Málna-egyszeregy
Illatos, kívánatos, zamatos. Így kelleti magát a málna a zöldséges standokon. Ez a gyönyörű gyümölcs a rózsafélék családjába tartozik, Magyarországon őshonos növény. A legenda szerint először Krétán kezdték el termeszteni, a rómaiak innen vitték tovább.
Ez az aprócska, piros gyümölcs rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Magas a C-vitamin-tartalma, és sok antioxidánst tartalmaz, erősítve ezzel immunrendszerünket, valamint megelőzve a rákos sejtek kialakulását. Remek vértisztító hatású, a vérszegények fontos eledele. Kedvezően hat a látásra is, hiszen A-vitamin-tartalma is jelentős. Másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is áldásos lehet egy nagy tál málna. A belőle készült szörp langyosan elkortyolgatva megfázás esetén nyújt segítséget. Szabályozza a vércukorszintet és enyhít a menstruációs görcsökön. Leveleit is érdemes gyűjteni, hiszen értékes hatóanyagok találhatóak benne. Sok növényi rostot tartalmaz, így hozzájárul az emésztőrendszer helyes működéséhez is. B1- és B2-vitaminjai miatt kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi tevékenységre.
A leveléből készült tea antibakteriális és pórusösszehúzó hatású, ezért a szájban található sebeket is hatékonyan gyógyítja. Rovarcsípés esetén tegyünk egy-két zúzott málnaszemet az érzékeny területre, hagyjuk hatni néhány percen át, majd töröljük le!
Nagyon sérülékeny gyümölcs, és csak 1-2 napig áll el. Érdemes hűtőben tartani, de a legjobb, ha friss fogyasztjuk, és közvetlenül evés előtt mossuk meg!
A szépségápolásban
Magas biotintartalmának köszönhetően bőrünk ragyogó, hajunk fényes és erős lesz a málnás kozmetikumoktól. A benne található A-vitamin gátolja a szaru felhalmozódását, a hám kiszáradását, így a bőr rugalmassá és simává válik. Bőrünk egészségesebb, hajunk lágyabb, körmünk pedig erősebb lesz tőle. A C-vitamin olyan antioxidánsként működik, amely megakadályozza a szabad gyökök okozta sejtkárokat, így védi a bőrt az UV-B sugárzás káros hatásaitól és késlelteti az öregedést. Szűrt levét alkalmazva tonizál és frissít, dehidratált bőrre különösen ajánlott.
Nyugtató málnás arcmaszk (megpirult bőrre is): 6-7 szem friss málna, 3 kk. méz.
A málnát nyomkodjuk szét villával, adjuk hozzá a mézet, majd alaposan keverjük össze! Vigyük fel egyenletesen az arcunka és a nyaki részre, hagyjuk hatni 15 percen át, majd bő vízzel öblítsük le! Élénkít, nyugtat, kisimít, vitaminokkal tölt fel.
A konyhában
Édes íze és mesés színe miatt kedvelt nyári alapanyag. Készíthetünk belőle pitét, pohárkrémet, fagyit, ízesíthetünk vele natúr joghurtot, gyümölcslevest, salátát.
Gyors málnafagyi: 250 dkg málna, 2 kk. méz, 2 dl habtejszín. A málnát mossuk meg, tegyük a tumixgépbe, adjuk hozzá a mézet és a tejszínt, majd alaposan turmixoljuk le! Töltsük jégkrémformába vagy egy nagyobb műanyag tálba, és tegyük a mélyhűtőbe néhány órára! Ínyencek tehetnek bele apróra vágott mentát is!
Kárpátiné Boross Nóra
Fotók: www.kepguru.hu
Vélemény, hozzászólás?