728 X 90

Tudj meg többet a hiperpigmentációról!

By Frizura & Szépség

A fiatalos és egészségtől kicsattanó arcbőr csakis sima és egységes megjelenésű lehet. Hatalmas ajándék, ha valaki ilyen arcbőrrel rendelkezik. Azonban az idő minden akaratunk ellenére rányomja pecsétjét a bőrünkre – hiába állítjuk, hogy a foltok szaporodása bölcsességünk elmélyülésével egyenesen arányos.

A bőrgyógyászok lokalizált hiperpigmentációnak nevezik az arcbőrön megjelenő sötét foltokat. Számtalan tényező kiválthatja őket: a szennyezett légkör, a túlzott napsugárzás, az idő múlása, a várandósság, az akne utáni hegesedés, a hormonális egyensúly felborulása vagy a genetikai hajlam. Azonban a foltok elsődleges kiváltó oka minden esetben a rendellenes melanintermelés, ugyanis a melanin felel a bőrön megjelenő sötétebb foltokért. A melanin fontos szerepet játszik a bőrszín meghatározásában, legyen szó fehér vagy rózsaszín, olívazöld vagy sötétbarna árnyalatokról. A Nap UV-sugarai kimagaslóan erős hatást gyakorolnak a melanintermelésre. Napozás közben a bőrünk mélyére hatolva egy négylépcsős folyamaton keresztül a felszínre küldik a melanint – ezt nevezzük melanogenesisnek, vagyis melaninképződésnek.

Először az UV-sugarak, és különösképpen az UVB-sugarak behatolnak az epidermiszbe, ahol stimulálni kezdik a tirozinázt és annak mediátorjait. A tirozináz a melanintermelésért leginkább felelős enzim, amely a melanocita nevű sejtekben fordul elő. Ezt követően a melanint átveszik a keratinociták, amelyek a bőrfelszínre szállítják. A melanintartalmú sejtek „befestik” a bőr legfelső rétegét. A normál sejtmegújulás közben fokozatosan megszabadulunk tőlük.

Tehát a melaninnak köszönhetjük a nyári barnaságot. Egy pár hónapig mindannyian egészséges, egyenletesen ragyogó bőrrel büszkélkedünk. Azonban előfordul, hogy néhány melanocita nem áll le a termeléssel, és folyamatosan nagy mennyiségű melanint állít elő. A rendellenesen nagy mennyiségű melanin pedig nem egyenletesen oszlik el a bőrön, hanem sötét foltokba, elszórt hiperpigmentációkba tömörül.

A hiperpigmentáció senkit sem kímél. Bőrtípustól függően különböző formákat és méreteket ölthet.  Nőket és férfiakat, időseket és fiatalokat egyaránt megcélozhat, etnikai hovatartozástól függetlenül.

A hiperpigmentáció számtalan formáját ismerjük, beleértve a melazmát, a gyulladás utáni hiperpigmentációt (PIH) és a napfoltokat. Mindegyik formáért a melanin a felelős. Amikor az UV-sugarak a bőrbe jutnak, elindítják a melanintermelési folyamatot és a felszínre vonzzák ezeket a pigmenteket. A hiperpigmentáció ellen úgy védekezhetünk a legjobban, ha az árnyékban maradunk és bőrünknek megfelelő fényvédőt használunk.

A melazma vagy kloazma – gyakoribb nevén „terhességi maszk” – általában a nők bőrén jelentkezik, leggyakrabban a várandósságot követően. Ezek szimmetrikus foltok, amelyek körvonala egyenetlen, de határozott, és „maszkként” terülnek el az arc és a nyak napsütötte felületein. Az elszíneződés leginkább napozás közben vagy azt követően a legélénkebb, és valós problémát okoz, hogy sokáig nem múlik el – gyakran éveken át megmarad.

A melazma megjelenésének különféle okai lehetnek, beleértve a genetikai hátteret, az ultraviola sugárzást és a látható fényt, a várandósság vagy terápia alatti női hormonokat, bizonyos endokrin betegségeket (pajzsmirigy- vagy petefészek-rendellenesség stb.) és néhány gyógyszert (pl. epilepszia ellen).

Gyulladás utáni hiperpigmentáció

Röviden csak PIH; ebben az esetben a hiperpigmentáció kontúrvonala nem túl erőteljes, inkább egyenetlen, és bőrelváltozások vagy bőrirritációk következtében jelenik meg.

A PIH kiváltó oka számtalan: lehet az egy átlagos sérülés, égés, rovarcsípés, de bőrgyógyászati eljárások, pl. lézeres kezelés vagy dermabrázió után is megjelenhet. Bőrfertőzés vagy gyulladásos bőrkiütés, mint pl. akne, kontakt ekcéma vagy atópiás dermatitisz után is kialakulhat. A túlzottan agresszív kozmetikai szerek vagy a kémiai hámlasztás által előidézett intolerancia is eredményezheti a PIH megjelenését.

A PIH életkortól és bőrtípustól függetlenül férfiakat és nőket egyaránt érinthet, mindazonáltal sötétebb árnyalatú bőrön gyakrabban előfordulhat, és súlyosabb problémát jelenthet.

– Az afroamerikaiak körében a PIH a második leggyakrabban előforduló panasz, amiért bőrgyógyászhoz fordulnak.

– Az akne által előidézett PIH miatt az afroamerikaiak 65%-a, a latin-amerikaiak 53%-a, míg az ázsiaiak 47%-a fordul bőrgyógyászhoz.

Napfoltok

Tudományos nevük lentigines solares, gyakran viszont csak napfoltoknak vagy öregségi foltoknak/pigmentfoltnak nevezzük őket. Ezek a hiperpigmentációs foltok a napfény érte területeken, pl. a kézfejen, a vállon, a mellkason, az arcon és a karon fordulhatnak elő. Ahogy idősödünk, egyre nagyobbak lesznek, és a számuk is megnő.

Eredetük a környezettel függ össze (a szeplőkkel ellentétben, amelyek előfordulása genetikai), és a fiatalkorban elszenvedett napégést, illetve a túlzásba vitt napon való tartózkodást okolhatjuk miattuk.

– A kaukázusiak és az ázsiaiak 90%-át érinti.

– 50 év felett megjelenésük gyakoribb.

 A dörzsölődésnek kitett érzékeny területek:

A hiperpigmentáció azokon a területeken is előfordulhat, ahol a bőr dörzsölődésnek van kitéve; pl. gyantázásnak, különböző ruhaneműkkel való érintkezésnek stb. Mindez elszíneződéshez vezethet. Ilyen területek pl. a könyök, a térd, a hónalj és a bikinivonal. A bőr és a szövetek mechanikus súrlódása hiperpigmentációt okoz, és ezt a mindennapi folytonos rutinmozdulatok csak még súlyosabbá teszik.

Többféle kezelés létezik

A már meglévő elszíneződések csökkentésére számos bőrgyógyászati kezelés létezik a helyi lokális készítményektől kezdve a hámlasztáson keresztül egészen a fényterápiáig. A kezelések eredménye változó. Mindegyik a bőrirritáció és a foltok újbóli megjelenésének kockázatával jár.

Kligman, hidrokinon, hámlasztás, lézeres kezelés

A legtöbb esetben a bőrgyógyászati kezeléseket egy éven belül csak korlátozott ideig lehet elvégezni a kellemetlen mellékhatások csökkentése végett. Ugyanakkor ezeken a rövid periódusokon kívül a páciensek szeretnék meghosszabbítani a kezelés eredményét és bőrük egyenletességét és szeretnék elkerülni a foltok kiújulását.

Egy hatékony utókezelés kiváló megoldás lehetne az arcbőr újonnan szerzett ragyogó megjelenésének meghosszabbítására.

Ráadásul olyanok is vannak, akik nem szeretnének bőrgyógyászati kezelésekre járni a hiperpigmentáció miatt. Azonban ők is szeretnék látni a hiperpigmentáció halványulását és arcbőrük egyenletessé és ragyogóvá válását.

Fotók és forrás: Bioderma. A Bioderma Pigmentbio termékcsalád tökéletes megoldást kínál utókezelés és monoterápia céljából egyaránt.

Cikkajánló:

Őszi szépségápolásra fel!

Eljött a férfi arcápolás kora – Itt van a FOREO Luna 3 Men arctisztító készülék

Őszi bőrápolási tippek

Nyári emlék – Salento

Bőrszépítés felsőfokon: Fiatalosabb megjelenés a Nu Skin 180° öregedésgátló termékcsaládjával

Ismerjétek meg a Nu Skin TR90-életmódprogramját! Eredmények már akár 30 nap alatt is

Több mint hajhosszabbítás: önbizalom, nőiesség és boldogság – interjú Jenser Sofiával  

Megjelent Schlovicskó Kata Álom-szivárvány című könyve a sminkek szerelmeseinek

Kulcsszavak: , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble