728 X 90

Finom ropogós és egyszerű, ír szódás kenyér a Gretas Kitchen konyhájából

By Frizura & Szépség

Nem régen jött velem szembe az ír szódás kenyér receptje, így gyorsan le is teszteltem. Ami nagyon szimpatikus volt benne, hogy nem kell keleszteni és sokat állni hagyni, azaz nagyon gyorsan elkészíthető. Már többször megsütöttem, mert nagyon ízlik. A fagyasztóban is tartok belőle, ha éppen nem lenne időm sütni.

Hozzávalók 2–3 cipóhoz (formázott mérettől függően)

Liszt (fehérliszt és teljes kiőrlésű liszt 50–50%-ban, de ezt az arányt lehet változtatni): 1 kg.

Szódabikarbóna: 2 evőkanál.

Zabpehely: a kenyér tetejére a szóráshoz.

Kefir (vagy esetleg író, tejsavó, ha van ilyen itthon): kb. 2 db 450 g-os kefir, de nézzük az állagát is a tésztának, az számít inkább. Kicsit ragadós tészta lesz, de már formázható belőle a cipó. Az eredmény így is szuper lesz.

Só: ízlés szerint.

Sütőt előmelegítem 210 és 230 fok közötti hőmérsékletre. Légkeverésesre legyen állítva. Fontos, hogy legyen forró a sütő. Teljes sütési idő kb. 30–35 perc (ki milyen barnán szereti).

Így készítsük el!

A száraz anyagokat, azaz a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a sót összekeverem. Majd beleöntöm a kefirt és jól összedolgozom a masszát.

Kicsit ragadós állaga lesz. Nem kell, hogy szép, elválós tészta legyen. Nem kell dagasztani. 10 percet hagyhatjuk pihenni.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a cipóformákat.

A tészta tetejét bevágjuk kicsit. Ez a sütésnél fog jól kinézni. Valahol láttam, hogy egy kis csipketerítőt tettek a kenyérre és megszórták liszttel, így egy szépséges forma lett rajta, amely ha megsül, csodásan néz majd ki.

A kenyér tetejét zabpehellyel szórjuk meg dekorációként! És erre még kis lisztet is szórjunk! Ezek inkább a dekoratívabb kinézet miatt ajánlottak, de én a sült zabpelyhet is kimondottam szeretem a kenyéren.

25 perc sütés után nézzünk rá a kenyérre! És akkor lehet váltani a légkeveréses beállításból a felül grillezős állásra még kb. 5–10 percig, és így csodás aranybarna színe lesz.

Ruhába betekerve érdemes tárolni. Én szeretem, ha mindig van kenyér itthon, így a fagyasztóban is tárolok belőle. Amikor kihűl a kenyér, akkor az egyik cipót mindig lefagyasztom. És ha kell, akkor már van is itthon kenyér.

Jó étvágyat hozzá!

Gretas Kitchen

https://www.facebook.com/Gretaskitchenazenkonyham

Cikkajánló:

Augusztusi szépségújdonságok

4 tipp a kollagéntermelés növelésére

Teszteltük a Yana kollagénitalt

Boldog nyári pillanatok megfelelő fényvédelemmel

Kulcsszavak: , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble