728 X 90

Sárgabarack – kitűnő méregtelenítő és nagyon finom.

By Frizura & Szépség

163304 sárgabarack

A sárgabarack őshazája: Kína, latin nevében az „armenica” arra utal, hogy a Selyemúton, Örményország közvetítésével, jutott el Európába a Földközi-tenger térségéig, majd római vagy török közvetítéssel a hódoltság idején hazánkba. Melegkedvelő, tőlünk északabbra nemigen él meg. A különböző fajták június végétől augusztus elejéig két-három hétig teremnek, hamar leérnek. A fajták közül a nagyobbak inkább nyers fogyasztásra és lekvárnak, a kisebbek befőttnek, gombócnak valók.

Miért is fogyasszunk belőle sokat?

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85 százalék, szénhidráttartalma 8,5 százalék körüli, kevés, 1 százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. Száz gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas.

Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és fólsav-forrás. Értékes sok sárga, béta-karotinja miatt is. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás-édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését.

Nyári recept ötlet – sárgabarackos prósza.

Nagyon egyszerűen elkészíthető, gyors és nagyon finom. Nyáron különösen aktuális, mert nagyon sok gyümölccsel készíthető.

A hozzávalók:

sárgabarack, ízlés szerinti mennyiségben,

4 egész tojás,

2 doboz joghurt vagy tejföl,

4 joghurtos pohár liszt,

1 joghurtos pohár cukor,

2 joghurtos vaj vagy margarin megolvasztva,

1 csomag sütőpor és

2-3 vaníliás cukor (2 bele és egy a tetejére).

Extraként lapra szelt mandula. A sütőt előmelegítjük 220 és majd 180 fokon sütjük.

A sárgabarackot nagyobb darabokra kockázzuk és megszórjuk vaníliás cukorral és kicsit állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Jó, ha sok gyümölcs van benne, de ha túl sokat teszünk bele, akkor kicsit folyós lesz a tészta. Közben elkészítjük a masszát a hozzávalókból. Ezt sütőtálba öntjük és beledobáljuk a cukrozott sárgabarackot, majd megszórjuk lapra szelt mandulával. 30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: www.kepguru.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble