728 X 90

Wellness

By Frizura & Szépség

Mit is takar a wellness?

A wellness valójában már az emberiség megjelenése óta létezik. Egészen az ókorig nyúlnak vissza azok az irányzatok, amelyek a jó közérzet és kondíció megteremtésére törekszenek.
A wellness kifejezése 1950-ben született meg. Dr. Halbert L. Dunn alkotta meg a wellbeing (Jó közérzet) és a fitness (jó kondíció) szavakból. Az Egyesült Államokból indult útjára a ’80-as években a fitness-szel egyidejűleg. A szó jelentése: ”Érezd jól magad!”
A wellness lényege egy magasabb életminőség elérése, betegségek megelőzése, a fizikális és a szellemi fittség javítása.
A wellness egy olyan életformát takar, amely testileg, lelkileg mentálisan és szociálisan kiegyensúlyozott. Ez egy holisztikus szemlélet, ahol a szellemi, lelki és a társadalmi harmónia megteremtése elengedhetetlen a testi fittség mellett.
Az alapötlet abból indult ki, hogy a mai rohanó világban az embereknek nincs ideje és módja arra, hogy egy egészséges életmódot alakítsanak ki. Napjainkat sokszor töltjük friss levegőtől elzárt helyeken, kimerítő fizikai munkát vagy stresszel teli munkát végezve, ami megnövelte a szív és érrendszeri megbetegedések számát. Ez az új irányzat aktív pihenést és regenerálódást, orvosi tanácsadást és egészséges étkezést kínál.
Célja egy olyan önként választott életmód meghonosítása, melyet az egyéni felelősségtudat és a kiegyensúlyozottság jellemez. Következménye pedig a fizikai és lelki közérzetjavulás.

A wellness elemei:

 • Egészségtudatosság: a saját egészségemért csak én vagyok a felelős. Ezt karban kell tartanom és meg kell őriznem.
 • Rendszeres testmozgás: fizikális jóllét és fittség
 • Egészséges táplálkozás: ételek és italok megválogatása
 • Rendszeres ellazulás és stresszkezelés: fontos megelőző hatása van. Megfelelő szellemi és lelki kondíció
 • Legyek igényes magammal szemben – ápoljam magam: ez magabiztosságot ad és a jó megjelenés feltétele.
 • Környezetbarát szemlélettel éljem a mindennapjaimat
 • Káros szenvedélyek: élvezeti cikkek, függőséget okozó szerek kerülése, óvatosság gyógyszerek szedésében.

A testi-lelki-szellemi jólét és az alapelemek elválaszthatatlan összefüggésben vannak egymással. Ezért a lelki feltöltődés és a társadalmi kapcsolatok is idetartoznak

 

Wellness kezelések és programok:
A Wellness személyre szabott egészségmegőrző programok összessége, illetve bizonyos esetben gyógymódok, gyógykezelések együttes alkalmazása. A Wellness szolgáltatásokat két csoportra lehet elkülöníteni. Lehet passzív (masszázs, szauna, arckezelések) és aktív ( hobbi sportok, torna, úszás, aquafitness) tevékenység. Beépülhet a hétköznapokba is, de leggyakrabban egy-egy szállodai kúra (4-5 nap vagy egy hét) alkalmával vesszük igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

 

Sportolási ötletek:

 • Aerob edzés: az aerob edzés elősegíti szervezetünk állóképességének növelését. Az általános erőnlét karbantartása, a testi-lelki egyensúly elengedhetetlen feltétele. Rendszeres edzéssel leküzdhetők a civilizációs ártalmak és a stressz okozta betegségek. A tréninget ajánlott hetente minimum 3 alkalommal végezni. Alkalmanként 30-60 perc már tapasztalható javulást eredményezhet. Az aerob sportok közé tartozik az aerobik (például alakformáló és zsírégető órák), gyaloglás, kocogás, országúti kerékpározás, úszás, és az egyéb, nem versenyszerűen űzött tevékenységek. Lényege, hogy a testmozgás közben a szervezet oxigénigényét a légzési és keringési rendszer biztosítani tudja, úgy, hogy nem keletkezik légszomj. A mozgás közben nem történik tejsavszaporodás, így nem alakul ki izomláz.
 • Pilates: a Pilates torna testi – lelki feltöltődést biztosít számunka a mindennapi rohanásban. Egy egész testet átmozgató edzésmódszer. Alapszinten célja, hogy a testtartásért felelős hasi és háti mélyizmok megerősödjenek, a gerinc mozgékonyabb legyen. Javítja a testtartást és fejleszti a testtudatot. A relaxálásban is segít, mivel a gyakorlatok helyes és precíz végrehajtásához nagyfokú koncentráció szükséges, amely csak akkor lehetséges, ha figyelmünket teljesen a végzett feladatra irányítjuk. Ezáltal nem tudunk a napi problémáinkra gondolni, amely segít a kikapcsolódásban. Segít megelőzni a sérüléseket és más sportokban is nagyobb teljesítményre leszünk képesek. A gyakorlatoknak alakformáló hatása is van, azaz egyéntől függően heti 2-3 edzéssel egy 6-8 hónap alatt teljesen át is formálhatjuk a testünket korábbi önmagunkhoz képest.

 

Testápolási ötletek:

 • Masszázs: hatására fokozódik a vérkeringés, változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, a légzés, beindul a vizelet-kiválasztás, kidugul az orr, beindul a szervezet méregtelenítése. Jó hatását az idegrendszerre is kifejti.
 • Relaxáló masszázs: ellazítja, pihenteti a testet.
 • Frissítő masszázsnál: erősebb fogásokkal érjük el az élénkítő hatást.
 • Tengeri sós masszázs: a tengeri só szépségre és egészségre gyakorolt pozitív hatását milliók használják évszázadok óta. A só jó a pattanásos bőr, az ekcéma és a pikkelysömör kezelésére.
 • Mézes masszázs: a méz jótékony hatását nem csak belsőleg alkalmazhatjuk, hanem külsőleg is. Erősíti az immunrendszert, salaktalanító hatású. Rugalmassá, feszessé teszi a bőrt, tisztít és méregtelenít. Kimerültségre, migrénre és depresszióra is jó hatással van.

 • Gyógymasszázs: terápiás masszázs, melynek célja a mozgékonyság és vitalitás megőrzése, visszanyerése, betegségek gyógyítása, megelőzése. Általában orvosi utasításra történik, előzetes állapotfelmérést követően. Javítja a keringést, az izmokat ellazítja, segít a tartási zavarral küszködőknek, a betegségek és balesetek utáni felépülésben is fontos szerepet játszik.
 • Cellulitis masszázs: a szervezetből a káros méreganyagok eltávolítására szolgáló masszázs, amely a vér és nyirokkeringést aktivizálja.
 • Dörzsmasszázs: növényi alapanyagból készült kefével, vagy kesztyűvel végzett masszázs. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, felfrissíti a bőrt, selymes és fiatalos lesz. Serkenti a vérkeringést, az anyagcserét.
 • Algapakolás: magas ásványi anyag tartalmú algakészítmények testen való alkalmazása. Segíti a bőr regenerálódását, ásványianyag-tartalmú, az anyagcsere megfelelő működését. Némely algafélének antibakteriális hatása is van.
 • Bőrradír: apró szemcséket tartalmazó krém, mely alkalmazható arcon és az egész testfelületen is. Célja az elhalt hámsejtek eltávolítása.
 • Bioszauna: a szaunában a hőmérséklet 40-60 °C, a levegő páratartalma 20-40%. Különböző kiegészítő terápiákkal együtt alkalmazzák, mint színterápia, illóolajok. Felüdíti a testet, ellazít, vagy élénkít.
 • Finn szauna: méregtelenítő hatású szauna melynek hőmérséklete 80-110°C között van, a páratartalma alacsony. A verejtékezés hatására méreganyag távozik a szervezetből. Szaunázás előtt zuhanyozzunk le, majd többször 5-20 percig tartózkodjunk benn. A szünetekben lehetőleg zuhanyozzunk le, de nem kötelező. A szaunázás után jó hatású a hideg vizes medence. Szaunázás után fontos a pihenés! Szívbetegeknek nem ajánlott.
 • Fitóterápia: gyógynövények és a belőlük készült termékek, krémek, főzetek, olajok alkalmazása különböző megbetegedések kezelésére. A gyógyszerekkel ellentétben természetes hatóanyaguk jóval kevesebb mellékhatást eredményez.
 • Gyógynövény-kivonatos fürdő: kiváló relaxációs hatása van, a vérkeringést élénkíti, nyugtatja az idegrendszert, egyes fajtái légúti megbetegedések tüneteit is enyhíti.

 

Fotó: www.kepguru.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble