728 X 90

Könnyed ételek a nyárra

By Frizura & Szépség

Kiegyensúlyozott étrend a nyaralás alatt

Bár általában a nyaralás kezdetén a sajtos-tejfölös lángos, a rántott hekk és a retroburger a legnépszerűbb fogás, egy-két nap elteltével sokaknak jobban esne egy-egy könnyedebb, húsmentes opció. Az aktív nyári programok mellett azonban szinte lehetetlen egyszerre könnyen fogyasztható, ízletes és egészséges ételt találni, így gyakrabban kerülnek gyorsételek, rántott fogások és nehezebb húsok a menübe. Pár apró lépéssel előre felkészülthetünk ezekre a helyzetekre.

Elő a grillel!

A nyár örök klasszikusának számítanak a grill ételek, azonban nem kell feltétlenül a húsfélékre gondolnunk. Remek választás lehet helyettük a halloumi és a kecskesajt, de akár előre fűszerezett tofut is rakhatunk rácsra. Zöldségek terén pedig csak a képzeletünk szabhat határt, így a nyári szezonalitást kihasználva bátran kísérletezzünk a hagyományosabb cukkini mellett répával, gombával vagy patisszonnal.

A grillezett ételek másik nagy előnye, hogy a sütögetés másnapján is kiváló, könnyed ebédopciók. A kellemesen füstös ízű maradék grillezett padlizsánból például készíthetünk joghurtos salátát friss petrezselyemmel, mentával vagy fokhagymával ízesítve. A sült zöldségekből – így a cukkíniből, padlizsánból is ízletes szendvicskrémet keverhetünk kis margarin, vaj vagy olívaolaj hozzáadásával, amelyet akár utazásokra, kirándulásra is magunkkal vihetünk.

Az unalmas saláták?

A nyári hőségben célszerű könnyebb ételeket választani, így kézenfekvő megoldásnak tűnnek a saláták is. Azonban nem kell az unalmas verziókra gondolnunk: változatos és izgalmas főételeket készíthetünk, ha a leveles zöldeket (például endívia, rukkola, madársaláta) különböző gyümölcsös öntetekkel, balzsamecettel vagy citromlével ízesítjük. Szórhatunk a salátákra pirított fenyő- vagy tökmagot, de gránátalmával is díszíthetjük az ételt, egy kis keleties hangulatot csempészve az étkezésbe. A zöldségek mellett érdemes minél több idénygyümölcsöt is beiktatni az étrendbe, például bogyós terméseket vagy görögdinnyét – ez utóbbi viszont gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így 1-2 ujjnyi vastagságú szeletnél nem tanácsos egyszerre többet fogyasztani belőle.

Figyeljünk az étkezési ritmusra

A sok programnak és a nyári világosságnak köszönhetően általában tovább vagyunk aktívak is, ezzel együtt fontos, hogy odafigyeljünk az étkezési ritmusunkra. Csak akkor együnk később a megszokottnál, ha minden tevékenységünk eltolódott órákkal, ezzel együtt a lefekvés ideje is. Ha például tudjuk, hogy strandra vagy kirándulni megyünk, készüljünk fel előre uzsonnával – például vegán tortillával,  szendvicskrémekkel vagy könnyed péksüteményekkel – így nem fogjuk rávetni magunkat a hűtőre az esti órákban hazaérve. Az időzítés mellett arra is figyeljünk oda, hogy a nyári melegben hajlamosak vagyunk több kalóriát bevinni, például üdítőkkel, jégkrémekkel. Persze ettől még nem kell elfelejteni a fagylaltokat, csak próbáljuk meg optimalizálni a mennyiséget, és öntetek, cukorszórás, tejszínhab helyett inkább magába vagy ízletes magokkal fogyasszuk.

Fotó és forrás: Rama

Cikkajánló

Image Skincare fényvédők minden alkalomra

Meditáció gyerekeknek. Tanítsuk meg gyerekeinket a stresszcsökkentésre már időben!

Levendula, a kék csoda

A fényvédelem és az utóápolás fontossága termékajánló körképpel

Ezért érdemes nyaralás előtt és után is arckezelésre menni

Nyári szerkesztői kedvencek

Nyaraljunk szabadon! A Lotus Gynolaserrel elbúcsúzhatunk a vizeletcsepegéstő

Az éltető víz: testi-lelki harmóniánk kulcsa

Nyári szépségújdonságok

Ismerkedjetek meg az Image Skincare újdonságaival! Prémium szépségápolás kívül és belül

NAVONA fashion tavaszi-nyári kollekció a fenntartható divat jegyében

Kulcsszavak: , , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble