728 X 90

Ünnepvárás – ötletek és jó tanácsok

By Frizura & Szépség

Advent idején a sok rohanás, kapkodás, és ünnepi készülődés mellett, hagyjunk időt, egy kis csendes elmélyedésre és nyugodt családi együttlétekre is. Tegyünk hosszabb sétákat a friss levegőn, nézelődjünk a karácsonyi vásárban, közben álljunk meg egy gesztenyesütőnél. Szívet melengető látvány a hideg téli napokon, az utcasarkon álló árus, aki a kis papírzacskóban csábítóan illatozó, forró gesztenyét kínál a járókelőknek. Ennek a kis barna termésnek az íze semmihez sem hasonlítható. Nem csoda, hiszen pirítás közben a gesztenyében lévő keményítő cukorrá alakulva különleges aromát kölcsönöz neki.  Ne felejtsük el a karácsonyi ajándékokat időben becsomagolni, esténként pedig lazítás képen meleg puha takaróba burkolózva olvasni egy-egy jó könyvet.

Amit a gesztenyéről jó tudni: A friss szelídgesztenye csakúgy duzzad az értékes tápanyagoktól, például a panttothensavtól. A B 1-vitamin az idegek fontos tápláléka, és szinte megsarkantyúzza a szürkeállományt. A trytophan természetes altatóként édes álmokat ígér. a gesztenyében lévő fehérje nélkülözhetetlen a súrlódásmentes anyagcseréért, és egyben segíti a hajnövekedést. a kalcium és a foszfor optimális aránya erősíti a fogakat és a csontokat. A szekunder növényi anyagok kedvezően hatnak a véralvadásra és a visszérbetegségre is.

Jótékony szelídgesztenye

Erre csörög a dió…A régi időkben szinte csak ehető díszek pompáztak a karácsonyfán. A házi készítésű szaloncukor, a habcsók és az alma mellett az aranyozott dió volt a fenyőfa legszebb éke.  Már az ötletes diótörő 1410-ből való francia lelete is bizonyítja, hogy az ember régóta kedveli a diófa termését. A vastag kemény héj alatt rejlő ízletes, olajos dióbél napjainkban a csirázó élet szimbóluma. A diófélék különösen a téli ünnepek idején használhatók fel sokoldalúan.

Fűszeres illatok – öntsünk gyertyát! Az ünnep hangulatához a gyertyafény elengedhetetlen.  Nem árt hát megismerni a gyertyaöntés művészetét, hiszen a családtagokkal, vagy barátokkal közösen készített gyertya még belsőségesebbé teszi az ünnepet.
Hozzávalók: egyszerű vizes poharak, fehér viaszgyöngy, kanóc fémtartóval, általános ragasztó, fahéj rúd, babérlevél, csillagánizs, peperoni, illetve tetszés szerinti fűszernövények, egy nagyobb és egy kisebb fazék, 1 db. fakanál
Elkészítés: melegítsünk vizet a nagyobb fazékban. A viaszlencsét töltsük a kisebb fazékba, és állítsuk a vízfürdőbe. Hagyjuk a viaszt lassan felolvadni. Ügyeljünk arra, hogy a víz ne forrjon. Általános ragasztóval rögzítsük a kanócok fém tartóját a poharak aljába, így azok a viasz beöntésekor nem jönnek fel a felszínre. Körülbelül félig töltsük meg a poharakat folyékony viasszal. A viaszt hagyjuk kihűlni, majd óvatosan nyomkodjuk bele a fűszereket. Ügyeljünk arra, hogy a viaszban ne keletkezzenek buborékok. Töltsük tele a poharakat viasszal, és hagyjuk jól kihűlni. A gyertyákat tetszés szerint hagyjuk a poharakban, vagy vegyük ki azokból – ekkor a poharakat forró vízzel melegítsük fel. Varázslatos ötlet: remek gyertyatartóként szolgálhat az egyszerű fenyőtoboz is. Távolítsuk el a toboz felső pikkelyeit, és ragasztópisztollyal rögzítsük a gyertyát.

Télen nyílik: Mialatt a többi növény boldogan szendereg a földben, a fekete hunyor dacolva a hideggel csodálatosan virít. Még a vastag hótakaró sem tartja vissza, hogy kibontsa finom fehér szirmait. Hűvös szobában rövid ideig virágzik, amint azonban elhervad, ültessük ki a kertbe. Keverjünk kevéske összetört tojáshéjat a földjébe, mivel a hunyor szereti a meszes talajt.

A hónap különlegessége: Az ünnepi készülődéshez a pompás karácsonyi sütemények kiáradó illata is hozzátartozik. Az ünnepvárás nemcsak a gyerekszíveket dobogtatja meg, a felnőttek is örömmel engednek a finom aprósütemények és a diós-mákos kalács édes csábításának. Próbáljuk ki a pikáns, omlós különlegességet, biztos nem marad egy morzsa sem az ellenállhatatlanul pompás ízű süteményből. Trüffelcsillag. Előkészítés kb. 25 perc, sütés kb. 8 perc, darabonként kb. 110 kcal
Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 2 cs. mélyhűtött leveles tészta (egyenként 400 g), 1 tojássárgája, 200ml tejszín, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. cseresznyepálinka, 8 szem fehér-, tej-és étcsokoládés trüffelpraliné, porcukor a beszóráshoz. A sütőt 200 fokra melegítjük. A leveles tésztát hagyjuk felengedni, majd körülbelül 2 cm vastagra kinyújtjuk, és 50 csillagot szúrunk ki belőle. A csillagokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük az 1 ek. vízzel elkevert tojással, és körülbelül 8 perc alatt aranysárgára sütjük. Majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt a vaníliás cukorral keményre verjük, ízesítjük, a cseresznyepálinkával majd beleforgatjuk a négyfelé vágott pralinékat. A krémmel összeragasztunk egy egy csillagot. Porcukorral megszórva frissen tálaljuk.

Kovács M. Dóra

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ne maradj le cikkeinkről

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás