728 X 90

Bánjunk megfontoltan a receptmentes gyógyszerekkel!

By Frizura & Szépség

Az öngyógyítás napjainkban már egyre jobban elterjedt. Egy kis köhögés vagy fejfájás miatt legtöbb ember nem fordul orvoshoz, mivel már igen sok gyógyszer kapható receptmentesen a patikákban vagy akár az interneten is.

Ahhoz azonban, hogy helyesen tudjunk bánni a különféle szerekkel, ismerni kell a köztük lévő különbséget. Alapvetően a törvény szerint a készítmények csak akkor gyógyszerek, ha terapeutikusan (kezeléshez kapcsolódóan) vagy diagnosztikusan (egy-egy betegség felismerésében) alkalmazzák. Az étrend-kiegészítők tehát – jóllehet többnyire ugyanúgy néznek ki, mint a gyógyszerek – rendszerint mégsem tartoznak közéjük. A gyártónak nem kell tanulmányokkal bizonyítani az egészségre gyakorolt hatásukat. Más a helyzet a növényi alapú gyógyszereknél. Itt minden esetben figyelembe kell venni a szerek mellék- és kölcsönhatásait (például más szerekkel) is. A szedésüket meg kell beszélni az orvossal vagy a patikussal. A patikaköteles gyógyszereket – lehetnek akár növényiek is – nem feltétlenül orvosnak kell felírni. A patikusnak azonban el kell látni velük kapcsolatban tanácsokkal a vevőket. A patikaköteles gyógyszerekkel ellentétben a receptköteles készítmények orvosi recept nélkül nem kaphatók. Közéjük tartoznak például az antibiotikumok, a vérnyomáscsökkentő szerek, az inzulin stb. Ezeknek a gyógyszereknek felírási feltétele szakorvosi vizsgálat és diagnózis.

A gyógyszerek hatását az élelmiszerek is befolyásolják. Például az antibiotikummal történő kezelés esetén le kell mondani a tejről és a tejtermékekről (a túróról, a sajtról, a joghurtról), máskülönben a gyógyító hatása veszélybe kerül. Más a helyzet a magas vérnyomás, az allergiák elleni gyógyszerek vagy altatók esetében. A tejtermékek a legcsekélyebb mértékben sem befolyásolják ezek hatását. Viszont a grépfútlé élvezete fokozza ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Két órával a vaskészítmények bevétele után le kell mondani a rebarbara, a spenót, a fekete tea, a kávé és a gabonafélék fogyasztásáról. Ezen élelmiszerek hatóanyagai ugyanis gátolják a vasfelvételt a bélben.

A C-vitamin-tartalmú élelmiszerek viszont serkentik a felvételét. Különösen az idegi problémákkal küszködő embereknek nem szabad a saját szakállukra gyógyszereket bevenni. Amikor a vesék a vért már nem tudják kellőképpen tisztítani, a testben felgyülemlenek a hatóanyagok, melyek a legrosszabb esetben gyógyszermérgezéshez vezetnek. Ezért a gyógyszerek bevétele előtt feltétlenül konzultálni kell a szakorvossal, hogy milyen készítmények szedhetők. Folyamatosan ügyelni kell a táplálkozásra és a gyógyszerek kölcsönhatásaira is. További veszélyt jelentenek azok a gyógyszerek, melyek használati ideje lejárt. Ezeket le kell adnunk a patikákban!

A tünetek helyes kezelése

Az őszi megfázásos tünetek csökkentésére a gyógyszerész is javasolhat vény nélkül kapható gyógyszereket, de azért legjobb kikérni a háziorvos véleményét, különösen akkor, ha a tünetek nem javulnak és valamilyen más betegségre is gyógyszert szedünk.

Íme, néhány tipp

🙂 A köptetők megtisztítják a légutakat a váladéktól.

🙂 A fájdalomcsillapítók csillapítják a fájdalmat és a lázat.

🙂 A gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint a torokpermetek és a szopogatós tabletták, segítik a könnyebb nyelést.

🙂 Az orrspray-k segítenek a könnyebb légvételben.

🙂 Az antihisztaminok segítenek az eldugult, viszkető orron és a tüsszögésen.

Kovács M. Dóra

Fotók és forrás: Internetpatika

 

 

Kulcsszavak: , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications