezze a vendég az órát és követni tudja a koreográfiát. Ezért egy nagyon precíz layering technikát használunk, amivel az aerobikos lépés át van alakítva Bailar-lépéssé.

A Zumba órának nincs aerobikos alapja, sok különböző típusú zene van és minden zeneszámhoz egy külön koreográfia, amit a tanárról leutánoznak a vendégek.

Az önfeledt tánc mellett ki kell emelni a Bailar alacsony és közepes intenzitás fokát, zsírégető tartományban mozgunk végig, azaz, ha valaki fogyni szeretne, akkor nagyon ideális, mivel csökkenthetjük vele a testzsírszázalékot, ami a fogyókúra kardinális pontja. A tévhittel ellentétben ez alacsony és közepes intenzitáson történik aerob zónában.

Mi a fontos neked a tanításban?

Szeretném, ha vendégeim, a tanítványaim megéreznék, hogy a rendszeres sport, legyen az bármilyen típusú, felszabadít, felfrissít, megnyugtat és kikapcsol, szabaddá tesz. Boldogságforrás!

Én is ebbe az ún. flow-élménybe szerettem bele, mikor életemben először részt vettem egy profi dance aerobik órán. Az élmény, addigi életemben, semmihez sem volt fogható. Szabadnak és boldognak éreztem magam, és az érzés sport közben ma is elkísér.

Ezt az élményt szeretném továbbadni, mindamellett, hogy ma már tudom, tanulmányokkal a hátam mögött, hogy a rendszeres tréning pozitív élettani és pszichikai hatásokkal bír. Szeretném, ha minél többen felfedeznék maguknak, akár pár nélkül is, egy aerobik óra keretében a latin zenék és mozgások ösztönző erejét, frissességét!

Nálad is nagyon lényeges, hogy a külső és a belső harmóniában legyen, valamint hogy energiát adjál a diákjaidnak és a vendégeidnek. Miként történik nálad a szépségápolás?

A legkényesebb terület az arcom. Igyekszem igényesen ápolni, mivel kicsit problémás a bőröm. Háromhetente járok kozmetikushoz, ezt semmiért nem hagynám ki. Nagyon bízom a kozmetikusomban. Ez egyfajta relaxáció is nekem, kellemesen tudok pihenni alatta. Naponta legalább háromszor foglalkozom az arcommal. Az edzések miatt sokat tisztítom: reggel, napközben az edzések után és este is. Heti két-három arcradírozás van még az alapápolás mellett, ami nálam a tonikozást, nappali és éjszakai krémezést jelenti. Az arcmaszkok is sokat segítenek.

Fontos a rendszeres folyadékfogyasztás. Napi 3-4 liter, ez a sok mozgás és izzadás miatt különösen lényeges nálam. Minél edzettebb valaki, annál jobban izzad, és több folyadékot kell innia. Rendszeresen szaunázok: heti 1 finn és heti egy infra. Ezt télen és nyáron is űzőm, még 40 fokban is. Remek hatással van a testemre és a lelkemre is.

Hajápolás és frizura terén mit teszel?

Az arcápolás és hajápolás sokkal jobban érdekel, minthogy mennyit edzek farizomra. (Megjegyzés: Grétának arra már nem igazán kell edzenie, mert tökéletes formában van – a szerk.) Egy jó fodrász a legfontosabb, és szerencsére meg is találtam. Professzionális termékeket használok.

Színezett a hajam a legsötétebb barna és fekete között. Régebben rövidebb volt a hajam, végül a Bailar és a tánc miatt kezdtem el növeszteni. Nagy öröm, hogy elég jól nő. A mozgás miatt gyakran mosom, legalább négy alkalommal egy héten. A stressz miatt egy időben hullott, de már rendben van.

A tánchoz nem szeretem a túl bonyolult, művi frizurákat, inkább egyszerű, magasra összefogott hajat készítek magamnak. Kis zselével és lakkal stylingolom. A megjelenésben inkább a smink és a ruha fontosabb számomra.

Ám ha visszatérek a profi táncba, akkor az lesz a célom, hogy ne a ruha, smink, a körmök, hanem a táncom legyen a középpontban.

Van az edző és a táncos Gréta. Mit is jelent ez?

Napközben nem sminkelek. Sajnos én még nem fedeztem fel azt a vízálló szempillaspirált, ami ennyi edzést és izzadást bírna, így inkább kihagyom. Edzés közben nem ajánlott például az alapozó használata, mivel eltömi a pórusokat és nem tud megfelelően méregteleníteni a szervezet. Nappali alapozáshoz a BB krém nagyon bevált nekem, mert jól hidratál és nem olajos. Kevert típusba tartozom, így a T-vonalban kicsit zsírosabb a bőröm.

A tánchoz viszont mindig erős sminket használok, mert az egy különleges, varázslatos világ. Akkor sminkben érzem jól magam. A fellépéseknél erősen lealapozom magam, a szememet szeretem nagyon hangsúlyozni, a számra általában finom szájfény kerül. A sminkelés végén jön a sok csillám- és selyempor mintegy megkoronázásaként a sminknek – arcra, hajra és a testre is.

Egyéb sportok, amit szeretsz?

A Bailar és a tánc mellett még két sport van, aminek függője vagyok. Ezek nagyon jól kiegészítik táncot. Az egyik a futás. Versenyeztem is korábban (erdei félmaraton győzelem, sík terepen maraton győzelem). A másik a spinning. Magam is spinning oktató végzettséggel bírok, bár még nem tanítottam.

Heti egy alkalommal személyi edzőhöz is járok. Itt főleg a törzs izmainak erősítésére és a felsőtestre megyünk rá, ami a táncban kiemelten fontos. Nagyon sokat változtam, amióta edzőhöz járok.

Mivel vezeted le a stresszt?

A naplóírás jó stresszlevezető számomra. A kavargó gondolataimat kiírom magamból, ami lenyugtat. Évekkel ezelőtt részt vettem egy női önismereti tréningen, az ott tanultakat a mai napig aktívan használom. Ezt alapjában a személyi edzős vendégeim miatt végeztem, hogy nekik tudjak segíteni. Azt vettem észre, hogy nagyon nem látják magukban a szépet, a jót. Szerettem volna segíteni nekik, hogy pozitívabban lássák magukat.

A kineziológiát is kipróbáltam. Olvasni is szeretek, de talán a legfontosabb a sok alvás.

És a tervek?

Mindenképpen a munkám. Szeretnék továbbra is sikerrel oktatni az edzőképző iskolában, hogy jó edzőket engedhessek ki a szakmába: minél több profi oktató segíthessen az embereknek az egészség, a harmónia, a pozitív életminőség megtalálásában. A munkám mellett a legnagyobb álmom pedig a visszatérés a versenytáncba. Ezen dolgozunk tanárommal, Markó Róberttel. Ez a nagy álmom, sok áldozatot hozok érte, de ez hajt előre.

Természetesen kiemelt cél az is, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a Bailar aerobikot és ráérezzenek, milyen szórakoztató és hatékony egyben.

Molnár Gréta

Fotó: Bailar Aerobik


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble