728 X 90

Programajánlók és hírek

By Frizura & Szépség

Az elmúlt hetek is izgalmasak voltak, felfedeztük a MILI Gasztronómiát, teszteltük a Lupa Beachet!

A legfinomabb ízek és hangulatok harmóniája a MILI Gasztronómiában

 Képzeljünk el egy éttermet a budai hegyekben, ahol az ablakon kipillantva a pazar táj, a Petneházy-rét zöldje tárul a szemünk elé, miközben a legfinomabb, már-már a csúcsgasztronómiát idéző fogások ínycsiklandó ízeit élvezzük kényelmes, modern, skandináv hangulatú enteriőrben. Ez a csábító kép már nem álom: Rudits Károly, a legendás Lou Lou étterem alapítója kiköltözött a szabadba, hogy egy igazi, családias atmoszférájú relaxétteremmel, a MILI Gasztronómiával valami egészen újat teremtsen a budai oldal gasztrobirodalmában.

A MILI Gasztronómia létrejöttét a világ 100 legjobb éttermének nemzetközi toplistáján végzett Lou Lou-n kívül még olyan, a hazai kulináris világot meghatározó korábbi helyszínek is fémjelzik, mint a húsos ars poeticájú, fúziós Carne di Hall és a magyar gasztronómiai hagyományokat a legkiválóbb alapanyagokkal ötvöző Vár a Speiz étterem. A hazai csúcsgasztronómia képviselőjének szakmai tudása és kreativitása kel új életre a mai európai bisztrókonyhát felelevenítő, évszakok szerint váltakozó fogásokban.

A kifinomult szemlélet és mai kor igényei szerint kialakított, tradicionális, Magyarországon megszokott ízvilághoz és a nemzetközi konyha ételeihez a legkiválóbb ital- és borkínálat társul, a Petneházy Club Hotel halljában található drinkbár sokszínű, minőségi italválasztéka pedig – többek között – esti kikapcsolódáshoz szolgáltat ideális alapot.

A sokarcú MILI-ben válogatott, kiváló minőségű alapanyagokból, a több évtizedre visszatekintő gasztronómiai tapasztalatból és innovatív szemléletből valódi ízköltemények és élmények születnek, így – a Petneházy Club Hotel szállóvendégeinek kiszolgálása mellett – a MILI Gasztronómia a környék gourmet-közönségének igényeit is kielégíti, ugyanakkor baráti vagy családi események meghittsége mellé teremt elérhető kulináris álmokat és felejthetetlen pillanatokat. A MILI Gasztronómiával párhuzamosan és azzal azonos színvonalon működik a MILI Green Events, amely rendezvény- és esküvőszervező, valamint helyszín egy helyen – az ízlésesen kialakított enteriőrök és maga a Petneházy-rét, álomba illő háttérként szolgálnak az „igen” kimondásához. A MILI Green Events és a MILI Gasztronómia egyaránt hisz abban, hogy az apró alkotóelemek harmóniájából születik a magától értetődő, laza elegancia, amely ezen a különleges, budai hangulatú helyen nem a távolságot jelöli ki, hanem épphogy közel hoz a könnyedséghez, a kényelemhez, a legfinomabb ízekhez és a hangulatokhoz. Mi már jártunk a helyszínen és a Mili Gasztronómia finomságaiból is kóstoltunk.

Ebben a csodás  zöld környezetben akár egész napos programot is szervezhetünk magunknak, kezdve egy jó nagy fürdéssel a Petneházy Club Hotel kültéri medencéjében, folytatva egy sétával a környéken majd lezárva egy finom ebéddel vagy vacsorával a napot a Mili Gasztronómiában!

Lupa Beach – „Budapest tengerpartja” még szebb, mint tavaly

Több mint 3 milliárdos fejlesztéssel a régió egyik legszebb strandjává változtatták az egykori sóderbányát, ahol tilos és veszélyes volt a fürdőzés. A Lupa-tó kristálytiszta, türkizkék vize mellett ma már a karibi szigetvilágot idéző, pálmafás, fehér homokos „tengerpart” várja megannyi szolgáltatással, sportlehetőséggel és színvonalas gasztronómiai kínálattal a látogatókat. A gyerekekkel érkező családok külön kialakított részen pihenhetnek és idén már egy tó menti glampingben is alhatunk vagy direkt buszjárattal juthatunk ki a belvárosból a Lupa-tóhoz.

„A nemrég még sóderbányaként működő bányató, ahol tilos volt a fürdőzés, ma már egy, a karibi szigetvilágot idéző, pálmafás, fehér homokos »tengerparttá« alakult, koktélbárokkal, éttermekkel és számos szolgáltatással. A strandoláson túl kipróbálható a vízi sportok sora és van családi strandrész számos aktivitással” – mutatja be Gerendai Károly „Budapest tengerpartját”, a Lupát, ami három év alatt rengeteget változott, de elmondása szerint még számos ötlet vár megvalósításra. Felépítettek egy több száz fős rendezvényházat, ahol Gerendai szerint esküvőktől a céges rendezvényekig bármit meg lehet valósítani, „de az egész Lupa Beachről általánosságban ki merem jelenteni, hogy ma az egyik legszínvonalasabb és legkülönlegesebb rendezvényhelyszín a vízparti bárjaival és beachklubjaival, legyen szó egy homokban táncolós naplementepartiról vagy egy céges családi napról” – teszi hozzá a Lupa megálmodója. A Lupa-tó nem csupán a szabadidős és sporttevékenységek változatos tárházát nyújtja, de gasztronómiai kínálata is igyekszik minden igényt kielégíteni. Míg az Öböl strandon elsősorban hagyományos strandbüféket találunk, a Lupa Beach „gasztrosétányán” egyszerre ott vannak a tipikus strandételek és a különlegesebb fogások. Az olyan klasszikusok, mint a lángos, a palacsinta, a hot dog, a hamburger, a pizza, a gyros vagy a hekk mind megtalálhatók, hiszen a két strandon összesen 27 vendéglátóegység nyújt sokszínű kínálatot. De ha valaki a minőségi étkezés híve, akkor sem kell csalódnia, hiszen az egyik legjobbnak választott hamburgerestől (Rock Burger) a változatos hal és tenger gyümölcseiből készült ételeket kínáló My Fish-igig kiváló szakemberek készítik el még az egyszerűbb strandételeket is. Ha pedig egy holdfényes vízparti vacsorára szottyan kedvünk, a főszezonban csütörtökön, pénteken és szombaton este 11-ig tartanak nyitva vendéglátók, ráadásul este 8-tól már belépőt sem kell fizetni. Minden második csütörtökön speciális tematikus gasztroestek is várják a látogatókat, ahol éppúgy lesznek mediterrán vagy borvacsorás estek, mint grillezős vagy bográcsos vacsorák. Ilyenkor azon se lepődjön meg senki, ha zenekarok főznek, vagy színészek csapolják a sört, hiszen a cél, hogy a vízparti esték különleges hangulatát a gasztronómia szerelmesein túl mindenkivel megkedveltessék a szervezők.

A Lupa nagy előnye, hogy nagyon közel, egyenesen a főváros határába hozza a tengerparti életérzést. Különösen kedvező ez a kisgyermekes családoknak, hisz’ nem kell órákon át csomagolni, hogy aztán hosszas autózást követve érjük el a napsütéses vízpartot. Szóval csak egy ugrás, és indulhat a családi strandprogram. A Lupa Beachen belül egyedi, ide gyártott eszközökből álló, hangulatos játszótér, valamint mellette egy, a mélyvíztől elzárt gyerekstrandrész, a „Gyerek Beach” várja a kisebb gyerekkel érkező családokat. A családi strandolásra kialakított részen – a játszótéren túl – vízi vár, trambulinpark, vízi dodzsem és ugrálóvár is csalogatja az apróságokat. De a jegyárak kialakításánál is gondoltak a családokra, ahogy a Gyerek Beach-részen külön gyerek-WC található, sőt a családok részére optimalizált partszakaszon a dohányzás is tiltott. A büfék gasztrokínálatban pedig „gyerekes” ételek is várják az éhes szájakat.

Az idei újításokról Gerendai elmondta, hogy teljesen megújult az Öböl strandrész, ami mérsékeltebb jegyárakkal várja a látogatókat. Idén már saját, menetrend szerint közlekedő buszjárata is van a Lupának, ami a belvárosból indul és az útba eső forgalmas csomópontokon megállva hozza ki a látogatókat, de a közeli Auchan Áruház ingyenes buszjárata is elkanyarodik a tóhoz. A Lupa üzemeltetői a City taxival is megállapodtak, de aki HÉV-vel érkezik, azt a Budakalászi megállótól elektromos kisbusszal szállítják át a strandok főbejáratához. A kerékpárosokat különösen nagy szeretettel és kerékpártárolókkal várják, valamint jó hír a számukra, hogy idén végre megvalósulni látszik a Lupa-tó mellett elhaladó nemzetközi kerékpárút felújítása.

Gönci barack a Czakó Piaczon

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Gönci barackvigasságot, amely idén kicsiben Budapestre is ellátogat. A szervezők a hazai kulinária különlegességeire, valamint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, a fenntarthatóságra való ösztönzésre, továbbá a tudatos fogyasztásra és a környezetvédelemre is kiemelt figyelmet fordítanak. A jó hírünk pedig, hogy a Czakó Piacz otthont ad majd a Gönci baracknapnak is, ahol bárki megvásárolhatja a frissen leszedett, ízletes kajszibarackokat. Igaz, a térség látványát – a völgy és a hegyek lankáit – nem lehet reprodukálni, de a régió egyik kincsét, az eredetvédett kajszibarackot Budapestre lehet vinni. Közkívánatra július 13-án, szombaton 8 és 14 óra között a Czakó Piaczon Gönci baracknap kerül megrendezésre: „Rengeteg ilyen irányú kérdést érkezett hozzánk és sokan kérték, hogy hozzuk Budapestre a barackot, hiszen nem mindenki tud leutazni Boldogkőváraljára. Ráadásul jóval kisebb is az ökológiai lábnyoma, ha mi egyben visszük a fővárosba a friss gönci kajszibarackot, mintha a családok egyesével, autóval utaznak el érte, bár hozzáteszem, mindenkit bármikor örömmel látunk” – meséli Czakó Mónika, a Gönci barackvigasság főszervezője és a Bestillo társtulajdonosa. A szervezők örömmel csatlakoztak a műanyagmentes júliushoz és száműzik a műanyag csomagolást a Czakó Piaczról: a barackokat igény esetén papírdobozokban vihetjük majd haza.

Kalandra fel, mindenkit szeretettel vár a Krisna-völgyi búcsú július 19–21. között Somogyvámoson!

A Krisna-völgyi búcsú Magyarország legnagyobb dohányfüst- és alkoholmentes vegetáriánus fesztiválja, amelyet idilli környezetben, egy ökofaluban rendeznek meg. Minden évben július 3. hétvégéjére esik ez az ünnep, az aratás utáni és Krisna születésnapja előtti időszakra.

Ekkorra a mezőgazdasági tennivalók legnagyobb részét már lezárták, és néhány hétig a belső munkálkodásra, a spirituális önfejlesztésre helyezik a hangsúlyt. Civilizációnk egyre sürgetőbb kihívásai egyszerre kiáltanak elméleti és gyakorlati megoldások után. Egyénként, saját családunk és a társadalmunk tagjaként egyaránt érezhetjük ezt a növekvő feszültséget. Soha ennyire nem volt még fontos a krisnás ökofalvak mottója: „Egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás”. Ennek megvalósításába nyerhetünk bepillantást e látogatás során.

A Bhagavad-gítá évében Krisna-völgy bakancslistás helyszín. A Krisna-völgyi búcsú mindig egyedülálló élmény. Azok, akik egyszer ellátogattak oda, szinte minden évben visszanéznek egy-egy napra, merthogy egyetlen nap nem is elég minden látnivalóra, ha valóban szeretnénk megismerkedni a 280 hektáron elterülő völgy titkaival.

A háromnapos fesztiválon a látogatók megismerkedhetnek az ökofalu életének minden szegmensével, mind az ősi hindu írásokon alapuló természetközeli életmód és az önfenntartás, mind pedig India lelki kultúrájának legvonzóbb területeivel. A szellemi elit által méltán elismert és India bibliájaként emlegetett hősköltemény, a Bhagavad-gítá és annak minden bölcsessége megelevenedik itt a szemünk előtt.

A völgybe a leutazás történhet autóval vagy busszal, a területet már ökrös szekérrel, kisvasúttal vagy gyalogszerrel lehet körbejárni. A számtalan érdekes program, egész napos színpadi műsor, az iskolában elérhető gyermekfoglalkozások mellett a biotermékek is sok érdeklődőt vonzanak.

A Cappy több száz gyermek jövőjét támogatja új kampányával

Sokan vannak, akik szívesen jótékonykodnának, de nem tudják, kinek és hogyan érdemes segíteni, illetve hogy biztosan jó helyre kerül-e az adomány. A Cappy a Bridge Budapest Egyesülettel összefogva új kampányában olyan szervezeteket támogat, és hívja fel rájuk a figyelmet, amelyek innovatív megoldásokkal, elkötelezetten azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék a gyerekek életét. Ennek keretében összesen tízmillió forint támogatást nyújt, és rövid videókkal népszerűsít tíz alapítványt.

Rekord látogatószám volt a Balaton Soundon

Rekord látogatószámmal zárt Európa legmenőbb vízparti fesztiválja. A Balaton Soundon 172 ezren voltak és a szombati napon ki kellett tenni a „megtelt” táblát is. „A nemzetközi fesztiválpalettán a Balaton Sound mindig is egyedi helyet foglalt el kiemelkedő szolgáltatásaival, vízparti és vízre épült helyszíneivel és sztárfelhozatalával. Az idei Balaton Soundon azonban rádobtunk egy lapáttal, így még  erősebb lett a VIP-életérzés a fesztiválon” – mondta Fülöp Zoltán főszervező. Az idén négy VIP-helyszín is várta a látogatókat, hol egy vintage-cirkuszt, egy trópusi dzsungelt vagy akár egy francia riviérát megidézve, nem beszélve az új Dreher Aréna VIP-helyszínéről.

A fenntarthatóság és a környezettel való harmonikus együttélés a Balaton Sound számára alapvető célkitűzés. A környezettudatos programok részeként például az idén a fesztivál szervezői egy faültetési programot indítottak, melynek keretében Zamárdi minden évben 10 fát kap a Balaton Soundtól. Az idei faültetésen – hazai sztárok mellett – Armin van Buuren is részt vett.  Egy élhetőbb bolygóért kampányolt a CauseArt Platform kampánynagykövete, a Zamárdiban idén is fellépő The Chainsmokers DJ-duó a Balaton Sound támogatásával. A Balaton Sound visszatérő fellépői, Andrew Taggart és Alex Pall másodszor állt a CauseArt Platform mellé. Tavaly az értő olvasásért kampányoltak, idén a fenntartható fejlődés fontosságára hívják fel a figyelmet. A tavalyi sikerekre való tekintettel idén is folytatódott a biztonságos fesztiválozást megcélzó Safety First-program.

A szervezők a tavalyihoz képest idén kétszer annyi, közel 80 önkéntest vontak be, akik között több külföldi is volt, ezáltal hozzájárulva a külföldi fesztiválozók biztonságérzetéhez. Az önkéntesek az összes felmerülő helyzetben – így egészségügyi vagy lelki problémák – esetén sikeresen helytálltak, ezáltal segítve a fesztiválozók biztonságát. Az idei újítások közé tartozott továbbá a Balaton Sound-applikáción belül létrehozott új funkció, a SoundWatch, amelynek segítségével a fesztiválozók a térképen láthatták, hogy hol található a hozzájuk legközelebbi Safety First-pont. Amennyiben pedig nem tudták felkeresni a Safety First-pontok valamelyikét, közvetlenül is segítséget kérhettek a SoundWatchon belül akár hívással, akár üzenetben. A SoundWatchot sok fesztiválozó vette igénybe, akik különféle eseteket jelentettek be az applikáción keresztül, a lábsérülésektől kezdve rongálásos esetekig, amellyel nagy mértékben segítették az egészségügyi és a biztonsági szolgálatok munkáját. Még alig ért véget az idei, de a naptárba már be lehet írni, hogy 2020. július 8-tól 12-ig irány Zamárdi!

Fotó Balaton Sound: Major Kata, Bodrkós Máté

 

Kulcsszavak: , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications