Méz – a természet csodálatos ajándéka
Színe akár a folyékony aranyé. Egyszerre tápláló édesség és gyógyhatású készítmény. A szépségipar is nagyon kedveli hatóanyagai és illata miatt. Számtalan fajtája létezik az akácméztől a hársmézen és a selyemfűmézen át a gesztenyemézig.
A virágméz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz): csaknem kétszer olyan édes, mint nád- vagy répacukor. A benne található 5-6-féle cukorvegyület 85-95 százalékban könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és gyümölcscukor. Enzimekben és ásványi anyagokban is gazdag. Több mint százféle íz- és illatos zamatanyag található meg benne, és 18-19 százalékban olyan vizet tartalmaz, amely a növényi sejteken keresztül többszörösen átszűrt.
Gyógyító hatásai
- Fertőtlenít: Az antibakteriális tulajdonság a mézek viszonylagos magas hidrogénperoxid tartalmával hozható összefüggésbe. Propoliszt is tartalmaz, amelynek köszönhetően gyulladásgátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása is van.
- Szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében az oxidáz enzim által, mivel ez a piretroid növényvédő szereket erőteljesen bontja.
- A gyomor-, bél- és főleg epeműködést jótékonyan stimulálja. Ez elsősorban a szelídgesztenye mézének sajátja.
- A mézben található virágpor prosztatint tartalmaz, amely a prosztatagyulladás gyógyítására és a megelőzésére is hatással van.
- Idegműködésben kulcsszerepet játszó ingerületet átvivő anyagot (acetilkolint) is tartalmaz.
- Fokozhatók vele a sport és egyéb teljesítmények.
Vigyázzunk! A méz: koncentrált cukoroldat – üres gyomorra ne fogyasszuk!
De máskülönben fogyasszuk bátran, ha nem vagyunk rá allergiásak!
Mézkörkép
- Akácméz: íze kellemes, lágy és édes, kevésbé savas mézfajta. Sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő, méregtelenítő, köhögéscsillapító. Az akácmézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása van.
- Hársméz: Sárgásbarna árnyalatú méz. Illata és íze kellemesen pikáns. Köhögésre, hörghurutra, idegességre és álmatlanságara kiváló. Alkalmaz lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Koliontartalma gátolja a zsírlerakódást, azaz az érelmeszesedést.
- Vegyes virágméz: Különféle virágok nektárjából tevődik össze, ezért tápérték szempontjából a legértékesebb mézfajta. Székrekedés, gyulladások, fájdalmak esetén javasolt.
- Gesztenyeméz: Magas az ásványianyag-tartalma. Íze jellegzetes, kesernyés. Fogyasztása jó hatású vérszegénység, kimerültség, és legyengült állapot esetén, akadályozza a trombózis kialakulását, de visszértágulat mérséklésére is alkalmas.
- Selyemfűméz: Világos színű, erős, jellegzetesen fűszeres, kissé vaníliás ízű illatos méz. Ajánlott a virágporra érzékenyeknek. Gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályzó hatású.
- Repceméz: Folyékony állapotban sárga színű, de gyorsan kristályosodik, ezért színe csontfehér. Kevéssé savas, ezért gyomorsavtúltengés esetén javasolt. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott. Az egyik legmagasabb szőlőcukor-tartalmú méz. A repceméz nem emeli a vércukorszintet, minthogy rövidszénláncú könnyen emészthető cukorból áll. Diabéteszesek is fogyaszthatják.
- Krémméz: Folyamatos keveréssel lágy kristályszerű szerkezetűvé alakított méz. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő.
Fotó: www.kepguru.hu
Vélemény, hozzászólás?