728 X 90

Mitől károsodik a hajunk?

By Frizura & Szépség

Mindenki szeretne szép és egészséges hajat, de ezért tenni is kell. Fontos az odafigyelés és a törődés a hajunk esetében is, hogy meg tudjuk tartani a jó minőségét. A külső ápolás mellett a belső ápolásra is figyelni kell. Segíthetjük a hajunkat hajszépítő vitaminokkal, de lényeges az is, hogy mit eszünk, mennyi folyadékot iszunk és mennyire vagyunk stresszesek.

Segítsük a hajunkat, hogy ne károsodjon a haj szerkezete

Ezekre figyeljünk oda:

🙂 Túlzott fésülés, tupírozás.

🙂 Festés, szőkítés, dauer, klóros víz.

🙂 Az erős napfény és sós víz.

🙂 A hajszárítók, sütővasak és hajvasalók használatakor a hajat érő hőhatás okozta károsításra kell figyelni. Pl. nyáron nagy melegben ne használjunk hajszárítót, hagyjuk magától megszáradni. A sütővasakat és a hajvasalókat ne használjunk gyakran.

Ezek mind károsíthatják és törékennyé tehetik a hajat, a hajvégek töredezését okozhatják, a haj szerkezete megsérül.

Hogyan épül fel hajszerkezet?

A hajszálunk három rétegre osztható: hajbél, kortex, kutikula.

A hajbél – medulla

Ez a hajszál legbelső rétege, keratint tartalmaz. Keratinokból, azaz rostos fehérjékből épül fel minden egyes hajszál, ez teszi lehetővé a hajképződést. A keratinok biztosítják a haj számára a szükséges nedvességet, tartást és rugalmasságot. Védelmet nyújtanak a napfénnyel, a hideggel és a meleggel szemben.

A hajkéreg – kortex

A legvastagabb réteg, a hajszál 75–90%-át teszi ki. Párhuzamos keratinrostokból épül fel. Ez a réteg nagymértékben meghatározza a hajszál jellegét, azaz szerkezetét, színét, rugalmasságát, vastagságát és nedvességtartalmát. Az ápolásnál mindig a hajunknak megfelelő ápolókat használjunk. Amennyiben nem vagyunk biztosak benn, hogy milyen a hajunk, akkor kérjük ki egy szakember tanácsát. Egy vékonyszálú haj más összetételű  termékeket igényel mint a vastag szálú.

A külső hámréteg – kutikula

A hajszálat a káros külső hatásoktól a többrétegű, vékony kutikula védi. Átlátszó, ezért a hajpigmentek színe átlátszik rajta.

Összegezve kerüljük a 4 pontban összeszedett tevékenységeket! Táplálkozzunk egészségesen és igyunk sok folyadékot, mozogjunk! Használjunk minőségi és a hajunknak megfelelő ápolókat és styling termékeket!

Fotók: NIVEA

Kulcsszavak: , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications