728 X 90

Legyen öröm a fogmosás!

By Frizura & Szépség

A mindennapi szájhigiéniának nemcsak felnőtt korban, hanem már kisgyermekkorban is igen nagy jelentősége van.  Amikor a kicsiknek már vannak egymást érő fogai, úgy két éves kor után, önálló fogmosásra kell őket szoktatni őket. A helyes fogápolás egészségügyi és esztétikai szempontból is egyaránt fontos.

Minden szülőnek saját felelőssége, hogy megtanítsa és rászoktassa gyermekét a rendszeres helyes fogmosásra. A fogmosás során először mechanikusan kell eltávolítani a fogakra rárakódott lepedékeket, esetleg ételmaradékokat, majd fogkrémmel tisztítjuk a fogakat. A fogkrémben lévő értékes hatóanyagok biztos védelmet nyújtanak gyereknek és felnőttnek egyaránt. Nem mindegy azonban, hogy mit választunk a fogápolásához.  Különösen az érzékeny fogaknak extra védelemre van szükségük, amely már a tisztításkor hatásossá válik. A fogkrém a speciális tisztítórészecskék mellett a kíméletes tisztítás érdekében nagy hatékonyságú aminfluoridot is tartalmaz.  Így a fogakat védőréteg vonja be, mely elzárja a szabadon álló fognyak nyitott ingertovábbító csatornácskáit. A fluorid egyidejűleg extra védelmet nyújt az érzékeny fogaknak a fognyaki kariesz ellen is, beépül a fogzománcba és ellenállóbbá teszi.

Az érzékenyebbeknek segítenek a speciális szájöblítők is, amelyek ugyancsak aminfluorid komplexumot és pótlólagos védőpolimert is tartalmaznak. Fontos a megfelelő fogkefe kiválasztása is. A hagyományos és elektromos fogkefe egyaránt megfelel a célnak. Ha hagyományost választunk, ideálisak a puha kefék, lekerekített keresztirányú sörtével, melyek alaposan eltávolítják a lepedékeket még a fogközökből is. Ám aki ezekkel durván és összevissza, hosszában-keresztben dörgöli a fogait, megsérti a védelmet nyújtó fogínyt. Ennek következtében a fognyak még inkább szabaddá válik és esendőbbé a karieszt okozó baktériumokkal szemben. Ezért elengedhetetlen a módszeres fogmosás a fogínytől kiindulva, a fogcsúcs irányába.  Az elektromos fogkefék kényelmesebbé teszik a fogmosást és segítenek az alapos tisztításban is.  A fogkeféket és a fogkefe fejeket ideális három havonta cserélni.

Étkezés után a fogak minden oldalát meg kell tisztítani, azonban fogmosás előtt 2 órával ellenjavallt a savas ételek, italok (például narancs, frissen csavart narancslé) fogyasztása, mert azok meggyengítik a fogzománcot, és a fogmosás fizikai és vegyi tisztítása gyengítheti a fogakat.

A fogak mérete és alakja genetikailag meghatározott

Sok eltérés öröklődhet, mit például az előreálló fogak, túlfejlett állkapocs vagy éppen számfeletti fogak. A külső ártalmak, szintén előidézhetik a fogak helytelen állását. Rossz, szokások, min például ujjszopás, köröm-vagy ceruzarágás, fogcsikorgatás, nyelési rendellenességek (nyelvlökéses vagy ajakszorításos nyelés), idő előtti tejfog elvesztés, táplálkozási zavarok stb.

A fogak ápolása mellett ügyelni kell a helyes állására is, mivel a fogazati rendellenesség a legkülönbözőbb tüneteket válthatja ki. A rágóizomzat fájdalmaitól a fej-és arcfájáson, a horkoláson keresztül egészen a gerincproblémáig és a krónikus fülzörejig terjednek. A fogszabályzóval történő kezeléssel ezeket a tüneteket könnyedén kézben lehet tartani. Természetesen fontos a szakember helyes diagnózisa, aki aztán a fogszabályzót felhelyezi. A megjelenés miatt sem kell már egyébként senkinek sem aggódnia. Az új fogszabályzók szinte láthatatlanok és nem zavarnak az evésben, de még a csókban sem.

Gyerekeknek!

Szájápolási kedvcsináló tippek

🙂 Vegyünk homokórát, hogy a gyermek maga is tudja ellenőrizni a fogmosás idejét.

🙂 Kedvcsinálónak mókás fogkefével és fogkefetartóval lepjük meg őket.

🙂 Használjunk plakkfestő tablettát vagy folyadékot fogmosás után. Ez megmutatja, hogy hol maradt lepedékes a fog, így a lurkó maga is láthatja, hol van még dolga a tisztítással.

🙂 A cukros teák, üdítők és szörpök helyett szomjoltásra inkább tiszta vízzel kínáljuk a csemetéinket.

🙂 2-3 havonta cseréljük ki a fogkeféjüket.

🙂 A gyerekek kedvenc mesefigurájával díszített fogselymet vegyünk, és rendeltetésszerűen használtassuk.

🙂 Rendszeresen ellenőriztessük a fogaikat szakorvossal.

 

Fotó: Gyermek c. klipből –  Kántor Kata, Szajharmonia.hu

 

 

 

 

Kulcsszavak: , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications