728 X 90

Interjú Milos Miskovic mesterfodrásszal – 30 éve a szakmában

By Frizura & Szépség

Interjú rovatunk vendége Milos Miskovic mesterfodrász éppen 30 éve kezdte pályafutását a szépségiparban, e neves évforduló kapcsán beszélgettünk vele lenyűgöző szalonjában.

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy a fodrászpályát választod?

1987-ban kezdődött, annak idején kézilabdáztam a Vajdaságban és egy turnéra készültünk. Felkértem Kothenczi Évát, aki akkoriban a legelismertebb fodrász volt, hogy készítse el a hajamat. Éva nem akarta elsőre elvállalni, de én erősködtem és ez szimpatikus volt neki. Nála kezdtem tanulni a fodrászat rejtelmeit 15 évesen. Az fogott meg a szakmában, ahogy egy átlagember bejött az üzletbe és Éva kezeinek köszönhetően teljesen átváltozva hagyta el a szalont.

Hogyan indult a fodrászkarriered?

15 évesen jogásznak tanultam és ezzel párhuzamosan végeztem a fodrásziskolát. Ezt követően 17 évesen nyitottam meg az első üzletem. Akkoriban lehetőségem nyílt részt venni a Trevor Sorbie-bemutatón, ahol ámulva néztem, hogy a fodrászatban, mint művészetben mennyi lehetőség rejlik. Megfigyeltem és igyekeztem elsajátítani azt a gyakorlatot, szemléletet, ahogy a kreatív igazgatók évről évre összeállítják az aktuális kollekciókat. Ez indította el bennem, hogy a fodrászat számomra művészet legyen. A Vajdaságban már 23 évesen ismert voltam, akkor kezdtem dolgozni a magyarkanizsai fürdőben, mint oktatófodrász és ott is nyitottam üzletet.

Budapestre 10 évvel ezelőtt jöttem. 2002-ben a belgrádi Hair Fair show abszolút győztese voltam, innentől kezdve a montenegrói és a szerbiai fodrászok hivatalosan is elfogadták a különleges, egyedi munkámat. Ezt követően stratégiai együttműködést kötöttem Legyenyák Andrea divattervezővel. Ebből a művészi vonalon történt együttműködésből született a belgrádi Hair Fairen 2004-ben bemutatott Moulin Rouge-produkció és a 2007-ben színpadra került Mistic Beauty különleges hairstyle show. Mindkettő győztes show lett.

Mi a leginkább meghatározó munkádban?

Budapesten 2009-ben lettem Schwarzkopf Professional Blondme-nagykövet. A Blondme-kollekciót a Primavera show-ban mutattam be a magyar közönségnek és hatalmas sikere lett. Az évek során együttműködtem Louis Vuittonnal, Swarovskyval, 2 nagy kiállításom volt 2011-ben In a beauty címmel a Manó-házban és kávézóban.

Ugyanezt a kiállítást mutattam be Szerbiában 2012-ben Throught the looking glass címmel a „25 éve a szakmában évforduló” méltó megünneplése céljából. Két évvel később részt vettem a Revlon style master versenyen, ahol két díjat is magaménak tudhattam.

Mindig követem az érzéseim, London kiemelkedő inspiráció számomra, ahol számos továbbképzésen vettem részt. Az utcák hangulata, a művészet, a szabadság, a stílusok, amelyek Londont jellemzik, nagy hatással vannak a munkámra. A divatházak stílusait, mint Alexander McQueen, Dior, Chanel, próbáltam beépíteni a munkámba, ezek részét képezik az alkotásaimnak.

Ha választani kéne a világ fodrászai közül, ki lenne az, aki téged leginkább inspirál?

Engem leginkább a film és a művészet, a festmények inspirálnak. A világ nagy fodrászai közül egyértelműen Sasson, aki kiemelkedően inspirál, és az utóbbi években Tim Hartley – aki a Vidal Sassonnál kreatív igazgató volt – követője vagyok. Nem utolsósorban az angliai Sam McKnight munkái vannak rám nagy hatással, aki most ünnepelte munkásságának 40. évfordulóját.

Mit jelent számodra fodrásznak lenni, hajjal dolgozni?

Számomra a fodrászszakma maga a hivatás. Szépíteni embereket egy áldás. A munka a hobbim. Az üzletben töltött idő egy élmény számomra.

Mi a kedvenc területed, a vágás, kontyok készítése vagy a festés?

Akkor tudok kiteljesedni, mikor kreálok egy szép arckifejezést. Egy fodrász, aki szereti a szakmát, nem tesz különbséget, engem az tölt el boldogsággal, amikor összeáll egy kompozíció. A szépség varázsolása egy kihívás. A változás maga boldogít, amikor besétál valaki átlagos külsővel és átváltozik, átformálódik, amitől a vendég elégedett lesz és magabiztos, ez visz engem előre nap, mint nap.

Mire vagy a legbüszkébb?

Arra, hogy kitartottam a szakmában, mindig próbáltam lépést tartani a divattal és a szakmával, folyamatosan képzem magam, elfogadtam az állandó változást és ezt beépítettem a munkámba. Mindig egy fokkal előre léptem, mert követtem az érzéseim, mint fodrász és ember egyaránt.

Amire jelenleg a legbüszkébb vagyok, az az, hogy MMHair Life címmel könyvem jelenik meg 2018 márciusában, melyben rengeteg fotóval fogom illusztrálni filozófiámat, bemutatom a munkásságom, a 30 év alatt alkotott frizurákat, kollekciókat. A vendégeim világszerte képviselik a munkámat, valahol azt gondolom minden országban megjelenik a MMHair-brand.

Foglalkozol a szalonodban oktatással?

Tervezem továbbadni tudásom, a jövőben szeretném megnyitni az MMhair akadémiát, ahol fodrászokat szeretnék tanítani alázatra, alapos munkavégzésre, precizitásra, munkafegyelemre, szabályok betartására, ami egyenes út a szakmai sikerekhez ezen a pályán.

Mit tanácsolnál fodrásztársaidnak és a pályakezdő fodrászoknak? Hol és hogyan kezdjék a szakmát?

Pályakezdő fodrászoknak tanácsolnám, hogy legyenek nyitottak a tanulás iránt és amikor eljönnek az első kudarcok, fogadják el, lépjenek tovább. A folyamatos képzéssel, tanulással elérik céljaikat. A siker nem jön könnyen, a folyamatos fejlesztés a titka annak, hogy kiteljesedjünk a szakmában.

Fodrásztársaimnak azt üzenem, hogy ne felejtsék el miért kezdtük el a szakmát, mindennap találjuk meg a munkában a kihívást és örömöt, váljon ez egy szenvedéllyé.

Mi a kedvenc elfoglaltságod, mivel szoktál feltöltődni a szabadnapokon, sportolsz-e valamit?

Szeretek utazni, átutaztam a világot, rendszeresen járok Franciaországba, Angliába és Svájcba. Egészségesen táplálkozom, odafigyelek magamra, amikor időm engedi, úszni járok. A szabadidőmet igazából olyan lelki-fizikai feltöltődéssel töltöm, ami a boldogságot eredményezi számomra. Mindig arra törekszem és teszek is azért, hogy BOLDOG legyek.

Fotók és forrás: MMHair Milos Miskovic

https://www.facebook.com/MMhair-168309409854915/


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hírlevél feliratkozás

Frizura és szépség