728 X 90

Cipellő – A nőiesség fontos tartozéka

By Frizura & Szépség

„Nem tudom, ki találta fel a magas sarkút, de a nők nagyon sokkal tartoznak neki”

Marilyn Monroe

A cipő egyik legfontosabb kiegészítője a ruhatárunknak. A története az őskorba nyúlik vissza, amikor az emberek egy-egy állatokról lenyúzott bőrdarabot néhány bőrszíjjal a talpukra erősítettek, hogy megvédjék a lábukat az időjárás viszontagságaitól és az egyenetlen talajtól. Másrészt a munkavégzést és a járást is segítette. Más néptörzsek növényi rostokból, indákból fontak szandált, ami különösen Egyiptomban vált kedveltté. A bennszülöttek a trópusokon a mai napig is pálmalevélből készített sarut viselnek.

A cipőkészítés fejlődése a 18–19 században vette kezdetét, amikor már volt varrógép és így lehetővé vált a tömeggyártás. A kialakítást kezdetben a célszerűség határozta meg, de később már a divat is befolyásolta a cipők formáját, esztétikai kialakítását. Ma már évszakonként változik a cipődivat. Külön tavaszi, nyári, őszi és téli lábbelik között válogathatunk kedvünkre, természetesen a pénztárcánkhoz mérten. Fontos azonban, hogy ne csak arra ügyeljünk, hogy a legdivatosabb legyen, hanem arra is, hogy időtálló, jó minőségű és kényelmes darabot válasszunk.

Tippek a cipővásárláshoz

Legyünk tisztában a lábunk boltozatával!

Ezt könnyen megállapíthatjuk, ha vizes talppal rálépünk egy papírra. Ha majdnem teljes szélességében látjuk a lábnyomunkat, akkor sajnos lúdtalpasak vagyunk, lapos lábboltozattal. A másik véglet a magas boltozat, amikor a lábnyomunk középső része hiányzik a papírról. A normál boltozat értelemszerűen a kettő között van, a lábnyomunknak körülbelül csak a fele látszódik.

Ne mindig a divatot kövessük!

Ha egy cipő nem áll jól, soha ne vegyük meg! Addig keressünk, amíg nem találunk előnyös darabot! Fontos, hogy akinek rövid lába van, soha ne vegyen bokapántos cipőt vagy bokacsizmát, ugyanis ezek optikailag rövidítik a lábat.

Ha nem tudunk benne járni, ne vegyük meg!

Hiába gyönyörű egy cipő, de ha kényelmetlen és nem tudunk benne rendesen járni, felejtsük el! Mindig egy kínszenvedés lesz különben, ha felvesszük.

Mindig csak a pénztárcánkhoz mérten költekezzünk!

Soha ne vásároljunk elhamarkodottan, csak azért mert jó árban van, vagy éppen le van értékelve! Csak olyat vegyünk meg, amire valóban szükségünk van, és például nem egy 5. lesz a fekete szandálok között!

Több méretet is próbáljunk fel!

Legtöbben mindig csak egy méretet vesznek meg, pedig a különböző márkáknál a méret is könnyen változhat. Inkább válasszunk egy fél számmal nagyobbat, mint kisebbet, és legfeljebb belerakhatunk még egy talpbetétet is! Így még kényelmesebb lesz a viselete.

Ha mód van rá, mindig a nap végén vásároljunk!

Ahhoz, hogy a valódi méretben vehessünk lábbelit, a nap második felében érdemes vásárolni, ugyanis ilyenkor sokkal jobban érezzük, hogy melyik cipő az, ami valóban kényelmes. Különösen azoknak javasolt, akiknek a nap végére egy kicsit beduzzad a lábuk.

Csinosan öltözzünk fel!

 A magas sarkú cipő a nőiesség fontos tartozéka. Ha testszínűt választunk, az optikailag meghosszabbítja a lábunkat.  De ezt csak akkor vegyük meg, ha már egy fekete is van a készletünkben! Ha alkalmi cipő keresésére indulunk, lehetőleg szoknyát vagy egy csinos ruhát viseljünk, így sokkal könnyebb lesz a választás!

Magasságnövelő platformcipők

Aki magasabbnak szeretne látszani, de a magas sarkú cipőket még sem tudja viselni, ideális választás a wedge- vagy platformfazon. Azért is előnyös, mert a  telitalp nagyobb területen éri a talajt, így egyenletesen oszlik el a testsúly, és ezáltal több támaszt kap a láb.

Kovács M. Dóra

Fotók:  1, Navona Fashion  2, Deichmann  3, Frizura & Szépség

Cikkajánló:

Fedezzük fel a klasszikus kék szín csodálatos világát!

Bemutatjuk 2020 legütősebb szépségtrendjeit

 

 

Kulcsszavak: , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications