728 X 90

Mit tudunk az atópiás ekcémáról?

By Frizura & Szépség

Az atópiás ekcéma viszketéssel, száraz bőrrel járó bőrgyulladás, ami folyamatosan kiújulhat. Esetenként más allergiás betegségekkel együtt is jelentkezhet. Ilyen lehet az asztma, szénanátha vagy az ételallergia. A betegség lefolyása kiszámíthatatlan. Az atópiás ekcéma a második leggyakoribb oka a bőrgyógyász felkeresésének és a gyerekek 20%-a érintett. Az első tünetek leggyakrabban az első életévben jelentkeznek. Az elterjedtség az életkorral fokozatosan csökken. A tünetek az esetek 80%-ban serdülőkor előtt eltűnnek.

LRP Lipikar Balzsam AP+ visual

Az újszülöttek és csecsemők bőre különbözik a felnőttekétől, ezért is nagyon fontos a megfelelő ápolás. Az újszülött bőre fontos a hőszabályozásban, a fertőzésekkel szembeni védelemben és a külvilághoz való alkalmazkodásban.
A magyar gyermekorvosok körében végzett felmérés alapján a 0-18 év közötti páciensek 45%-a atópiára hajlamos bőrrel rendelkezik, vagy már mutatja az atópia enyhe-súlyos tüneteit.

Kiváltó okok

A genetikai hajlam és a környezeti tényezők összetett alakulása tűnik felelősnek az atópiáért. Az atópiás bőr sérülései a test fokozott védelmi reakcióját tükrözik egyes környezeti allergénekkel szemben. Ezek közé tartoznak a kisállatok vagy akár a környezetszennyezés. További kiváltó tényezők közé tartozik még a hőmérséklet vagy a páratartalom változásai, az erős érzelmek és a stressz.

Ördögi kör: viszketés–vakarás

Bár a vakarás pillanatnyi megkönnyebbülést okoz, ugyanakkor növeli a bőr hajlamát az irritációra, ami további viszketéshez vezet. A viszketés ingerei újra és újra elő jönnek, nem hagyva nyugalmat a pácienseknek.

Hatásai

Az atópiás ekcémának komoly következményei vannak közérzetünkre is. Az atópiás gyerekek 58%-a szenved a nyugtalan alvástól. Ezért ezeknek a gyerekeknek kevésbé jó a koncentrálóképessége az iskolában. Ezt több bőrgyógyász is állítja, akik kis pácienseinek nehézségei vagy pszichológiai gondjai vannak az iskolában, csakúgy, mint a dadogás vagy a csúfolás okozta stressz.

A családok 31%-a megváltoztatja a mindennapi megszokott életmenetét emiatt. A nyaralások megszervezése, ételek vagy háziállatok kiválasztása mind probléma forrásává válik a családban.

Nagyon fontos a megfelelő kezelés. Ajánlott a lipidpótló olajok, fürdető krémek használata és az illatanyagoktól mentes fürdetés. A testápolás célja a bőr esszenciális zsírsavjainak pótlása és a bőr integritásának javítása. Csökkenteni kell a bőrszárazságot és a vízvesztést. Nagyon fontos a kíméletes fürdetés, megfelelő fürdető készítménnyel. A rendszeres, folyamatos testápolás egész évben fontos, de ősztől kezdve kiemelt fontosságú. Fellángolások idején szükség lehet gyógyszeres kezelésre. Fontos, hogy kerüljük a külső és belső allergéneket.

További praktikus tanácsok: hogyan tartsuk irányításunk alatt a problémát?

  • Finoman tisztítsuk meg bőrt minden nap, dörzsölés nélkül!
  • Kerüljük a szappant és a mosószeres lemosókat!
  • Használjunk 32 és 34 Celsius-fok közötti hőmérsékletű vizet!
  • Ne használjunk fürdőkesztyűt!
  • Alaposan öblítsük le!
  • Ne dörzsöljük, hanem felitatva törölközzünk!
  • Tisztálkodás után azonnal hidratáljuk a bőrt!

A mikrobiom és az atopiás dermatitis kapcsolata

Egy cm2 egészséges bőrön kb. 1 millió baktérium él. Baktériumok mindenütt vannak: a levegőben, amit belélegzünk, a vízben, amit megiszunk, a környezetünkben, ahol élünk, és a testünkben is. A mikrobiom az emberi testben és annak felületén élő mikroorganizmusok – több mint 10 milliárd baktérium, vírus és gomba – együttese. A szervekhez hasonlóan biztosítja és védi a sejtek fiziológiáját és egészségét.
Az anyaméhben fejlődő magzat még teljesen steril, de a születés utáni percekben azonnal megkezdődik a mikroorganizmusok kolonizációja. Az így kialakuló mikrobiom egyénenként eltérő. Környezeti tényezők, mint a lakóhely, foglalkozás, ruházat, antibiotikumok szedése, személyes higiéné, kozmetikumok, tisztálkodó szerek és minden bőrrel érintkező anyag befolyásolhatja vagy megváltoztathatja a mikrobiom összetételét.

A bőrmikrobiom pontos összetételét és funkcióját még csak nemrégen kezdték feltérképezni. Működésének és testünkkel való összefüggésének tanulmányozása és megértése új utakat nyithat a bőr és a kozmetikumok kapcsolatáról való gondolkodásban.

Az atópiás dermatitisz tanulmányozása során megállapították, hogy a fellángolások összefüggenek a mikrobiom egyensúlyának felborulásával. Az atópiás bőrterületeken jelentősen kisebb a bakteriális diverzitás, vagyis az emberi test számára pozitív hatással bíró baktériumok hiánya miatt a bőr ki van téve a veszélyes baktériumoknak, amelyek a bőrbe jutva irritációt és extrém bőrszárazságot idézhetnek elő.

A Vitreoscilla Filiformis baktérium segít a mikrobiom helyreállításában és a súlyos bőrszárazság enyhítésében. Ezt a baktériumot bőrnyugtató és -regeneráló hatású La Roche-Posay termálvízben szaporítva hozták létre. A szabadalmazott új hatóanyag, az Aqua Posae Filiformis, amely a Lipikar Balzsam AP+ egyik aktív összetevője. https://www.frizuraszepseg.hu/regeneralo-termekek/

 

Farkas Heni

Forrás és Fotó: La Roche-Posay

Kulcsszavak:

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications