728 X 90

Zökkenőmentes iskolakezdés és vitaminraktár-feltöltés

By Frizura & Szépség

Beköszöntött a szeptember és egyben kezdetét vette az új iskolai tanév. Ilyenkor vesszük csak észre, hogy milyen gyorsan elrepült a nyár! Ebben az időszakban rengeteg teendő kerül előtérbe, és legtöbb családnál komoly pánik alakul ki. Az egészséges életmód a lázas előkészületek miatt legtöbb helyen háttérbe szorul és a figyelem a tanszerek gyors beszerzésére és az alapkövetelmények megteremtésére irányul. Ahhoz, hogy mindezt elkerüljük, érdemes az alábbi tanácsokat megszívlelni.

Új tanév, új célok!

Olyan célokat tűzzünk ki, amelyeket képesek leszünk megvalósítani. Alaposan gondoljuk át, hogy mik a gyengéink és mik az erősségeink. A teljesítmény javítására vonatkozó célok mellett lehetnek magatartásra és az egészséges életmódra vonatkozó fogadkozások is. Pihenés, relaxálás, egészségmegőrzés. Ahhoz, hogy jól tudjunk teljesíteni, fontos hétvégén pihenők, séták és kirándulások beiktatása. De ugyanilyen fontos a rendszeres helyes táplálkozás és a vitalitás megőrzése. Az évszakváltás az immunrendszerünkre ugyanúgy kihat, mint a hangulatunkra. Éppen ezért az új tanév kezdetével gondolni kell az immunerősítésre és a szükséges vitaminok beszedésére is, mivel mindezek javítják a jó közérzetet és a koncentrálóképességet is.

Fő a vitamin!

Az iskolakezdéshez nemcsak tanszerekkel, tankönyvekkel és jó tanácsokkal kell ellátni a gyereket, hanem megfelelő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal is. Így a nyári lazítás után könnyebben tudnak majd koncentrálni a tananyagra. Éppen ezért itt az ideje a vitaminokból való alapos feltankolásra és az immunrendszer megerősítésére a hűvösebb és esősebb őszi időkre. A vitális anyagok azonban nemcsak a védekezőrendszert javítják. Az ételekben lévő valamennyi vitamin létfontosságú a testnek. Ezek tartják lendületben ugyanis az anyagcserét. A vitaminok nem szállítanak energiát, mivel a feladatuk pontosan az, hogy értékesítsék a tápanyagokat, például a fehérjéket, a szénhidrátokat és az ásványi anyagokat, illetve energiává alakítsák át őket. A vitaminok segítenek a sejtek, a vértestek, a csontok és a fogak felépítésében is. Minden egyes vitaminnak megvan a maga feladata a szervezetben. Ezeket a vitaminokat már nem lehet pusztán csak az étkezéssel a szervezetbe juttatni, hanem pótolni kell az egészséges fejlődést biztosító szerekkel.

Az A-vitamin (zöldségekben, gyümölcsökben, tejben) többek között a látást javítja és hozzájárul a szép bőr, haj, köröm újraképződéséhez. A kalciumbevitelre (főleg tejtermékekben) nagy szükség van a csontok megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Naponta nemtől és kortól függően 800–1300 milligramm kalcium bevitelét javasolják a szakemberek. A D-vitamin (csukamájolajban, tejben) a kalcium-anyagcserét szabályozza és hozzájárul az egészséges csontképződéshez. Szervezetünk csonttömegének fejlődése ugyanis gyermekkorban és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele. Az E-vitamin (leveles zöldségekben, gabonafélékben) a „rossz” koleszterin, valamint a szabad gyökök keletkezését gátolja a vérben. A C-vitamin (citrusfélékben, brokkoliban) a test saját védekezőrendszerét hozza lendületbe, melynek segítségével legyőzzük a fertőzéseket. A B1-vitamin (húsokban, zöldségekben, hüvelyesekben) a szívet erősíti. A B2-vitamin (tej és teljes kiőrlésű készítményekben) a bőrt és a hajat erősíti, illetve a gondolkodókészséget frissíti. A folsav (friss zöld színű zöldségekben) a vértestek képzéséből veszi ki a részét. A vas (májban, tojássárgájában, tökmagban, szezámmagban, lenmagban, hüvelyesekben) elősegíti a gyermekek szellemi képességének fejlődését, emellett pedig nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzéséhez. Mivel a vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, így az oxigén szállításában is részt vesz.

Kovács M. Dóra

Az Internetpatika webáruházban számos vitamin és étrend-kiegészítő közül válogathatunk. A képre kattintva megnézhetitek a kínálatot.

 

Fotó és forrás: www.internetpatika.hu

 

promóció


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség