728 X 90

Steiner Kristóf szerint színesen kell táplálkozni és szenvedélyesen kell élni

By Frizura & Szépség

Itthon és világszerte is egyre többen követnek az emberek valamilyen speciális étrendet. Van, aki allergia, intolerancia, egészségügyi okok miatt hagy ki bizonyos alapanyagokat az étrendjéből, és van, aki elvi, etikai megfontolásból kerül egyes összetevőket. Az AdeZ növényi alapú italmárka az egyik legismertebb magyar vegánt, Steiner Kristófot kérdezte a csak növényi alapú táplálkozásról, mit gondol a vegán életmódról és hogyan éli meg ezt a mindennapokban.

Nálam a növényi étrend 100%-ban az állatokról szól

Steiner Kristóf több mint tíz éve vegán. „Nálam a növényi étrend 100%-ban az állatokról szól – arról, hogy ne használjunk és használjunk ki senkit és semmit, akiért és amiért felelősséggel tartozunk.” – mesélte, majd hozzátette, milyen hatása lett étrendjének a szervezetére, amióta nem eszik állati eredetű ételeket: „Energikusabb és aktívabb lettem, és az állandó hízás-fogyás ördögi kör, amelyben éveken át megragadtam, végre véget ért. A növényi étrend segített rendbe rakni az életemet megkeserítő étkezési zavarokat is, azzal, hogy az étel, az étkezés új értelmet nyert: már nemcsak rólam, az állatok jogairól is szólt.”

Sokan azért félnek visszafogni a hús- tej- vagy tojásfogyasztásukat, mert félnek, hogy mással nem tudják pótolni az így kihagyott tápanyagokat. Kristóf hisz abban, hogy „ha hüvelyeseket, olajos magvakat, leveles zöldeket, gyökérzöldségeket, bogyós terméseket megfelelő arányban, rendszeresen és színesen fogyasztunk, ha nem eszünk mértéktelenül, nem éheztetjük magunkat, igyekszünk stresszmentesíteni magunkat, szenvedélyes életet élünk, és gondoskodunk magunkról és a világról, nincs szükség grammonként összeállított tápanyagtáblázatra.”

Semmilyen ételről nem kell lemondanunk

Abban a felelős diétázók, és a szakértők is egyetértenek, hogy bármilyen speciális étrendet választunk is, nagyon fontos konzultálnunk a megfelelő szakemberrel és közösen kialakítanunk a számunkra helyes étrendet. De ha már ismerjük testünk igényeit és dietetikusunk szerint is beviszünk minden fontos tápanyagot, akkor is felmerülhet valamilyen régről megszokott és megszeretett, hagyományos típusú étel iránti hiányérzet.  Steiner Kristóf saját tapasztalatai szerint semmilyen ételről nem kell lemondanunk, ha esetleg a szokásostól eltérő összetevőkkel kellene helyettesítenünk benne valamit. A gasztroguru úgy véli, minden helyettesíthető mindennel: akár sajtos, akár húsos, akár tojásos jellegű ételre vágyunk, az érzékszerveinknek a megszokott íz és textúra hiányzik. Így ő főzés közben milligrammra lebontott összetevők helyett az ízvilágra és állagra koncentrál.

Most, hogy közelednek az évvégi közös étkezések, érdemes a vendéglátóknak előre tisztáznia, a meghívottjaik követnek-e valamilyen diétát, illetve van-e bármilyen ételérzékenységük. Az már egyéni döntés, hogy végül többféle étellel várják a vendégeket, amely közt mindenki talál a maga számára megfelelőt, vagy a többi vendég is igazodik a diétás étrendhez az alkalomra, esetleg maga a speciális étrendet tartó személy készüljön-e a találkozóra saját ételeivel.

„Egy karnistának nem derogál növényi alapú ételeket készíteni, hiszen nem ütközik az ideológiájába, míg fordítva ez nem igaz: egy vegán számára egyszerűen nem etikus állati alapanyagokat használni. Ha a barátaimmal együtt vacsorázunk, ők ezt maximálisan megértik és tiszteletben tartják, és szeretettel kísérleteznek a kedvemért.” – osztotta meg véleményét és tapasztalatait Steiner Kristóf, aki számára kifejezetten tabunak számítanak az állati eredetű alapanyagok a saját konyhájában, még akkor is, ha másnak készítene ételt: „Ha kérnének, se főznék soha állati összetevőkből. Emiatt sok menő tévés főzős műsor felkérésére mondtam már nemet, jelezve, hogy nem készítek, főzök, sütök húst, tejterméket vagy tojást” – tette hozzá a vegán újságíró, blogger, műsorvezető.

Fotók és forrás: Adez

Cikkajánló: Sütőtökkrémleves Gretas Kitchen-módra

Kulcsszavak: , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications