728 X 90

Érzékenybőr kisokos

By Frizura & Szépség

Érzékenybőr-kisokos

Korábbi játékaink alkalmával arról is kérdeztünk benneteket, hogy milyen témákról olvasnátok szívesen a magazinban. Az érzékeny bőr többször is felmerült, így most fogadjátok szeretettel az érzékeny bőr ápolásáról készült anyagunkat, amelyben Juhász Bianka, a Nu Skin szakértője volt a segítségünkre.

A bőr

Testünk legnagyobb szerve a bőr. Egy átlagos felnőtt ember bőrének felülete 1,5–1,9 m2, tömege a bőralja zsírszövetével együtt akár 10–12 kg is lehet. Vastagsága testtájanként változó, a szemkörnyéki területen a legvékonyabb, míg talpunkon természetes módon jóval vastagabb, mint a test egyéb területén. A szövetek lefutásának és minőségének, valamint a hidratáltságnak köszönhetően rugalmas, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tudjon alkalmazkodni mozgásunkhoz és alkatunkhoz. Természetesen ezek a tulajdonságok kortól, nemtől és egyéni adottságoktól függenek, melyeket figyelembe kell venni a bőrápolás során.

A bőr funkciói

Bőrünk nem csak elhatárolja szervezetünket a külvilágtól, de elsődleges védelmi vonalaként is funkcionál, valamint számos élettani folyamatban is részt vesz, éppen ezért fontos, hogy kellő gondot fordítsunk ápolására. Védelmet biztosít a mechanikai és a vegyi hatásokkal, az UV-sugarakkal és a kórokozókkal szemben, valamint részt vesz a kiválasztásban, a hőszabályozásban és az érzékelésben. Ezek a folyamatok azonban csak egészséges bőrben tudnak megfelelő módon végbemenni.

Bőrfelszíni hidrofil lipid

A normál bőr víztartalma 64% körül mozog, éppen ezért az egészséges bőr alapvető feltétele a hidratáltság. Felszínén egy speciális emulzió, az úgynevezett bőrfelszíni hidrofil lipid található, melynek vizes fázisát a verejték, míg zsíros fázisát a faggyú adja, összetétele pedig egyénenként, testtájanként és életkor szerint változik. Ez a köpeny hidrofób, azaz víztaszító tulajdonságú, így egyrészt védi a bőrt a nedves anyagok feláztató hatásától, másrészt meggátolja a bőr víztartalmának elpárolgását, valamint 4–6 közötti savas pH-értékének köszönhetően fontos szerepet játszik a kórokozók elleni védelemben. Ezenfelül a vízmegkötő faktorok játszanak még fontos szerepet a hámréteg fő alkotóelemének, a keratinnak a hidratációjában. Bár a bőrfelszíni hidrofil lipid egyensúlyát számos tényező befolyásolhatja, látható, hogy elengedhetetlen a faggyú- és verejtékmirigyek megfelelő működése, valamint az, hogy az elszarusodási folyamat zavartalanul végbemehessen.

A bőrtípus

A faggyútermelés, a víztartalom, valamint egyéb jellemzők alapján bőrünket különböző típusokba tudjuk sorolni. Ez alapján megkülönböztetünk normál, zsírhiányos, zsíros, mélyrétegi vízhiányos és hiperhidratált bőrt. A bőrtípusok kialakulását külső és belső tényezők egyaránt befolyásolják. Számos dolgon mi magunk is tudunk alakítani vagy javítani, azonban vannak öröklött tulajdonságok, amelyeket nem vagy csak nagyon nehezen tudunk megváltoztatni. Célszerű időt szánni bőrünk elemzésére és odafigyelni a változásokra, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy bőrünk egészségünk tükre. Normál bőrtípus általában csak akkor jöhet létre, ha szervezetünk egészséges, változatosan táplálkozunk, mozgunk, kellő időt töltünk a friss levegőn és gondoskodunk a helyes bőrápolásról. A normál bőr tompa fényű, pórusai zártak, komedók (mitesszerek) legfeljebb az orr hajlataiban találhatóak, festékezettsége egyenletes, megfelelő hidratáltságának, keringésének, valamint zsírtartalmának köszönhetően rugalmas, üde színű és bársonyos tapintású.

Az érzékeny bőr megjelenése

A normál bőrtípus kivételével a gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr valamennyi típus kísérője lehet. Miután beazonosítottuk az alaptípusunkat, hogyan tudjuk megállapítani, hogy érzékeny-e a bőrünk? Az érzékeny bőr sokszor feszül, viszket, jellemző az égető vagy szúró érzés, a duzzanat, a hámlás és az ebből fakadó érdesség. Jellegzetes tünete az eritéma, azaz a mechanikai, fény-, hő- vagy vegyi hatásokra bőrpírral reagál. Enyhébb érzékenység esetén a bőrpír, azaz a hajszálér-artériákban jelentkező vérbőség korlátozott ideig tart és nem túl nagy a kiterjedése. Minél súlyosabb az érzékenység, annál gyakrabban jelentkezik és hosszabb ideig tart az eritéma. Minél inkább elhanyagoljuk ezeket a tüneteket, azok annál súlyosabbá válhatnak, és adott esetben akár rozacea is kialakulhat, amelynek kezelése szakorvos feladata.

Ahogy az élet más területein, itt is a megelőzés a legcélravezetőbb. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket, fontos megfigyelnünk, hogy minek a hatására alakulnak ki. Az érzékenységnek külső és belső okai egyaránt lehetnek, és ezek akár együttesen is felléphetnek.

Belső okok

Egyik belső ok az életkor, mely a bőr szerkezetére van hatással. A kisbabák bőre, védelmi rendszerük fejletlensége miatt még jóval érzékenyebb a környezeti hatásokra, mint a felnőtteké, így az ő bőrük ápolásához gyengéd összetevőket tartalmazó kozmetikumokat célszerű használni. A Nu Skin a gyermekek bőrének tisztításához az Epoch® Baby Hibiscus Hair and Body Wash sampont és tusfürdőt ajánlja, mely gyengéd tenzideket és hibiszkuszvirág-kivonatot tartalmaz. Utóbbit a dél-ázsiai és közép-amerikai ősi kultúrákban hidratálásra, valamint a fejbőr tisztítására és karbantartására alkalmaztak. Serdülőkorban az erőteljes hormonális változások miatt jellemző a faggyú- és verejtékmirigyek fokozott működése, melyek az elégtelen tisztálkodással és a nem megfelelő kozmetikumok használatával párosulva szintén érzékenységre jellemző tüneteket eredményezhetnek. Ahogy idősödünk, a hidratáltság és egy idő után a faggyútermelés is csökkenhet, ami miatt a bőr szárazzá és gyulladásra hajlamossá válik. Ebben az esetben nagyon fontos a víz és a lipidek pótlása. Hölgyeknél a terhesség, a menstruációs ciklus és a menopauza által kiváltott hormonális változás is okozhat bőrérzékenységet.

Belső okként említhető még a fel nem ismert allergia vagy intolerancia, melyet okozhat élelmiszer, gyógyszer, kozmetikum, tisztítószer stb. Az allergia kifejlődéséhez örökletes hajlam szükséges, emiatt lehetséges az, hogy valakinél adott anyag kivált válaszreakciót, míg másnál semmilyen kellemetlen mellékhatást nem okoz. Az allergia egy immunjelenség, a szervezet kórosan fokozott reakciója egy anyaggal, azaz az allergénnel szemben. Allergiás reakció akkor jön létre, amikor az allergén találkozik a szervezet által termelt antitesttel, azaz ellenanyaggal. Ebből kifolyólag első alkalommal, amikor még nem termelődik antitest, nem jön létre reakció. Szenzibilizációnak hívjuk azt a folyamatot, amikor a szervezet felkészül az antitesttermelésre. A szenzibilizációs idő akár hetekig, sőt évekig is eltarthat. Ezért lehetséges az, hogy valaki csak évek múlva produkál allergiás reakciót olyan anyagokra, amiket már akár évtizedek óta használ vagy fogyaszt. Léteznek úgynevezett erős allergének, amelyek több embert betegítenek meg és gyenge allergének, amelyek kevesebbet. Látható, hogy az erős/gyenge elnevezés nem az okozott allergiás reakció intenzitására vonatkozik, mivel az egyénfüggő. Kozmetikumokban főleg illatanyagok, festékek, de akár detergensek, oldószerek, vagy hatóanyagok, mint a propolisz vagy a növényi illóolajok is okozhatnak allergiát. Utóbbi két anyagból látszik, hogy a közhiedelemmel ellentétben a természetes anyagoknak is lehetnek kellemetlen mellékhatásaik. Ebből kifolyólag a „bőrgyógyászatilag tesztelt” és a „hipoallergén” kifejezések sem jelentenek garanciát arra, hogy mindenki számára biztonságosak és allergénmentesek.

Külső okok

Külső okként említhetjük a túlzásba vitt tisztálkodást. Ez azért ártalmas, mert a mosakodás során használt szappanok vagy detergensek megbonthatják a bőrfelszíni hidrofil lipid kényes egyensúlyát és ezáltal csökken a bőr védekezőképessége a külső hatásokkal szemben. Hasonló hatása van a tisztítószereknek is, ezért mindig óvjuk kezünk bőrét takarítás közben, valamint gondoskodjunk az utóápolásról.

Fontos, hogy jól azonosítsuk be bőrtípusunkat, mivel ez alapján tudjuk megválasztani a bőrtípusunkhoz passzoló kozmetikumokat. A nem megfelelő készítmények hosszú távú használata kiszáríthatja bőrünket, eltolhatja a kényes pH-egyensúlyt, de akár eltömítheti pórusainkat, ami pattanások kialakulásához vezethet. Az ageLOC Me bőrápolási rendszer segítségével könnyedén személyre szabhatjuk bőrápolási rutinunkat. A Nu Skin által kifejlesztett bőrkiértékelő eszköz egy speciális algoritmus segítségével közel 2000 kombináció közül választja ki a bőrünk igényeihez leginkább illeszkedő szérumokat, nappali és éjszakai krémeket.

A környezeti hatások is érzékenyíthetik bőrünket. Gondoljunk például a hideg, szeles, nyirkos időre, amikor bőrünk kipirul, kiszárad, súlyosabb esetben akár fájdalmasan berepedezhet és kisebesedhet. Melegebb időben az UV-sugarak okozhatnak problémát, védelem hiányában bőrünk egy idő után leég, hosszabb távon pedig kockáztatjuk a bőrrák kialakulását is. Fokozott verejtékezés esetén, ha nem gondoskodunk a szellőzésről, a nedves bőr kitűnő táptalaj a mikrobák számára, amelyek bőrirritációt és akár pattanásokat is okozhatnak. Gondolnunk kell a légkondicionálóra és a központi fűtésre is, hiszen ezek is előidézhetik a bőr kiszáradását.

Fontos megemlíteni azokat az irritatív anyagokat, melyek bőrizgató hatása koncentrációfüggő. Ha a koncentráció egy bizonyos értéket meghalad, az emberek nagy részénél irritatív reakció lép fel. Az irritatív bőrgyulladás tünetei hasonlítanak az allergiához, azonban a kiváltó hatás megszűnése után fokozatosan csökkenek. A tünet eredetét általában allergiavizsgálattal lehet eldönteni. Az Európai Unió törekszik arra, hogy a kozmetikumokat minél biztonságosabbá tegye, így ennek érdekében folyamatosan vizsgálja az alapanyagokat, szükség esetén módosítja a megengedett maximális koncentrációt, vagy adott esetben betiltja a kérdéses összetevő kozmetikumban való felhasználását. A gyártók/forgalmazók ezen felül kötelesek termékeiket az úgynevezett CPNP- (Cosmetic Products Notification Portal) portálon bejelenteni és átadni a keretreceptúrát, így a hatóság ellenőrizheti, hogy valóban a megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazza az összetevőket.

Szintén külső okokhoz soroljuk az orvosi kezeléseket, melyek okozhatnak érzékenységet, azonban a terápia befejeztével a tünetek megszűnnek.

Mire figyeljünk, ha érzékeny a bőrünk?

Az első és legfontosabb, hogy ha új kozmetikumot szeretnénk használni, hogy egy kevésbé látható helyen, például a fül mögött, teszteljük le a készítményt. Lehetőség szerint 48, de legalább 24 órát várjunk, és ha ez idő alatt nem tapasztalunk tüneteket, akkor kezdhetjük el használni a terméket.

Igyekezzünk megbízható helyről vásárolni kozmetikumot! Manapság az interneten keresztül szinte bárhonnan rendelhetünk terméket, azonban ezek nem biztos, hogy megfelelnek az előírásoknak és a minőségi követelményeknek. A készítmények a gyártás során szennyeződhetnek például nehéz fémekkel, melyek szintén előidézhetnek kellemetlen mellékhatásokat.

Ha már tudjuk, hogy mire vagyunk érzékenyek, mindig vizsgáljuk meg a termék összetételét, mielőtt elkezdenénk használni. Az Európai Unióban a címkén kötelező feltüntetni az úgynevezett INCI- (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), azaz összetevő listát, mely megmutatja, hogy a kozmetikum milyen összetevőkből készül és csökkenő sorrendben a mennyiségükről is információt nyújt (első helyen szerepel, amiben a legtöbb van, a végén, amiből a legkevesebb).

Fürdési szokásaink jelentősen befolyásolják a bőrünk állapotát, mivel a nem megfelelő módszerekkel megbonthatjuk a bőrfelszíni hidrofil lipid kényes egyensúlyát. Lehetőleg kerüljük a forró vizet, használjunk gyengéd tenzideket, valamint olyan készítményeket, amelyek nem változtatják meg jelentősen a bőr pH-értékét. Például a Liquid Body Bar krémes tusfürdő gyengéden távolítja el a szennyeződéseket, aloe vera-tartalmának köszönhetően hidratálja és kondicionálja a bőrt, miközben kiegyensúlyozott pH-értékű formulája megóvja a bőr természetes védőrétegét. Fürdés után alaposan törülközzünk meg, hogy a bőrön lévő mikrobák, főleg a gombák, ne szaporodhassanak el, viszont arra ügyeljünk, hogy ne dörzsöljük túl erősen a törülközőt a bőrön. Ha úgy érezzük, használjunk testápolót, mely segít visszaállítani a bőr pH-értékét, pótolja az esetlegesen eltávolított lipideket és hidratálja a bőrt. A Perennial intenzív hidratáló testápoló nárciszhagyma-kivonatot tartalmaz, mely javítja a bőr ellenálló képességét, valamint illatmentes, így az illatanyagokra érzékenyek is használhatják.

Mindig a bőrtípusunknak megfelelő készítményeket használjuk, ellenkező esetben csak rontunk a bőrünk állapotán. Például a LumiSpa™ bőrápolási kvíz segít eldönteni, hogy melyik arctisztítót válasszuk, bár vegyük figyelembe, hogy bőrünk igényei akár évszakonként is változhatnak, így célszerű bizonyos időközönként megismételni a kvízt. Arról se feledkezzünk meg, hogy a különböző területeken különböző a bőr szerkezete, így másfajta törődést igényel. Ezért nem célszerű például az arcon tusfürdőt, valamint testápolót használni.

A hidratálás kívülről és belülről is elengedhetetlen az érzékeny bőr számára. Igyunk naponta legalább két liter vizet és használjunk bőrtípusunknak megfelelő hidratáló krémet, mely okkluzív típusú, emolliens és humektáns hidratáló anyagokat tartalmaz a megfelelő arányban. Az okkluzív anyagok a bőrfelszínen maradva megakadályozzák a víz elpárolgását. Az emolliensek puhítják és simítják a bőrt, ilyen anyag például a sheavaj vagy az algakivonat. A humektánsok a környezetből megkötik a nedvességet és a hámrétegbe szállítják azt, ezzel hidratálva a bőr felső rétegét. Humektáns például a hialuronsav, a nátrium-PCA, a glicerin vagy a butilén-glikol. Az Epoch® Baobab Body Butter testápoló vaj makadámiadió-olaj, sheavaj és afrikai baobabgyümölcshús-kivonattartalmának, valamint könnyen felszívódó formulájának köszönhetően hosszú ideig hidratálja a bőrt, illetve javítja vízmegkötő és természetes védekezőképességét.

Ezenfelül használjunk naptejet, valamint olyan nappali arckrémet válasszunk, amely tartalmaz fényvédőt és megóvja bőrünket a káros UV-sugárzástól például a Sunright® 50 vízálló fényvédő készítmény amellett, hogy védelmet biztosít az UVA- és UVB-sugarak ellen, asztaxantinkivonatot tartalmaz, mely erőteljes antioxidáns lévén segít megóvni a bőrt az UV-sugárzással összefüggésbe hozható látható károsodással szemben. Emellett aloe vera-kivonatot, bisabololt és panthenolt is tartalmaz, melyek hidratálják és nyugtatják a bőrt.

Életvitelünk jelentősen kihat bőrünk megjelenésére, így fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, hagyjunk fel a káros szenvedélyekkel, mint például a dohányzás, valamint mozogjunk rendszeresen és tartózkodjunk elegendő időt a friss levegőn.

A lényeg

Összességében lényeges, hogy bőrünk ápolásánál is alkalmazzuk a holisztikus szemléletet, azaz egységként kell kezelni az egész szervezetünkkel együtt. Ha valamire másképp reagálunk, mint ahogy szoktunk, vagy megváltozik a bőrünk állapota, ne hanyagoljuk el és ne várjuk meg, amíg visszafordíthatatlan elváltozások alakulnak ki, igyekezzünk megkeresni az okát, szükség esetén pedig forduljunk szakemberhez. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy megkeressük azokat a jó minőségű termékeket, amik passzolnak bőrtípusunkhoz és így javíthatjuk bőrünk állapotát, akár még az öregedést is késleltethetjük. Hosszú távon bőrünk meg fogja hálálni a gondoskodást.

Forrás

Bodor Ferencné – Kozmetikus szakmai ismeretek

Dr. Hajdú Imre – Kozmetikai kézikönyv

Fotók: Nu Skin 1-3, Frizura & Szépség Wertán Botond 4

Cikkajánló: Interjú Daniel Pescio parfümőrrel: az érzékektől a szakértelemig

 

Kulcsszavak: , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség