728 X 90

Készítse az ajkait – itt a Csók Világnapja!

By Frizura & Szépség

Bár a Világnap megalapítójának személyét homály fedi, ma már nagyon sok információnk van arról, hogy miért is játszik olyan fontos szerepet életünkben a csók.

labello csok 1

Ünnepeljünk együtt július 6-án!

Azok számára, akik szeretik egymást, teljesen természetes, hogy megérintik, vagy meg is csókolják egymást. A csóknak számtalan fajtája létezik az üdvözlő puszitól, a jó éjt puszikon át a szerelmes csókokig. Életünk során (70 évvel számolva) átlagosan 100 000 alkalommal, és összesen 76 órán keresztül használjuk ajkainkat arra, hogy kifejezzük törődésünket, szeretetünket. De milyen szerepet játszanak az ajkak személyes fejlődésünkben? Miért olyan erősek a “csók rituálék” a családban, és miért alapvető fontosságú a gyermekek fejlődése szempontjából? A Labello Iris Nowacki pszichológus segítségével próbálta megadni a kérdésekre a választ.

Az ajkak a non-verbális információk szupersztrádái

Az összes érzékszervünk közül az ajkaink tudják leginkább kifejezni az érzelmeinket. A lefelé, vagy felfelé görbülő szájszeglet, a laza, vagy az összeszorított ajkak elárulják, hogy tulajdonosuk boldog, szomorú, nyugodt, vagy dühös. Ezeket az érzelmeket lehetetlen közvetíteni az orrunkkal, de még a szemről is igen nehéz őket leolvasni. Akár a gyermekrajzok tanulmányozása során is bizonyosságot szerezhetünk arról, milyen fontos szerepet tulajdonítunk az ajkaknak az érzelmek kifejezésében, már kora gyermekkorban is. Ha például egy gyerek napocskát rajzol, mindig mosolygó szájat biggyeszt rá. “Úgy is fogalmazhatunk, hogy az ajkak a non-verbális kommunikáció szupersztrádái, pontosabban kétirányú szupersztrádái. Egyrészt fontos információkat közöl partnerünkről, és az ő érzelmeiről, másrészről árulkodik saját benyomásainkról, és lelki állapotunkról is.” – tette hozzá a szakértő.

woman with health skin and with flower on her shoulder

„Ajkaink igen intenzíven érzékelik az érintést, a hideget, illetve a meleget. Erre a babák is gyorsan rájönnek, és már az anyaméhben elkezdik felfedezni a világot. A magzat nagyjából a terhesség nyolcadik hetétől képes érzékelni ajkai segítségével, és a tizenharmadik héten már gyakran szopja is a hüvelykujját. Az ujj érzékelése az ajkakon az első olyan alkalom, amikor megtapasztalja önmagát. “Ez az én testem. Itt, és itt kezdődök. Ezek a határaim, amik, mint önálló lényt, meghatároznak engem. Sokkal hamarabb felfedezzük magunkat az ajkainkkal, minthogy a tükörben megpillantanánk hasonmásunkat.”

 labello csok 2

A csókok megnyugtatnak

A csók az egyik legfontosabb eszköz a kapcsolatok összehangolásában, mert kötődést hoz létre két egyén között. Ennek az a magyarázata, hogy a csókolózás egy biokémiai láncreakciót indít el. “Az érintés hatására úgynevezett szerelem hormon (oxytocin) szabadul fel a szervezetben, stressz-hormon (kortizol) szintünk pedig csökken. Tehát a cirógatás, vagy puszilgatás nagyszerű stresszoldó, miközben jelzi az érzelmi kötődést is két ember között” –magyarázza Nowacki.

 labello csok 3

A puszik erősítik a kötődést és nyitottá tesznek

“A gondoskodó szülő gyakran simogatja, vagy puszilja meg gyermekét. Ezzel a sokszor nem is tudatos viselkedéssel biztonságot sugároz gyermeke felé, aminek számos pozitív hatása van. Ezek az apró gesztusok építik a kicsi önbizalmát, aki ennek köszönhetően képes lesz bizalommal fordulni a világ felé, és a későbbiekben erős kötődéseket kialakítani más emberekkel is.“ A legújabb kutatások arról számolnak be, hogy azok, akik ily módon szereztek pozitív tapasztalatokat gyermekkorukban, szociálisan érzékenyebbek, és képesek önmagukat is jobban elfogadni.

A puszi/csók kulcsfontosságú darabja a családi harmónia kirakósának. A mindennapi családi életben a puszilgatás egy pozitív és praktikus rituálé, melyet mindenki örömmel fogad, és ami megerősíti a családtagok összetartozásának érzését.

A puha, és sima ajkak komfortérzete

Sokkal kellemesebb mosolyogni,  jó éjt puszit adni, vagy összebújni a kanapén, ha az ajkaink puhák, és egészségesek. “Ha ajkainkat megfelelően ápoljuk, akkor sokkal szebbek lesznek, teltebbnek tűnnek, és persze sokkal érzékibbnek is. Ezt bizonyára mások is észre fogják venni“, tette hozzá Iris Nowacki.

Forrás és Fotó: Labello


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble