Teaízesítés mesterfokon
A téli borongós, hűvös időben jól esik egy bögre meleg ital mellett beszélgetni, vagy belefeledkezni egy jó könyvbe. Ha izgalmas, fűszeres vagy gyümölcsös italra vágyunk, keverjünk a teánkhoz gyógynövényeket, fűszereket, terméseket, virágszirmokat! A legizgalmasabb keverékek elkészítésének titkait Olekszik Dorottya tea sommelier, a Tea Akadémia szakértője árulta el.
Szürke égbolt, ködszitálás, mínuszok: húzódjunk be a zord időjárás elől, és kínáljuk meg családunkat, barátainkat vagy éppen saját magunkat egy gőzölgő csésze finom teával vagy meleg itallal.
Évezredes hagyomány
Tradicionálisan több ezer éve ízesítik a teát a legkülönfélébb módokon. Japánban például a magasabb tápérték miatt rizst is tettek az italba, In diában pedig tejjel és fűszerekkel tették teljessé azt.
Bogyók, gyümölcsök, fűszerek
Alapteánkat – legyen szó például zöld vagy fekete teáról -, szárított virágokkal vagy termésekkel (bogyók, gyümölcsök, szirmok) tehetjük ízesebbé, változatosabbá. Alapszabályként azt tartsuk szem előtt, hogy a teánk akkor lesz finom, ha az ízek harmóniájára törekszünk. A hasonló színű termések és virágok – például a piros csipkebogyó és hibiszkusz – harmonikusan illeszkednek egymáshoz ízben is.
Forrás és fotó2 : Fuzetea
Fotó1: Kepguru
Vélemény, hozzászólás?