728 X 90

A növények természetes gyógyító ereje

By Frizura & Szépség

Általában a nők egészséget másképpen definiálják, mint a férfiak. Amíg a nők azt inkább a jó közérzettel azonosítják, addig a férfiak számára a betegség távoltartása áll előtérben. Éppen ezért, nap, mint nap felvetődik az a kérdés, hogy hogyan őrizheti meg egy nő az egészségét és teljesítő képességét. Ötletekben persze nincs hiány – az Ájurvédától a rendszeres testmozgáson keresztül számtalan lehetőség kínálkozik. Az alábbiakban néhány természetes „erőnövényre” hívjuk fel a figyelmet, amelyek speciálisan a nőknek segítenek abban, hogy tetőtől talpig egészségesek és fittek maradjanak.

Komló, megnyugtat és kiegyensúlyozottá tesz

A komlót nem csupán sörgyártáshoz használják. Már a középkorban is felismerték elalvást segítő, nyugtató és kiegyensúlyozó tulajdonságait. Ezeket a tulajdonságokat mindenekelőtt az olyan hatóanyagoknak köszönheti, mint például a lupulon,  humulon, éteri olajok, gyanták és cseranyagok, valamint az ösztrogénhoz hasonló „növényi hormonok”.

Yamgyökér az ifjúság természetes forása

A yamgyökér táplálék és gyógyító szer is egyben. A yam többek között a diosgenin bioaktív anti-aging növényi anyagot tartalmazza. A diosgenin képes fokozni a test saját DHEA-szintézisét, így támogatva a testet az öregedési folyamat lassításában.

Vörös áfonya, a hólyag megvédéséhez

A vörös áfonya egy sor olyan egészséges hatóanyagokat tartalmaz, mint például a test saját védekező erejét fokozó vitaminok. Már a népi gyógyászat tapasztalatai és a kutatások is bebizonyították, hogy a vörösáfonya-készítmények a természetes anthocyanin tartalmuk által megakadályozhatják, illetve csökkenthetik a fertőzést okozó E. coli baktériumok magtapadását. A nagyobb mennyiségű vörös áfonya fogyasztása aktívan hozzájárul a hólyag egészségének megőrzéséhez.

Rózsagyökér, az agy természetes tápláléka

A rózsagyökér, vagyis a Rhodiola rosea eredetileg Szibériából származik. Régebben főképpen a rózsához hasonlító illata miatt termesztették, ma már viszont inkább értékes hatóanyagai, köztük elsősorban a rosavin állnak az érdeklődés központjában. A rózsagyökér kivonata javítja a koncentrációt, fokozza az érzéki képességet és élénkíti az emlékezést. A rózsagyökérből készült készítmények a patikákban kaphatók.

 Olívalevél-kivonat, amely erős a szabad gyökökkel szemben

Az olívaolaj egészséges tulajdonságai már régóta ismertek, de csak kevesen tudják, hogy a levelei is a test egészségének védelmét szolgálja.  Ugyanis a levelekben lévő növényi anyagok, mint például az oleuropein, hatékony védelmezők, antioxidánsok a szabadgyökökkel szemben.  A szabad gyökök erősen reaktív kötések, amelyek folyamatosan károsítják a sejteket. Az anyagcsere-folyamatokban képződnek, de külső behatások, például a stressz, de akár a fokozatos megterhelések, dohányzás, gyorsételek, erős háztartási munkák hatására is kialakulhatnak. Az antioxidánsok elfogják a szabadgyököket, mielőtt még károsíthatnák a sejteket.

Szója és vörös here, kíméletesen a változás korában

Mint mindenre, erre is terem gyógyfű. A szójabab gazdag természetes növényi hormonokban, úgynevezett fito-ösztrogénekben vagy izoflavonoidok. Ezeknek az anyagoknak a női közérzetre gyakorolt jótékony hatása különösen a menopauza időszakában már régóta ismert, de a modern kutatások is ismételten bebizonyították. Jó választás a változás korának zavartalan átvészelésére e mellett a vöröshere is.

A legjobb persze az lenne, ha ezeket az értékes növényi hatóanyagokat a táplálkozásunkkal naponta vennénk, mivel ezek segíthetnek abban, hogy célirányosan elláthassuk a testünket minden fontos növényi anyaggal, melyre a mindennapi csúcsteljesítményhez szükség van.

 

Kovács M. Dóra

Fotó: www.kepguru.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség