728 X 90

Rakott karfiol és társai Gretas Kitchen módra

By Frizura & Szépség

Szeretem a rakott ételeket. Egyrészről finomak, másrészről nagy előnyük, hogy másnap és harmadnap is még ízletesek maradnak, így nem kell mindennap főzni. Van, hogy két tállal készítek és az egyiket nem sütöm ki azonnal, hanem csak például harmadnap, és akkor is olyan, mintha frissen készítettem volna el.

Vannak olyan ételek, amiket nem szívesen eszek meg másnap vagy később, mert csak frissen van jó ízük. Szerencsére a rakott ételekkel nem ez a helyzet, így egy rohanós héten, amikor nincs idő mindennap ebédet készíteni, nagyon ideális étel. Főleg most, az online oktatás alatt nekem sokszor nagy kihívás a mindennapi ebédkészítés 12–13 óra körülre, miközben online dolgozom is közben. Nagy kedvenc nálunk a rakott karfiol és a rakott kel is, de én még szeretem a rakott káposztát is, ami savanyú káposztával készül, ami viszont nálunk a gyereknél nem annyira jön be. Én most nektek a rakott karfiol receptjét hozam el, de ennek a sémájára készül a másik kettő is.

Rakott karfiol

Hozzávalók

Karfiol, 2–3 db közepes,

darált hús, 1 kg,

rizs vagy köles, 2 pohár 2 dl-es pohárban kimért. A köles sokkal egészségesebb, mint a rizs, így én sokat használom, de van, hogy például a gyerek nem kívánja, így akkor marad a rizs. A köles nagyon sokféleképpen használható fel, például köretnek, köleskohnak (lásd korábbi receptünk) stb.

vöröshagyma, 2 db nagyobb,

pirospaprika, ízlés szerint,

só, ízlés szerint,

bors, ízlés szerint,

vegeta, ízlés szerint,

paradicsomszósz a darálthús ízesítéséhez (kb. 1 dl).

Így készítjük el!

A hagymát felaprítom és kevés olajon megdinsztelem félig, majd ráteszem a darált húst. Közben pirospaprikával, borssal és sóval ízesítem. Van, hogy még egy kicsi paradicsomszószt is öntök bele. Nekem így jobb az ízhatása.

Közben felteszem főzni a karfiolt sós vízben. Figyelni kell, hogy ne főjön szét, de azért már puha legyen.

A rizst vagy a kölest szintén elkészítem hozzá. Egy pohár rizsnél 2 pohár víz kell a főzéshez, viszont a köles esetében 1 pohár köleshez három pohár víz kell.

Amikor mindhárom elem elkészül, akkor összeteszem őket rétegezve. Én egy kis darált húsos szafttal indítok a jénai tál alján, amelyre rájön az első rendes réteg köles vagy rizs. Ezután következik a darált hús és majd a tetejére a karfiolréteg. Végül pedig a tejföl. Ezután mehet is a sütőbe. Mivel minden kész van benne, így kb. 30–40 perc alatt kész is. Először tetővel teszem be, majd levéve a tetőt, aranybarnára sütöm a rakott karfiolt az utolsó 10 percben.

Jó étvágyat hozzá! Gretas Kitchen

Cikkajánló:

Kulcsszavak: , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble